הפרייה חוץ גופית- הקפאת ביציות ורקמת שחלות
הפרייה חוץ גופית- הקפאת ביציות ורקמת שחלות
הקפאת ביציות בשלות- ניתן לשאוב ביציות בשלות מתוך השחלה במחזור הפריה חוץ גופית IVF ולהקפיאן ללא הפריה עם זרע. אין צורך בבן זוג ואין צורך להשתמש בבנק הזרע על מנת להקפיא ביציות . הקפאת ביציות מאפשרת להרות בעתיד גם כאשר הרזרווה השחלתית ירודה, בלי לקבוע מראש את זהות אבי התינוק במועד שאיבת הביצית.
רק בשנים האחרונות דווח על עליה משמעותית בשעורי ההצלחה, אחת מפריצות הדרך קשורה לשיטת ההקפאה. שיטת ה"ויטריפיקציה" הינה שיטת הקפאה מהירה של הביציות בטמפרטורה של מינוס 176 מעלות. באמצעות שיטה זו, הופכת הביצית המוקפאת באופן מידי לתא מוצק דמוי זכוכית. לאחר ההפשרה מופרות הביציות על ידי החדרת תא זרע לביצית (ICSI). עד היום נולדו מאות ילדים בשיטה זו ולא דווח על כל הבדל מהריונות רגילים למרות חששות קודמים.
מבחינת הגירוי השחלתי, שאיבת הביציות, משך הזמן והסכנות ההורמונליות, הטיפול זהה לטיפול המתואר בהקפאת עוברים. למרות שהקפאת ביציות אינה יעילה באותה מידה כמו הקפאת עוברים מתברר כי יש חשיבות רבה לנסיון ולידע של המוסד המבצע. לאחרונה דווחעלאחוזים גבוהים של הצלחות במרכזים שצברו נסיון רב.
לאחרונה דווח ממרכז הפוריות IVI בספרד כי שעור ההריונות והלידות שהושגו לאחר הקפאת ביציות לא היה שונה משעור ההריונות והלידות במחזורי הפריה חוץ גופית עם ביציות טריות ללא הקפאה. זוהי פריצת דרך גדולה היכולה לגרום למהפך בטיפולי הפוריות ושימור הפוריות- נשים שתבחרנה לדחות את הגשמת פוריותן תוכלנה להקפיא ביציות באופן יעיל עם סיכויים טובים להשיג הריון בעתיד.
שעורי הצלחה גבוהים אלה במרכזי המצויינות הביאה להקמת "בנק ביציות" באירופה ואיפשרה לצעירות להקפיא ביציות מסיבות חברתיות. זהו היתרון העיקרי של התהליך.
המגבלות כעת ליישום הטכנולוגיה בישראל הינן:
1. היתר סופי של משרד הבריאות שאמור להינתן בקרוב.
2. מרכז רפואי שיוכיח כי הוא יכול להשיג שעור הצלחה גבוהים בהקפאת ביציות על מנת שהאשה תחוש כי אכן שימרה את פוריותה.
ג. שאיבת ביציות בלתי בשלות- במספר מרכזים רפואיים בעולם ובארץ מבצעים שאיבת ביציות ללא גירוי הורמונלי וללא עלייה ברמת ההורמונים בגוף. הביציות הנשאבות אינן בשלות ועל כן עוברות תהליך הבשלה מחוץ לגופה של האישה. שיטה חדשה המכונה In Vitro Maturation -IVM . ניתן להקפיא ביציות אלה אך בשלב זה אין נתונים לגבי שעורי ההצלחה של הריונות לאחר IVM והקפאת ביציות. על כן לא ניתן להסתמך על טכנולוגיה זו לשימור פוריות בשלב זה.
ד. הקפאה והשתלת רקמת שחלה– במידה שצפויה פגיעה משמעותית בפוריות בשל טיפול רפואי למשל ניתוח טיפול כימי או טיפולי קרינה , ניתן לבצע ניתוח לפרוסקופי שבו מוציאים מקטע ממעטפת שחלה לצורךהקפאה. את מקטע השחלה חותכים לחתיכות קטנות. מקטעים אלה מכילים אלפי זקיקים ראשוניים המכילים ביציות בלתי בשלות. בתהליך ההקפא השורדים כ 70- אחוז מהביציות שהוקפאו. כמו כן מרקמת השחלה ניתן
למצות ביציות ולהבשילן במעבדה IVM לקראת תהליך הפריה חוץ-גופית.
על מנת לחדש את מחזור הוסת ולחדש את הפוריות יש להשתיל את רקמת השחלה לאחר ההפשרה. את רקמת השחלה ניתן להשתיל חזרה לגוףב מיטת השחלה,או בסמוך להב חלל הבטן. הקפאת רקמת שחלה מבוצעת במרכזים רבים בארץ ובעולם. שיטה זונח שבת עדיין לנסיונית מאחר שההפשרותו ההשתלות חזרה לגוף הנשים בוצעו רק במספר עשרות מקרים.
עד היום דווח על חזרה של התפקוד השחלתי לאחר השתלה של שחלה שהוקפאה ברוב הנשים. כמו כן דווח על למעלה מ 10 הריונות ומעט פחות מ 10 לידות. הלידההראשונה לאחרהשתלתרקמתשחלהו- IVF דווחה בבית החולים שיבא על ידי פרופ מאירוב ופרופ דור.
יתרונות השיטה: ניתן לשמר פוריות ללא דיחוי ,ואין צורך להתחשב במחזור ההורמונלי שלהאישה. ניתן להציע הקפאת שחלה גם לנערות לא נשואות ולילדות שטרם קיבלו מחזור וסת ראשון.
חסרונות השיטה: צורך בהרדמה ובניתוח לפרוסקופי. השיטה נסיונית. השיטה מוצעת כיום לנשים שהסיכון לאובדן פוריותן משמעותי, כמו לפני טיפולי ניתוחים או טיפולים כימיים עם פרוטוקולים אגרסיביים כמו השתלת מח עצם.