דלג לתוכן

במה שונים חלומותיהם של סכיזופרנים?

החוקרים במחקר הנוכחי בחנו מספר השערות הנוגעות לחלימה ולחלימה בהקיץ של סכיזורפניים וזיהו מספר מאפיינים ייחודיים לקבוצה זו בהשוואה לקבוצת הביקורת

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/07/2012 תאריך עדכון: 02/03/2014
2 דקות קריאה
היחסים והדמיון האפשרי בין סימפטומים של פסיכוזה המאפיינים סכיזופרניה ובין חווית החלימה הנורמאלית הינם נושא המעורר עניין רב. עם זאת, בעוד שהביזאריות של החוויה המודעת נדמית כמימד הדומה ביותר למימד הפסיכוטי, רמת הביזאריות בחלימה של אנשים הסובלים מסכיזופרניה ביחס לרמת הביזאריות המאפיינת את החלימה של אנשים בריאים טרם אינה ברורה. 


ממצאים קודמים הצביעו, למשל, על כך שחלומותיהם של המאושפזים עם סכיזופרניה נוטים להיות קצרים יותר ולהכיל פחות חיות ודימויים ביזאריים (Okuma et al, 1970). כמו כן, נמצא כי חלומות בהקיץ של סכיזופרניים ביזאריים יותר מאלו של נבדקים בריאים, בעוד שחלומותיהם הליליים אינם ביזאריים יותר מאלו של הבריאים (Scarone et al, 2008).


לטענת החוקרים במחקר הנוכחי, רוב המחקרים הקודמים שפורסמו בנושא התאפיינו בעמימות סביב השאלה האם דיווחיהם של הסכיזופרניים שהשתתפו במחקר אכן תאמו את חוויותיהם, זאת בעקבות הקשיים הקוגניטיביים ובעיות הזיכרון מהם הם בדרך כלל סובלים. כמו כן, ידוע כי הן הסימפטומים של המחלה עצמה והן תרופות אנטי פסיכוטיות משפיעים על השינה וייתכן כי השפעה זו חלה גם על החלימה. 





על אף בעיות מתודולוגיות אלו, בחנו החוקרים במחקר הנוכחי מספר השערות הנוגעות לחלימה ולחלימה בהקיץ של סכיזורפניים וזיהו מספר מאפיינים ייחודיים לקבוצה זו בהשוואה לקבוצת הביקורת:


- הנבדקים הסכיזופרניים דיווחו על חלומות קצרים יותר ביחס לקבוצת הביקורת. עם זאת, מציינים החוקרים כי ייתכן והדיווח מושפע מהקשיים המילוליים ומהקשיים בנגישות לזיכרונות הויזואליים (חזותיים) והאפיזודיים.


- סכיזופרניים דיווחו על חלימה בהקיץ זהה או ממושכת יותר ביחס לנבדקים הבריאים, כאשר נראה כי תוכן חלומותיהם בהקיץ דומה יותר לתוכן חלומותיהם לעומת נבדקי קבוצת הביקורת הבריאים, אשר התאפיינו בפער גדול יותר בין חלומותיהם בהקיץ לחלומותיהם.


- חלומותיהם של סכיזופרניים נטו להיות בעלי תוכן ביזארי יותר מזה של קבוצת הביקורת.


ביבליוגרפיה

Dream bizarreness and waking thought in schizophrenia. Noreika, Valdas; Valli, Katja; Markkula, Juha; Seppälä, Katriina; Revonsuo, Antti. Psychiatry Research, Vol 178(3), Aug 15 , 2010, 562-564.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר מרים ברן
ד"ר מרים ברן פסיכיאטריה
רופאה בכירה פסיכיאטרית מבוגרים
ד"ר מאשה קרני
ד"ר מאשה קרני פסיכיאטריה
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר מאשה קרני מתייחסת למטופל בצורה רגישה, עם אמבפטיות, תמיד מחפשת דרכים לעזור, מקצועית ומקשיבה. תודה."
ד"ר יובל בן אמנון
ד"ר יובל בן אמנון פסיכיאטריה
פסיכיאטר מומחה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו