דלג לתוכן

דלקות שקדים - איך נדבקים, מאבחנים ומטפלים?

דלקת שקדים היא מדבקת מאוד ותוקפת יותר ילדים ממבוגרים. לפעמים הדלקת מגיעה מווירוס ולפעמים מחיידק. אם אתם סובלים מדלקות חוזרות בשקדים, יכול להיות שעליכם לשקול ניתוח.

מאת: ד"ר אמנון שמושקוביץ
תאריך פרסום: 26/02/2014
2 דקות קריאה

דלקת שקדים היא מדבקת מאוד ותוקפת יותר ילדים ממבוגרים. לפעמים הדלקת מגיעה מווירוס ולפעמים מחיידק. אם אתם סובלים מדלקות חוזרות בשקדים, יכול להיות שעליכם לשקול ניתוח.


מהי דלקת שקדים?


השקדים ממוקמים בצידי חלל הלוע ומהווים ריקמה לימפטית, בה יש הצטברות בלוטות לימפה קטנות העטופות בקופסית או קפסולה. בלוטות הלימפה מהוות חלק ממערך של קישריות או בלוטות לימפה המכונות החגורה הלימפטית על שם ולדייר (Tonsilar Ring Waldeyer's). החגורה הלימפטית כוללת גם את השקד השלישי והשקד בחלקה האחורי של הלשון (שקד לשוני).


בדלקת שקדים הכוונה בדרך כלל לדלקת של שקדי החך, אך לפעמים הדלקת כוללת את השקד הלשוני וגם את השקד השלישי. 


רוב דלקות הגרון שלנו הן על רקע ויראלי (בין 80 ל- 90 אחוז), ורק כ- 10% הן על רקע חיידקי כשהשכיח ביותר מבין החיידקים הגורמים לדלקות שקדים הוא חיידק הסטרפטוקוקוס A, שעלול לגרום לסיבוכים מאוחרים יותר כמו מורסה פריטונסילארית המתפתחת בצידי הלוע, פגיעה בכליות או בשסתומי הלב, דלקת פרקים ולעיתים גם דלקת של סחוס עלה הגרון (אפיגלוטיס) שכוללת חסימה של דרכי אוויר עליונות.

דלקות שקדים שכיחות במיוחד אצל ילדים בגילאי 6-12, אך יש לציין שבכל הגילאים אנו חשופים למחלה. נדיר למצוא דלקות שקדים אצל פעוטות מתחת לגיל 3, ואם הן קיימות, הן לרוב ממקור וויראלי.

זהירות - זה מדבק!


אפשר להידבק על ידי מגע קרוב, כמו נשיקה או הבל פה המכיל טיפות רוק קטנות בגודל של מיקרונים בודדים (כגודל כדורית דם מיקרוסקופית) הנשארות תלויות באוויר החדר במשך שעות רבות ויכולות להישאף על ידי אנשים שכלל לא באו במגע ישיר עם החולה.

אלו סוגים של מחלות שקדים יש ואיך מזהים אותן?

מחלות שקדים נחלקות לארבעה סוגים: דלקת חריפה של השקדים, דלקת חריפה חוזרת, דלקת כרונית, והגדלה של רקמת השקדים המכונה היפרפלזיה של השקדים.


התסמינים הם חום גבוה, קושי בבליעה, כאבים בלוע ונפיחות של קישריות לימפה בצידי הצוואר.

איך מאבחנים?


האבחון מבוצע על ידי משטח לוע (המכונה בטעות בדיקת משטח גרון). הבדיקה מראה את צמיחת החיידק תוך יום עד 3 ימים. משטח ישיר הוא פחות רגיש ולא תמיד ניתן לסמוך עליו.

בנוסף, אם יש לכם דלקת בשקדים שנגרמה מחיידק, בדיקת דם יכולה לעזור באבחון. במקרה כזה, בדיקת הדם שלכם תציג עלייה בכדוריות דם לבנות ובמספר התאים המכונים נאוטרופילים. לעומת זאת, בדלקת שקדים ויראלית ספירת הדם שלכם תהיה תקינה או שתראה עלייה בתאי דם המכונים לימפוציטים ומונוציטים.

מהו הטיפול המומלץ?

אם יש לכם דלקת בשקדים, הקפידו לנוח ושתו הרבה נוזלים למניעת התייבשות. אם יש לכם דלקת שקדים שנגרמה מחיידק, תצטרכו לקחת אנטיביוטיקה לתקופה של עשרה ימים. בדלקת על רקע ויראלי לא מקובל לקחת אנטיביוטיקה.

אחוז מסויים באוכלוסיה הוא נשא של חיידק הסטרפטוקוקוס. אותם אנשים לא מסכנים את עצמם בהידבקות, אלא מסכנים אחרים בהפצת המחלה לאלו שבאים איתם במגע.

מה עושים כשהדלקות חוזרות שוב ושוב?

אם הדלקות חוזרות על עצמן פעמים רבות (שבע פעמים בשנה אחת, או שלוש פעמים בשנה במשך כמה שנים), או כאשר השקדים גדולים במיוחד (דבר שעלול לגרום לחסימה של דרכי האוויר העליונות בשינה ולהוביל לנחירות והפסקות נשימה בשינה), מומלץ לשקול ניתוח שקדים.

מאת: ד"ר אמנון שמושקוביץ, מומחה ברפואת אף אוזן וגרון וניתוחי ראש וצוואר

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' פיטר גילבי
פרופ' פיטר גילבי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 10 חוות דעת )
"הפרופסור אדם מדהים ורגיש עם המון נחת ושלווה. קשוב מאוד וענה לכל צרכיי. מאחלת שכולם יהיו כאלה מקצועיים"
ד"ר ראובן ישי
ד"ר ראובן ישי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופא בכיר ומנתח במחלקת אף אוזן גרון, בית חולים רמב״ם 
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אף אוזן גרון

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו