דלג לתוכן

האם הכאב הפיזי שלכם מבטא כאב רגשי?

הקשר בין הגוף והנפש הינו משמעותי ביותר עבור אנשים הסובלים מבעיות גופניות שונות וכך גם היכולת לזהות מצבים בהם הסימפטום הגופני מבטא כאב נפשי, שחיונית לבחירה של הטיפול המתאים.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/03/2012 תאריך עדכון: 05/03/2014
3 דקות קריאה
הגוף והנפש קשורים זה לזו והם בעלי השפעה זה על זו. ממצא חדש ומסעיר? לא בדיוק, ובטח לא בשבילך, הישראלי הממוצע שעבר כל כך הרבה טרנדים ניו-אג'יים גופניים-רוחניים. עם זאת, הקשר בין הגוף והנפש הינו משמעותי ביותר עבור אנשים הסובלים מבעיות גופניות שונות וכך גם היכולת לזהות מצבים בהם הסימפטום הגופני מבטא כאב נפשי, שחיונית לבחירה של הטיפול המתאים.


פרויד, אנה או וכאבי הראש שלך


וינה, 1880. אישה צעירה, המכונה 'אנה או.' מגיעה אל ד"ר ברוייר, שותפו של זיגמונד פרויד, עם מגוון של סימפטומים גופניים, ביניהם: שיעול, שיתוק ופגיעות לא עקביות ביכולות הדיבור, הראייה והשמיעה, שלא נמצאו להם כל בסיס רפואי או נוירולוגי. תוך כדי טיפול היפנוטי ושיחות ממושכות הבין ד"ר ברוייר כי לסימפטומים הללו היה קשר לחוויות רגשיות עוצמתיות שעברה המטופלת ושלא היתה לה האפשרות לבטא את רגשותיה בזמן שהתרחשו. כאשר רגשות אלו "השתחררו" ונהיו נגישים דרך התהליך הטיפולי, הסימפטומים הגופניים נעלמו. למשל, שיתוק ביד בה נהגה המטופלת לתמוך באביה החולה שלא נמצא לו הסבר הפסיק להופיע כאשר אנה או. נהייתה מודעת לרגשות האשמה שהרגישה כלפי אביה.


בספר שכתבו על המקרה של אנה או., פרויד וברוייר אבחנו אותה כסובלת מ'היסטריה'. כיום ככל הנראה היא היתה מאובחנת כסובלת מהפרעת המרה, בה קונפליקט רגשי לא מודע מוצא ביטוי בסימפטום פיסי. בתיאור המקרה של פרויד וברוייר הם טענו כי מתקיים קשר של "אחד לאחד" בין הקונפליקט הלא מודע לסימפטום הפיסי, אך כיום ישנה מודעות לדרכים נוספות רבות בהן קשר זה עשוי לבוא לידי ביטוי. קחו למשל מקרה שכיח:


בלי שום התראה מוקדמת, במהלך יום עבודה, אדם חש לחץ בחזה וסחרחורת ומרגיש שהוא עומד לאבד את ההכרה. הוא רועד ומזיע, עמיתיו לעבודה נבהלים והוא מובהל לחדר המיון הקרוב כשהוא משוכנע שהוא עומד ללקות בהתקף לב. בחדר המיון, אחרי בדיקות מקיפות, אומרים לו שהוא בריא לחלוטין אך אחרי שלושה ימים מלאי חרדה מפני הישנות של ה"התקף", הוא מגיע לחדר המיון שוב, עם סימפטומים דומים ושוב לא נמצא להם כל בסיס גופני.


אם יהיה לו מזל, אחד הרופאים יבין במהירות שסביר שלא מדובר בבעיה גופנית, אלא בהתקף פאניקה: התפרצות של חרדה המתבטאת בחוויה של לחץ וגם במגוון סימפטומים גופניים, ושהטיפול המתאים בה אינו רפואי אלא פסיכולוגי. באופן דומה, מחקרים מצאו שלעיתים סימפטומים רגשיים מתבטאים בעקיפין דרך סימפטומים גופניים. Zwart ושות' (2003), לדוגמא, מצאו שאנשים הסובלים מדיכאון וחרדה סובלים יותר גם ממיגרנות ו- Jelinski ושות' (2007) מצאו שכשליש מהאנשים הפונים להתייעצות עם רופא מומחה בגלל כאבי ראש, סובלים למעשה מדיכאון בדרגת חומרה כלשהי.


אך מדוע אנו "זקוקים" לביטוי של מצבים רגשיים דרך סימפטומים גופניים?


במרבית המקרים הסיבה לכך היא הקושי להכיר בקיומו של הכאב הרגשי. לעומת כאבי ראש ובטן ובעיות גופניות נוספות הנחשבים ל"נורמליים", במקרים רבים אנשים חווים או מקבלים מסר מסביבתם השולל את הלגיטימיות של הכאב הרגשי. היעדר לגיטימציה או אי יכולת לתת ביטוי לכאב הרגשי בין האדם לבין עצמו או בינו לבין סביבתו מייצר צורך בחיפוש לא מודע אחר דרך ביטוי אחרת לכאב. פעמים רבות הגוף נבחר לתפקיד ה"שליח" כדי לבטא את הכאב הרגשי. Paras ושות' (2009), לדוגמא, מצאו שנפגעות תקיפה מינית סובלות מיותר בעיות גסטרולוגיות והפרעות כאב כרוני לעומת כלל האוכלוסיה.


נוסף על כאבים גופניים המבטאים קשיים רגשיים או מתלווים אליהם, ישנם מקרים בהם הגוף נבחר באופן אקטיבי לזירה שדרכה מבוטאים קשיים רגשיים. דוגמאות נפוצות לכך הן מצבים של הפרעות אכילה או של פגיעות עצמיות שאינן מכוונות לגרום מוות אלא לפגוע בגוף באמצעות גרימת חתכים, כוויות ועוד. במצבים הללו הפגיעה המכוונת בגוף נותנת מקום להביע כאב, מאפשרת לקרוא לעזרה ונותנת ביטוי לרגשות שונים כאשמה, זעם ושנאה עצמית שלא מוצאים דרך לבטא אותם במילים. ביטויים "רכים" יותר של שימוש בגוף כדי לבטא מצוקה רגשית הם הרגלים כגון כסיסת ציפורניים, תלישת שיער, אכילת יתר, הזנחת טיפול רפואי חיוני ועוד.





בחן את עצמך: האם הכאב הפיסי שלך מבטא כאב רגשי?


הופעה של תסמין גופני כלשהוא מצריכה בדיקה רפואית. לצד זאת, המאפיינים הבאים עשויים להיות בעלי מקור רגשי, ובמקרים אלו ישנו צורך ביעוץ פסיכולוגי, בו ניתן לזהות ולענות על קשיים רגשיים העומדים בבסיס הסימפטום הגופני:


- היעדר ממצאים רפואיים: ביצעתם את כל הבדיקות האפשריות, התייעצתם עם טובי המומחים ובכל זאת אין שום ממצא רפואי שיסביר את הבעיה? במצבים אלו קיים סיכוי גבוה שלכאב ישנו מקור רגשי שהפניית המודעות אליו והטיפול בו יקלו על הכאב הפיסי.


- נדידת סימפטומים: סבלתם מסימפטום גופני, אך מיד לאחר שטיפלתם בו הופיע סימפטום אחר שמיד התחלף בסימפטום שלישי? זו עשויה להיות דרכו של הגוף להתעקש לקבל מענה רגשי.


- עיסוק יתר בגוף: עיסוק מוגזם במשקל, בהרגלי האכילה, בהופעה החיצונית, בתכנון ניתוחים פלסטיים וכדומה, מבטא במקרים רבים קושי לעסוק בסוגיות רגשיות מכאיבות כמו דימוי עצמי נמוך או קשיים בין אישיים: העיסוק בגוף נראה (באופן מודע או לא מודע) פשוט יותר מהעיסוק בנפש, אך לטווח הארוך אינו מאפשר להתמודד עם מקורות הקושי.


- הכאב הופך למרכז החיים: במידה ונראה לכם או לבני משפחתכם שהכאב או הבעיה הגופנית תופסים יותר מדי מקום בחייכם, הסימפטום הגופני עשוי למלא תפקיד לא מודע ביחסים שלכם עם עצמכם או עם הסביבה. במקרים מסוימים, זיהוי התפקיד הלא מודע יכול להקל באופן משמעותי על הסימפטום הגופני.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל בנימין
ד"ר מיכאל בנימין פסיכיאטריה
פסיכיאטר און ליין לשעת חירום
 דורית כנען
דורית כנען פסיכולוגיה קלינית
פסיכולוגית קלינית מומחית - רישיון 4377
ד"ר כוכבי גלנטי
ד"ר כוכבי גלנטי פסיכולוגיה קלינית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ראומטולוגיה

בניהול ד"ר זיו פז
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו