כאבי מחזור
משהו כמו שתי שורות על הנושא,
סוג של טיזר שיסביר בדיוק מה אנחנו רוצים שיהיה שם, מה לא
ועוד...
נשים רבות סובלות מכאבי מחזור קשים, כאבים המתחילים כשבועיים לפני קבלת הווסת, ונמשכים לעיתים גם במהלך הווסת כולה. התגובה הכללית להן הן בד"כ זוכות היא אמירות כגון: "זה פסיכוסומטי" או "זה יעבור".
בשנים האחרונות גוברת המודעות וההתייחסות לנשים הסובלות מכאבי מחזור קשים. אולם, החלק הפחות ידוע לגבי כאבי מחזור היא העובדה שבחלק מהמקרים זה יכול להעיד על אנדומטריוזיס שהנשים אינן מודעות לכך.
אנדומטריוזיס (התפשטות רירית הרחם), הינה מחלה המוגדרת עדיין בגניקולוגיה המערבית כחידה וזאת על אף העובדה שאחת מתוך חמש נשים לוקה בה. האבחון עשוי לקחת זמן רב, לעיתים חודשים ואף שנים, ובמהלכו נשים רבות עוברות מסכת של ייסורים. נמצא כי מצבן של הסובלות מאנדומטריוזיס משתפר כאשר הן זוכות לטיפול התומך של הרפואה הסינית וכאשר הן מגלות פתיחות ומוכנות לברר מה עליהן לשנות בחייהן.
אנדומטריוזיס (התפשטות רירית הרחם), הינה מחלה המוגדרת עדיין בגניקולוגיה המערבית כחידה וזאת על אף העובדה שאחת מתוך חמש נשים לוקה בה. האבחון עשוי לקחת זמן רב, לעיתים חודשים ואף שנים, ובמהלכו נשים רבות עוברות מסכת של ייסורים. המחלה עלולה לגרום לבעיות פריון ולנזקים באיברים פנימיים. התסמין הנפוץ ביותר הינו כאבים קשים בתקופת המחזור, עד כדי פגיעה משמעותית באיכות החיים.
התיאוריה הקלאסית גורסת כי אנדומטריוזיס נובע מדמם ויסתי הזורם “אחורה” לכיוון האגן, כך שחלק מדם הווסת והרקמה המרפדת את הרחם חוזרים אל החצוצרות, ולאחר מכן משתרשים ברקמת האגן ומתחילים לשגשג.
בזמן מחזורי ווסת חודשיים, הרקמה הרירית היוצרת את רפידת הרחם צומחת בתוך חלל הרחם. כאשר רקמת האנדומטריום (רקמת רירית הרחם) גדלה מחוץ לחלל הרחם, המצב נקרא אנדומטריוזיס. האזורים הנפוצים ביותר לגדילה של רקמת אנדומטריום מחוץ לרחם הם איברי הרבייה, קרי השחלות, החצוצרות, באגן על פני קרום הצפק, סביב לחצוצרות והרחם ולעיתים גם על המעיים.
במקומות בהם רירית הרחם גדלה, היא מגיבה לגירוי ההורמונאלי בזמן המחזור החודשי. במקרה של אנדומטריוזיס הדימום אינו מופרש החוצה אלא נשאר בחלל הבטן ובמקביל לו מוקדים אלו ידממו. לעיתים, המוקדים ממשיכים להתפשט באגן ובבטן ומתפתחים במקומות נוספים. במצב שבו מוקדי האנדומטורוזיס מתפתחים בחצוצרה או בשחלה עלולות להיווצר ציסטות המכילות דם ישן בצבע חום כהה – מצב אשר עלול לפגוע בתפקוד השחלות והחצוצרות ולגרום לבעיות פריון.
תסמינים שכיחים
1. כאבי מחזור המחמירים עם הזמן.
2. כאב בזמן מגע מיני או לאחריו.
3. כאב בבטן התחתונה, באגן ולעיתים בגב התחתון לפני ובמהלך המחזור.
4. כאב בזמן הטלת שתן.
5. דימום ווסתי כבד.
7. הפרעות פוריות.
8. דימום מפי הטבעת בעת הווסת.
9. הפרעות עיכול דוגמת עצירות, כאבים ושלשולים המופיעים בזמן הווסת.
אבחנה
אנדומטריוזיס של חלל הבטן ניתן לאבחן באמצעות לפרוסקופיה, ובמקרים נדירים גם באמצעות בדיקה ידנית של האגן במידה וצוואר הרחם או הנרתיק נגועים.למרבה הצער, מחקרים מראים כי האישה הממוצעת הסובלת מאנדומטריוזיס עוברת כחמישה רופאים לפני האבחון הנכון, היות ולעיתים מדווח על תסמינים של תסמונת המעי הרגיז המזכירים את אלה של האנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס – הגישה הסינית
ברפואה הסינית דם הוא צורה דחוסה של צ’י (אנרגיית החיים) וככזה, צריך לזרום באופן אחיד וסדיר, בלא שתנועתו תהיה קפואה או בלתי אחידה. אם הזרימה החלקה של הדם נחסמת עלול להיווצר מצב של תקיעות דם אשר מביא במקרים רבים לליקויים גניקולוגיים.
נמצא כי מצבן של הסובלות מאנדומטריוזיס משתפר כאשר הן זוכות לטיפול התומך של הרפואה הסינית וכאשר הן מגלות פתיחות ומוכנות לברר מה עליהן לשנות בחייהן. הטיפול כולל דיקור, הדרכה תזונתית ושימוש בצמחי מרפא.
דיקור
הדיקור הסיני מניע את צ’י הכבד, מווסת את יאנג הכבד, מרגיע ומקל על כאבים שונים.
תזונה
מומלץ להימנע (או לפחות להפחית) מאכילת מוצרי חלב ובשר, כיוון שאלה עשירים בחומצה ארכידונית פרו-דלקתית. רצוי להימנע גם מצריכת שומן צמחי מוקשה ושומני טראנס דוגמת מרגרינה.
• יש להוציא כליל מהתפריט את כל המשקאות המכילים קפאין ונגזרותיו: תה, קפה, קולה וכדומה.
• יש להגביר צריכה של מזונות המווסתים את רמות האסטרוגן דוגמת: כרוב, ברוקולי ולפת.
• תפריט עשיר בסיבים יכול לצמצם את הכמות הכוללת של האסטרוגנים בזרם הדם: שעועית, אורז מלא, ירקות ופירות אורגניים, שיבולת שועל וחיטה גרוסה.
• מאכלי סויה גם כן מומלצים: טופו, טמפה, רוטב סויה ומיסו.
סיכום
הטיפול באישה הסובלת מאנדומטריוזיס הינו מורכב ודורש התאמה פרטנית ורגישות לצרכים האישיים של המטופלת. בידי הרפואה הסינית המסורתית, והמטפלת הקשובה והרגישה, היכולת לסייע ולתמוך בתהליך ההחלמה, ולאפשר גישה טיפולית מקיפה ויעילה.