איך ויטמינים פוגעים בביצועי הספורט שלכם?
חושבים שתוספי וויטמינים ישפרו את הביצועים שלכם בספורט? מחקר חדש מצא שההפך הוא הנכון - אם תשתמשו בוויטמינים תפגעו בביצועים והשרירים שלכם יגיבו פחות טוב. זה נשמע לא הגיוני, אז איך זה יכול להיות?
חושבים שתוספי וויטמינים ישפרו את הביצועים שלכם בספורט? מחקר חדש מצא שההפך הוא הנכון - אם תשתמשו בוויטמינים תפגעו בביצועים שלכם והשרירים שלכם יגיבו פחות טוב.
למה וויטמינים הם חלק מתכנית האימון?
תוספי וויטמינים הפכו לחלק בלתי נפרד מתכניות האימון של רבים, מתוך אמונה שהוויטמינים יעזרו להגיע לתוצאות טובות יותר באימונים. התאוריה היא שהוויטמינים הם נוגדי חימצון טובים ונוגדי חימצון הם חומרים העוזרים לנטרל חומרים מזיקים שמצטברים בגוף בפעילות ספורטיבית.
בזמן פעילות גופנית, הגוף שלכם מייצר חומרים מזיקים בשם "רדיקלים חופשיים". הרדיקלים הם חלקיקים קטנים שעלולים להמית תאים ולהרוס רקמות בגוף שלכם. הגוף שלכם ערוך למלחמה ברדיקלים החופשיים ובדרך כלל מצליח לנטרל אותם, אך בעת פעילות גופנית, כשמצטברים רדיקלים רבים, יש חשש שהגוף לא יצליח להתמודד עם כמויות גדולות. לכן אנשים רבים שעושים ספורט משתמשים בכמויות גדולות של וויטמין C ו- E הנחשבים לנוגדי חמצון מצוינים.
הקשר השלילי ומפתיע שנמצא בין וויטמינים לפעילות גופנית
מחקר חדש שבוצע בנורבגיה בדק איך משפיעים תוספי וויטמינים על ביצועי ספורט וגילה ממצאים מפתיעים. במחקר השתתפו 54 אנשים בריאים שרובם עוסקים בפעילות גופנית על בסיס יומי. בשלב ראשון, נלקחו בדיקות מקיפות מהמשתתפים כדי לוודא את המצב הבריאותי הבסיסי של כל אחד. בשלב השני, המשתתפים התחלקו לשתי קבוצות שוות. הקבוצה הראשונה קיבלה תוסף תזונה שהכיל וויטמין C ו- E, והקבוצה השנייה קיבלה כדורי דמה (פלצבו) שלא הכילו חומרים פעילים. בשלב האחרון, המשתתפים נכנסו לתכנית אימונים רצינית למשך 11 שבועות. המשתתפים התבקשו לרוץ למרחקים ולבצע מאמצים גופניים בדרגות עוצמה גדולות.
בסוף המחקר, כל אחד מהמשתתפים הצליח לשפר את הביצועים שלו ולהגיע לרמות גבוהות יותר של מאמץ, אך החוקרים שהשוו את הביצועים של שתי הקבוצות, גילו ששתי הקבוצות הגיבו באופן שונה לפעילות הגופנית. בבדיקות שרירים שבוצעו לשתי הקבוצות נמצא שהשרירים של הקבוצה שלא קיבלה וויטמינים היו עשירים בחומרים כימיים טובים שמשקפים סימן להתפתחות מיטוכונדריה. לעומתם, הקבוצה השניה הראתה רמות נמוכות של חומרים אלו.
איך מיטוכונדריה קשורה לכל העניין?
מיטוכונדריה היא אברון קטן שנמצא בתוך התא וממלא תפקיד חשוב בהפקת אנרגיה עבור התא.
כשאתם עושים פעילות גופנית, התאים שלכם צריכים יותר אנרגיה ובתגובה לכך הגוף שלכם מייצר יותר מיטוכונדיה כדי לספק לתאים את כל האנרגיה הדרושה לו. לכן, אם נוצרות בגוף שלכם מיטוכונדריות חדשות סימן שאתם בכושר גופני טוב ומנהלים אורח חיים בריא יותר.
במחקר זה, בהשוואה למשתתפים שלא השתמשו בוויטמינים (והצליחו לייצר כמויות גדולות של מיטוכונדריה), משתתפים שהשתמשו בוויטמינים לא הצליחו להפיק את מקסימום התועלת מהפעילות הגופנית.
ממצאי מחקר זה מזכירים מחקרים דומים שהוכיחו כי נטילת וויטמינים עלולה לפגוע בהשפעות החיוביות של הספורט. באותם מחקרים, ספורטאים שהשתמשו בוויטמינים לא הצליחו להוריד את רמות הכולסטרול ולחץ הדם שלהם.
צוות החוקרים לא הצליח להציג את המנגנון שעומד מאחורי השפעות הוויטמינים ויתכן שאנחנו לא מבינים נכון את השפעות הרדיקלים החופשיים. יכול להיות שרדיקלים לא גורמים לפגיעה, אלא שותפים להשפעה החיובית של ספורט על הגוף שלנו. ללא ייצור של רדיקלים חופשיים, הגוף שלכם לא יצליח להגיע לתוצאות טובות בספורט, לכן שימוש בוויטמינים עלול לפגוע בהשפעות החיוביות של פעילות ספורט.
מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד