דלג לתוכן
ד"ר בועז רפפורט ד"ר בועז רפפורט

הפרעת קשב וריכוז - מה אנחנו באמת יודעים על זה

הפרעת קשב וריכוז - מה אנחנו באמת יודעים על זה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/03/2010
2 דקות קריאה
ד"ר בועז רפפורט בשיתוף עם ד"ר בועז רפפורט i מרפאת קשר- טיפול בהפרעת קשב וריכוז

שאל את המומחה שלנו בפורום הפרעות קשב וריכוז >>>

אחרי שהתקשורת התמלאה בכתבות על הפרעות קשב וריכוז, וסקרים הראו שחלקנו הגדול אף סובל מהם, עולה השאלה האם אנחנו באמת מבינים במה מדובר, האם אנחנו באמת יודעים מה עובר על ילד או על מבוגר שיש להם הפרעת קשב וריכוז?

החוויה הפנימית העמוקה ביותר של אדם שיש לו הפרעת קשב וריכוז היא חווית השעמום. אדם שיש לו הפרעת קשב וריכוז מבלה את רוב זמנו בבריחה משעמום וברדיפה אחר עניין. לעיתים הוא לא מספיק לחוש את השעמום כי הוא "דואג" למצוא מיד משהו מעניין יותר.


מטופלים רבים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז חושבים שכך זה אצל כולנו. האמת היא, שכל אחד מאיתנו היה מעדיף לעסוק בדברים מעניינים אך עיסוק בדברים משעממים לא ישבש את ביצועיו. לעומת זאת אנשים עם הפרעת קשב וריכוז מתקשים מאוד להתרכז מול משימות שנתפסות על ידם כמשעממות. זה גורם להם לדחות את המשימה, לקצר תהליכים, לעשות דברים אחרים ולעיתים קרובות הם יתפנו אל המשימה רק בדקה התשעים ומחוסר ברירה.

אם זו החוויה הפנימית של אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז, הרי שזה יוצר הרבה בעיות בחיי היום יום. ככל שמתבגרים כך ישנן יותר משימות משעממות ושגרתיות שצריך להשלים ואז ההפרעה עלולה להתגבר. מטופלים עם הפרעת קשב וריכוז שנמנעים מביצוע המשימות האלו או דוחים אותן נאלצים להתמודד עקב כך עם שם רע שנוצר להם, של אנשים עצלנים, לא אחראיים, שלא מגשימים את הפוטנציאל שלהם. הרי לא ניתן להגשים פוטנציאל אם מבקשים לעשות רק דברים מעניינים.


מכאן אפשר להבין הרבה מרכיבים שמאפיינים התנהלות של אנשים עם הפרעות קשב וריכוז. ילדים שיש להם הפרעות קשב וריכוז מוצאים שלעשות שיעורי בית זה דבר משעמם, להעתיק מהלוח זה משעמם, הבעיה מחריפה כאשר גם דברים אחרים הם משעממים. למשל, חברים, עבודה, זוגיות, לשחק עם הילדים, לישון, לחתום על חוזים, ואפילו לבצע פעולות יומיומיות נדרשות כגון ללכת לשירותים, זה משעמם.


כך אותם מטופלים מוצאים את עצמם נמנעים מביצוע פעולות שונות, דוחים את הקץ, נאבקים שלא לחזור על פעולות שכבר ביצעו. זו הסיבה אגב שמטופלים עם הפרעת קשב וריכוז רואים בשיגרה, "שיגרע".

מצד אחד כולנו זקוקים לשגרה, עקביות, סדר וארגון ומצד שני מטופלים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, חיים הפוך. דוחים דברים, מכבים שריפות, מאחרים לפגישות חשובות, מתעצלים לעשות דברים חשובים והבלגן משתלט על חייהם.


זוהי למעשה המהות של הפרעת קשב וריכוז. רוב המטופלים שסובלים מהפרעה זו סובלים גם מהפרעות נוספות כגון, חרדות, קשיים עם קבלת סמכות, לקויות למידה, בעיות מוטוריות, בעיות תחושתיות, קשיים חברתיים, ותחושת בדידות.

הבעיה הכי גדולה של אנשים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז היא, ש"מבחוץ" הכל נראה בסדר גמור, היכולות עצמן גבוהות ואף אחד לא מבין למה הדברים ממשיכים להשתבש. כתוצאה מכך הם מואשמים בעצלנו, מופנים לאבחונים לא נכונים וטיפולים לא רלבנטיים. בזמן הזה בנתיים, הקשיים כתוצאה מההפרעה רק מתגברים.

מכאן הדרך קצרה לתחושת ייאוש, פגיעה בדימוי עצמי, דיכאון, התגברות של חרדות ועוד. כשזה קורה הם פונים או מופנים לטיפולים רגשיים למיניהם אשר במקרה הטוב יכולים להקל על הסימפטומים אך לא לשפוך אור על הבעיות האמיתיות.

לכן מי שקורא את הדברים ומזדהה אפילו עם מהם, מוטב שיפנה לאבחון וטיפול במרפאה שמתמחה בהפרעות קשב וריכוז.


שאל את המומחה שלנו בפורום הפרעות קשב וריכוז >>>


המאמר נכתב על ידי ד"ר בועז רפפורטרופא להתפתחות הילד, מנהל מרפאות "קשר" לאבחון וטיפול של הפרעות קשב וריכוז בילדים ובמבוגרים, ומנהל תחום הפרעות קשב וריכוז באינפומד.
    

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איזק דאיזדה
ד"ר איזק דאיזדה אורתופדיה
אורתופד כירורג מומחה עם מעל 40 שנות ניסיון, רופא ראשי לשעבר בבלינסון ומנתח בכיר באסותא
פרופ' עמית תירוש
פרופ' עמית תירוש אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר, מומחה לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים ומנהל המרפאה לגידולים נוירואנדוקריניים במכון האנדוקריני
ד"ר עמנואל אטלי
ד"ר עמנואל אטלי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 10 חוות דעת )
"אני בהריון ראשון, ד״ר אטלי מלווה אותי מהרגע הראשון. הוא רופא רגיש, חכם, עדין ומנוסה מאוד. ממליצה בחום!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר בועז רפפורט

שאלות מתוך פורום הפרעות קשב וריכוז, ADHD

בניהול ד"ר גלעד חבצלת
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו