הבדיקות שחשוב לעשות מגיל 60
בגיל 60, הילדים כבר גדלו ויש לכם הרבה יותר זמן. הקדישו חלק ממנו לעשות בדיקות חשובות שישמרו לכם על העצמות, השמיעה ובכלל על איכות החיים. בגיל 60 החיים שלכם רק מתחילים.
בגיל 60, הילדים כבר גדלו ויש לכם הרבה יותר זמן. הקדישו חלק ממנו לעשות בדיקות חשובות שישמרו לכם על העצמות, השמיעה ובכלל על איכות החיים. בגיל 60 החיים שלכם רק מתחילים.
מגילאי 60-65 ואילך, חשוב לבצע מעקב אחר מחלות שונות שמתפתחות בגילאים אלו. מצד אחד, חשוב להמשיך בבדיקות המעקב שמומלץ לבצע מגיל 40 ומגיל 50 (כמו בדיקת קולונוסקופיה, בדיקת ממוגרפיה, בדיקת עור, בדיקת לחץ דם), מכיוון שבמקרים רבים מדובר במחלות שמתפתחות בהדרגה ומופיעות לראשונה בגילאים מתקדמים יותר. מצד שני, ישנן כמה בדיקות שמתחילים לבצע מגילאי 60-65 כדי לאבחן הפרעות המופיעות לראשונה בגילאים הללו.
בדיקת צפיפות עצם - אל תתנו לעצמות שלכם "לברוח"
מחלת אוסטאופורוזיס מופיעה אצל נשים החל מגיל 60 בשל שינויים הורמונליים. גילוי מוקדם שלה על ידי בדיקת צפיפות עצם עשוי למנוע בעיות רבות בעתיד. מחלה זו, שנקראת גם "בריחת עצם" מופיעה על רקע הירידה בהורמוני המין הנשי וגורמת לירידה בצפיפות וחוזק העצמות. בעקבות זאת, עלולים להופיע שברים ותסמינים נוספים. לכן, מומלץ לבצע בדיקת צפיפות עצם אחת ל- 5 שנים לגילוי מוקדם של המחלה.
בדיקת צפיפות עצם מתבצעת על ידי בדיקת צילום רנטגן, אשר נעזרת בטכניקה מיוחדת המדגימה את צפיפות העצם והסיכון לאוסטאופורוזיס. ניתוח הצילומים מאפשר לדעת אם צפיפות העצם תקינה או שקיימת "בריחת עצם" והאם מומלץ לבצע מעקב נוסף או להתחיל טיפול.
חשוב להדגיש כי אנשים שנמצאים בסיכון לאוסטאופורוזיס צריכים להיבדק בתדירות גבוהה יותר (לרוב אחת לשנתיים), ולעתים אף מגיל צעיר יותר. הסיכון לאוסטאופורוזיס עולה במקרים של אוסטאופורוזיס במשפחה, במקרים של רזון קיצוני (BMI נמוך מ- 19) או אחרי טיפול ממושך בסטרואידים. נשים וגברים שאובחנו כחולי אוסטאופורוזיס צריכים להיבדק אחת לשנתיים.
הדמיה של האאורטה הבטנית - העורקים שלכם עלולים להיות בסכנה
מפרצת באאורטה הבטנית היא מחלה שקטה שעלולה לסכן חיים. לכן, מומלץ לבצע בדיקת אולטרה סאונד של האאורטה הבטנית מגיל 65. מפרצת באאורטה (אבי העורקים) היא מצב של התרחבות פתולוגית של העורק, אשר לרוב אינו גורם לסימפטומים אך עלול לגרום לסיבוכים מסכני חיים. אנשים רבים יכולים לחיות עם מפרצת באאורטה שנים רבות, עד שבאופן מפתיע מתפתחים סיבוכים כמו קרע בעורק, שעלול לגרום לאיבוד דם מסיבי ואף למוות.
ההפרעה יכולה להתפתח על רקע גורמים רבים, כמו טרשת עורקים, לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנה וגורמים נוספים, אך הגורם העיקרי והחשוב ביותר להתפתחות של מפרצת באאורטה הבטנית הוא עישון. לכן, לכל אדם בן 65 שמעשן או עישן בעבר (גם אם עישן מעט לתקופה קצרה) - מומלץ לבצע אולטרה סאונד של האאורטה הבטנית. בדיקה זו, שמתבצעת לרוב באופן חד פעמי, מדגימה את רוחב האאורטה הבטנית ומאפשרת לדעת האם קיים סיכון לקרע הדורש טיפול.
אל תוותרו על איכות החיים שלכם
מגילאי 60-65, אנשים רבים מתלוננים על הפרעות שמיעה, וזהו הזמן לבצע בדיקת שמיעה. לא תמיד אנשים שסובלים מהפרעת שמיעה מודעים למצבם ולכן סובלים מקשיי הבנה ודיבור אשר פוגעים בתפקוד היומיומי שלהם. אבחון הפרעת שמיעה וטיפול באמצעות מכשירי שמיעה ייעודיים יכול לשפר משמעותית את איכות החיים.
בנוסף, מומלץ לבצע את הבדיקה פעם אחת כדי לקבל ערכי בסיס לגבי תפקוד השמיעה, כך שבמידת הצורך, ניתן יהיה להשוות אותה עם בדיקות עתידיות.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד