דלג לתוכן

ספורט בהריון עוזר להתפתחות מוח התינוק

רבות נכתב על יתרונותיה של פעילות גופנית סדירה. עכשיו נמצאה סיבה נוספת המעודדת את ההריונית שבינינו להוציא מהארון את בגדי הספורט ולעשות כושר

מאת: קארין מרקוביץ, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/03/2014 תאריך עדכון: 15/09/2014
2 דקות קריאה

רבות נכתב על יתרונותיה של פעילות גופנית סדירה: היא משפרת את מחזור הדם, משפרת סיבולת לב ריאה, עוזרת לירידה במשקל ולשמירה על אורח חיים בריא, תורמת לעלייה באיכות חיים, משפרת תהליכי זיכרון ועיבוד קוגניטיבי, מגנה מפני דיכאון וחרדה ומפחיתה משמעותית תחלואה ותמותה. מעודדים אותנו ללא הרף לעסוק בפעילות גופנית סדירה, לא רק למען הדיאטה והמראה, אלא גם למען בריאותנו. 

עכשיו נמצאה סיבה נוספת המעודדת אותנו להוציא מהארון את בגדי הספורט ולעשות כושר. נמצא כי נשים בהריון שמבצעות פעילות גופנית בקביעות עשויות לתרום להאצה של התפתחות מוח העובר, כך כותבת גרטשן ריינולדס בכתבה שהתפרסמה בניו יורק טיימס.

במחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת מונטריאול, נבדקו נשים הריוניות צעירות ובריאות המנהלות אורח חיים דומה. החוקרים חילקו אותן אקראית בטרימסטר (שליש) הראשון להריון ל-2 קבוצות: קבוצה אשר התחילה תכנית אימונים ספורטיבית בטרימסטר השני להריון, אשר כללה אימון למשך 20 דקות לפחות, 3 פעמים בשבוע, וקבוצת ביקורת שלא התבקשה להתעמל. 

לאחר הלידה, התבקשו האימהות להביא את התינוקות לבדיקה, במהלכה חבשו לתינוקות כובע קטן עם אלקטרודות המודדות פעילות חשמלית מוחית. התינוקות הונחו בנוחות בחיק אמותיהם וכאשר נרדמו, השמיעו להם צלילים נמוכים ומרגיעים ומדי פעם צלילים צורמים יותר ולא מוכרים, תוך מדידת הפעילות המוחית שלהם.

הרציונל מאחורי בדיקה זו הוא, שתינוקות צעירים מגיבים לרעשים צורמים בעליה של הפעילות המוחית . עלייה זו ניתנת למדידה. בגיל 4 חודשים נעלמת בדרך כלל התופעה, ולא נראית עליה בפעילות המוחית בתגובה לרעשים דומים.

תוצאות המחקר הראו כי תינוקות לאמהות שהיו פעילות גופנית בהריון לא הראו עלייה חדה בפעילות המוחית לשמע הקולות הלא מוכרים, בעוד שתינוקות לאמהות שלא עסקו בפעילות גופנית הראו עלייה חדה בפעילות המוחית לשמע הקולות הלא מוכרים. תוצאות המחקר העידו על כך שתינוקות לאמהות שהתעמלו בהריון היו בעלי מוח מפותח יותר מתינוקות שאמהותיהן לא עסקו כלל בפעילות גופנית בתקופת ההיריון.

למרות שעדיין לא ברור כיצד פעילות גופנית בהריון גורמת להאצה בהתפתחות מוח העובר, החוקרים משערים כי יש לכך קשר להפרשה של חומרים רבים בגוף האם, ביניהם הורמונים וחומרים כימיים שונים התורמים לבריאות המוח, מחלחלים לדם של העובר ומשפיעים בפועל על התפתחות המוח שלו. 

חשוב לזכור כי במחקר זה נחקרה פעילות גופנית מתונה יחסית (כ- 20 דקות פעילות, 3 פעמים בשבוע). כלומר, אין צורך להפוך לספורטאיות ולרוץ מרתונים או להשקיע יותר מדי זמן ומאמץ.  

ההשקעה בפעילות גופנית מתונה וסדירה אינה התחייבות קשה מדי ובעלת יתרונות רבים. בזמן ההיריון, היתרונות כנראה רבים יותר, כפי שנראה במחקר זה. אז קחו נשימה, נעלו את נעלי הספורט, מלאו עצמכן במוטיבציה וקדימה לעשות ספורט - זה משתלם.

באדיבות שירותי בריאות כללית

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יורם מנור
ד"ר יורם מנור יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לגניקולוגיה, מיילדות, אולטראסאונד ומי שפיר. מומחה לכל סוגי האולטראסאונד הגניקולוגי.
פרופ' ערן ברזילי
פרופ' ערן ברזילי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 11 חוות דעת )
"פרופסור ברזילי הסביר על כל התהליך, התנהל ברגישות ובהומור וגרם להרגשה נוחה מאוד."
ד"ר סימון שנהב
ד"ר סימון שנהב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי ברזילי. מומחה במיילדות וגניקולוגיה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו