שמירה על גבולות ומשמעת בחופש הגדול
כתבה זו מתארת את האתגרים הייחודיים שמזמן החופש הגדול, וסוקרת מגוון הצעות שעשויות לסייע להורים למנוע ולהתמודד עם בעיות המשמעת של ילדיהם בתקופה זו
אנחנו כאן כדי להציג את האתגרים הייחודיים שמזמן החופש הגדול, ולספק לכם מגוון הצעות שעשויות לסייע למנוע ולהתמודד עם בעיות המשמעת של הילדים בתקופה זו:
בעיות משמעת בחופש הגדול
החופש הגדול אינו רק חופש מההליכה לבית הספר אלא גם חופש מקיומה של מסגרת מחייבת עם חוקים ברורים. בהתאם, עם סיום הלימודים חלה לא פעם גם התרופפות בכללי ההתנהגות הביתיים: שעת השינה הקבועה נראית לילדים רבים מיותרת מאחר ואין צורך לקום מוקדם לבית הספר, הטלוויזיה נראית מפתה מתמיד בהיעדר שיעורי בית וחלק מהילדים שוכחים שכללי התנהגות נאותה תקפים לא רק לבית הספר אלא גם לבית, לטיולים, או לבית של הדודה בקיבוץ.
סיום המסגרת הלימודית משפיע על הילדים גם בהיבט החברתי. המסגרת החינוכית מהווה מוקד חברתי מרכזי בחיי הילד ובהיעדרה נותר חלל אשר מוביל לא פעם לשעמום, עצבנות או תסכול. תחושות אלו עלולות להיות חזקות במיוחד אצל ילדים המתמודדים עם קשיים חברתיים מאחר ועבור חלקם, בית הספר הוא ההזדמנות היחידה ליצירת קשרים בין אישיים.
למרות שינויים משמעותיים אלה בשגרה, ילדים אשר מציגים התנהגות נאותה ומווסתת לאורך השנה לא יפתחו בדרך כלל בעיות משמעת דווקא בחופש הגדול. עם זאת, ילדים אשר התנהגותם אינה נאותה או מווסתת ביום יום, יקצינו פעמים רבות את התנהגותם סביב שינוי השגרה וסיום המסגרת הלימודית המנחילה כללים גבולות ברורים. מכאן שהחופש הגדול אינו "יוצר" בעיות משמעת, אלא מדגיש בעיות משמעת קיימות. עם זאת, הן הורים לילדים ממושמעים (בסך הכול...) והן הורים לילדים עם קשיים התנהגותיים משמעותיים, יטו למצוא עצמם מתמודדים יותר עם בעיות משמעת למיניהן בתקופת החופש הגדול.
בעיות משמעת - שלכם או של הילד?
בעיות משמעת נובעות במרבית המקרים מאינטראקציה בין מאפייני הילד עצמו, כמו קשיים רגשיים וקשיי שליטה וויסות עצמי, לבין מאפייני ההורה, כמו התנגדות פנימית לאימוץ עמדה סמכותית, חשש מעימות עם הילד, קושי בתסכול הילד או מניעת דברים ממנו וכן הלאה. במהלך החופש הגדול, כאשר השהות עם הילד ממושכת ואינטנסיבית, והשגרה של בית ספר, הכוללת שיעורים וחגים נקטעת, קשיים באינטראקציות הורה-ילד סביב גבולות ובעיות משמעת עשויה להיות מודגשת יותר, ועל ההורה לשים לב ולהיות רגיש יותר לנושא.
מניעה והתמודדות עם בעיות משמעת בחופש הגדול - טיפים להורים
צרו מסגרות חלופיות - הקייטנות נגמרו? צרו שיתופי פעולה עם הורים של חברי הילד כך שלילד תהיה מסגרת חברתית ולכם, מדי פעם, יום חופש.
הגדירו כללי התנהגות - הגדירו ואמרו לילד באופן ברור לאיזו התנהגות אתם מצפים ממנו במקומות בילוי, טיולים וכד'. אם הילד אינו מתנהג באופן תואם ואינו נענה להוראות, אל תהססו להפסיק את הבילוי. ילד שחווה פעם אחת הפסקה של בילוי בבריכה בעקבות בעיות משמעת, יטה להיות זהיר יותר בהתנהגותו בפעם הבאה.
גלו גמישות - בדקו אילו כללים רלוונטיים לימי החופש ואילו כללים אינם רלוונטיים על מנת לצמצם מאבקים סביב כללים שאינם קריטיים עבורכם. למשל, ניתן להגמיש את שעת השינה או את מספר שעות השימוש במחשב/טלוויזיה בהתאם לנפח הזמן הפנוי של הילד בחופש הגדול.
תנו לילד להעסיק את עצמו - הימנעו מלהפוך את עצמכם לאחראים הבלעדיים על שעות הפנאי של הילד, כדי לאפשר לו ללמוד להעסיק את עצמו ולמנוע מצב בו אתם הופכים למושא הכעס והתסכול כאשר הוא משועמם.
תנו חופש גם לעצמכם - החופש הגדול והפעילות האינטנסיבית עם הילדים עשויים להיות מתישים ומורטי עצבים. לכן, חשוב לאפשר גם לעצמכם מנוחה ורגיעה, וכך, בטווח הארוך, למנוע מצב של "פתיל קצר" בו כל התנהגות של הילד מביאה לעימות ופיצוץ.