דלג לתוכן

בררנות באוכל - בעיה ניתנת לפתרון

בררנות באכילה אצל ילדים בריאים בני שנתיים עד שמונה מתפתחת ברוב המקרים כתוצאה מיחסים עם ההורים או מהרגלי אכילה נלמדים ומשום כך הם גם ניתנים לשינוי.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/03/2012 תאריך עדכון: 06/07/2022
2 דקות קריאה
"אני חייבת להתחנן כדי שהוא יאכל...", "הילדה שלי חיה רק על במבה", "אצלנו כל ארוחה היא מלחמת עולם ואצל הסבתא שלהם הם אוכלים אפילו תרד". אפילו אם המשפטים האלו מוכרים לכם עד אימה, בררנות באכילה היא לא גזירה משמיים. 


בררנות באוכל אצל ילדים בריאים בני שנתיים עד שמונה מתפתחת ברוב המקרים כתוצאה מיחסים עם ההורים או מהרגלי אכילה נלמדים ומשום כך הם גם ניתנים לשינוי.


'על קצה המזלג', אפשר לומר שבררנות של ילדים מתרחשת בדרך כלל בשני מצבים: חיקוי בררנות באוכל שמבצעים מבוגרים קרובים, או למידה של הילד כי הבררנות היא דרך טובה להשגת תשומת לב, פרסים ויחס מיוחד מצד ההורה. 


טיפים וההמלצות להקניית הרגלי אכילה נכונים ולמניעת בררנות:


- לא אומרים איכס על אוכל! נסו לאפשר לילד להתנסות באכילה של מזונות עם טעמים, מרקמים וצבעים שונים כבר מגיל צעיר.


- הפכו את הארוחות לנעימות: דאגו שתהיה אווירה משפחתית טובה סביב השולחן, כך שלילד תהיה מוטיבציה להיות חלק ממנה.


- היו מודל חיקוי לילד: ספרו לילדים על מאכלים מיוחדים שניסיתם לאכול והסבו את תשומת הלב של הילד כשאתם מנסים מאכל חדש.


- שוחד? לא על השולחן שלנו: אל תתנו פרסים על אכילת מאכלים מסוימים, ממשום שבכך אתם מעבירים לילד מסר לפיו הוא הוא נמנע ממאכל מסוים בצדק.




 
- גוונו את צורת ההגשה: ילדים מושפעים מאד מהמראה החיצוני של האוכל ומשום כך כדאי לגוון: פעם סלט ופעם אחרת ירקות חתוכים, פעם ביצה קשה ופעם אחרת חביתה. בנוסף, אפשר להשתמש בכלי אכילה שעליהם ציורים של דמויות שהילד אוהב, 'הפתעות' של סידור הירקות על הצלחת בצורת פרצוף וכדומה.


- צמצמו מאבקי שליטה: בררנות היא לעיתים קרובות ביטוי לניסיון של הילד להפגין את שליטתו וכוחו: "אני אחליט מה נכנס לגוף שלי וכמה!" משום כך, אחת הדרכים המסייעות לצמצום בררנות הינה מתן בחירה ("אתה רוצה עין או מקושקשת?") ש"מוציאה את העוקץ" מהסירוב לאכול.


- לא רעב? לא נורא! כל עוד משקלו של הילד תקין, אל תתרגשו מסירובו לאכול מאכלים מסוימים או אם הוא מדלג על ארוחה. ילד רעב יבקש לאכול בסוף ויבין במהרה את המסר ש"משחק" סביב האוכל אינו הדרך הנכונה להשגת טובות הנאה מההורה.


- להקשיב ללב, לא רק לבטן: בררנות יתר עשויה להיות דרכו של הילד להביע צורך מוגבר בתשומת לב. לכן, כדאי ליזום זמנים של בילוי משותף ולצמצם למינימום את העיסוק באכילה.


- לא הופכים סדרי עולם בשביל גמבה: אל תשנו הרגלים ותתפשרו על ערכים רק בשביל עוד ביס: עדיף שהילד לא יאכל את הביצה מאשר שכן יאכל אותה אבל "רק מול הטלוויזיה" או רק עם סבתא שבאה לשם כך במיוחד כל ערב, כי "רק כשהיא נמצאת הוא מסכים איכשהו". עם זאת, יש לגלות גמישות ולקחת בחשבון את העדפותיו ואת תחושת השובע של הילד.


- מתי בכל זאת יש צורך בעזרה מקצועית? אל תהססו לחפש עזרה מקצועית כאשר בררנות היתר גורמת לתת משקל או לניהול מאבקים בלתי פוסקים הפוגעים בהתפתחות הילד או בקשר שלכם איתו. הדרכת הורים או טיפול דיאדי (טיפול משותף להורה ולילד) עשויים לסייע בהבנת מקור הבררנות, בהתמודדות איתה ועל ידי כך בשיפור הקשר עם הילד.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אגאטו בריסו
ד"ר אגאטו בריסו פסיכיאטריה
סגנית מנהלת מחלקה במחלקת פסיכיאטריה בבית חולים תל השומר
 לירון רוסבי
לירון רוסבי טיפול
5.0
( 3 חוות דעת )
"הטיפול נותן לי ביטחון בעצמי ובתהליך. יש מקום לאופטימיות ותקווה לשפר את עצמי כהורה."
ד"ר טלי וישנה
ד"ר טלי וישנה פסיכיאטריה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה

בניהול פרופ' ערד קודש
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו