דלג לתוכן

מדריך לאם הנבוכה של נערה מתבגרת

אימהות רבות (כמו גם אבות) מעדיפות לא לחשוב על העובדה שבנותיהם, שרק אתמול שיחקו בארגז החול, הופכות מילדות קטנות לנערות מתבגרות ולנשים צעירות.

מאת: ד"ר טל בירון
תאריך פרסום: 06/03/2014 תאריך עדכון: 03/08/2014
3 דקות קריאה

אימהות רבות (כמו גם אבות) מעדיפות לא לחשוב על העובדה שבנותיהם, שרק אתמול שיחקו בארגז החול, הופכות מילדות קטנות לנערות מתבגרות ולנשים צעירות. תהליך ההתבגרות של הבנות שלנו מעורר בנו פעמים רבות מבוכה, אך למרות זאת חשוב להתייחס אליהן כאל נשים בתחילת דרכן, בין אם בשאלות לגבי מיניות, אמצעי מניעה וכל שמעסיק אותן.

אם נסביר לבנות שלנו על חשיבות השמירה על בריאותן והגנתן כבר מגיל צעיר, ההנחיות שלנו ילוו אותן כל חייהן והסיכוי לבריאות מינית או הימנעות מהריון לא רצוי יעלה. ד"ר טל בירון, רופאת נשים ומומחית בגינקולוגיה, מפרטת על הדגשים השונים לאם הנבוכה.

מתי כדאי לבצע את הבדיקה הגינקולוגית הראשונה?

אם הבת שלכם אינה מקיימת יחסי מין או אינה מתכוונת לקיים יחסי מין, אין צורך בבדיקה גינקולוגית. עם זאת, במקרה שהמחזור אינו סדיר או אם ביתכם סובלת מכאבי מחזור קשים, מומלץ לפנות לגינקולוג כדי שישקול טיפול בגלולות או טיפול אחר. למרות שביקור אצל גינקולוג מעורר פחד אצל נערות רבות, יש לציין שהביקור הראשון לא בהכרח כולל בדיקה פולשנית, וברוב המקרים (במיוחד כשהנערה טרם מקיימת יחסי מין) הביקור יכלול רק שאלות של הרופא.

חשוב לדעת, כי על פי החוק שמטרתו למנוע הריונות לא רצויים, בנות יכולות לפנות לגינקולוג ולקבל מרשם לגלולות למניעת הריון גם ללא ידיעת הוריהן.

שיחה ראשונה על מיניות - מתי ואיך?

הורים רבים יעידו כי השיחה הראשונה עם ילדיהם על מיניות היא אחד הרגעים המביכים ביותר לשני הצדדים - ההורה והילד. עם זאת, חשוב מאוד לקיים שיחה זו עם כל נער ונערה כדי למנוע חוסר ידע אשר עלול לגרום להם לראות את המציאות בצורה לא נכונה.

מתי הכי מתאים לקיים את השיחה? זה כבר תלוי בנער או בנערה. אם אתם מרגישים שהילד שלכם מגלה עניין בבני המין השני, כדאי שתזמו את השיחה. אצל בנות, העובדה שקיים רופא גינקולוג ושייתכן שיעלה צורך להיבדק אצלו יכולה לעזור להעלאת הנושא. בנוסף, לעיתים דווקא הביקור אצל גינקולוג והעובדה שגורם חיצוני (שאינו ההורה) שואל את השאלות יכול לעודד פתיחות אצל נערות.

אמצעי מניעה לנערות - במה לבחור?

גלולות

גלולות הן אמצעי המניעה הנפוץ ביותר אצל נשים צעירות, ויעילותן עומדת על 99%.

ישנן גלולות מסוגים רבים ושונים, הנחלקות לשלושה סוגים עיקריים:

- גלולות 21/7 אותן לוקחים במשך 21 ימים ולאחר מכן שבוע הפסקה

- גלולות 24/4, הכוללות 4 ימי הפסקה

- גלולות 84/7, אותן לוקחים שלושה חודשים ברצף ולאחר מכן שבוע הפסקה

לקיחת גלולות ברצף מאפשרת לבנות שסובלות מכאבי מחזור, מצבי רוח ודימומים קשים, לקבל וסת מוחלשת ארבע פעמים בשנה בלבד.  

טבעת חודשית

הטבעת מוחדרת על-ידי הנערה לתוך הנרתיק ומשחררת מינון נמוך של הורמונים על דופן הנרתיק באופן רציף, למשך שלושה שבועות. לאחר שלושה שבועות, יש להוציא את הטבעת מהנרתיק והדימום החודשי יופיע.

מדבקה עורית שבועית

המדבקה היא אמצעי חיצוני המבוסס גם הוא על הורמונים. המדבקה משחררת לעור הורמונים במינונים נמוכים, אשר נספגים בדם ופועלים בדומה להורמונים המצויים בגלולות.

אמצעים מכאניים

שני אמצעי מניעה נוספים שלא כוללים הורמונים הם אמצעים מכאניים לשימוש פנימי, כמו דיאפרגמה וספוגית.


מה כדאי שתדעו לפני הפגישה עם הגינקולוג?

כדי שהגינקולוג יוכל להתאים לביתך את אמצעי המניעה הטוב ביותר, הצטיידי בהיסטוריה הרפואית שלה והתכונני לענות על כמה שאלות שוודאי תישאלי. 

שימוש באמצעי מניעה הורמונליים עלול להעלות את הסיכון להיווצרות קרישי דם. לכן גם ביתך וגם את צריכות להכיר את ההיסטוריה המשפחתית כדי לדעת האם היו במשפחה מקרים כמו קרישיות יתר או שבץ מוחי. במקרים אלו, ימליץ הגינקולוג על אמצעי מניעה חלופי. לעניין קרישיות יתר, חשוב גם לציין לרופא אם ביתך מעשנת, שכן גם עישון עלול להגביר סיכון לקרישיות יתר.

שאלה נוספת שהרופא עשוי לשאול היא האם ביתך סובלת מכאבי מחזור קשים ומה מידת חומרתם. נערות ונשים רבות סובלות מכאבי מחזור קשים אשר במקרים קיצוניים מלווים בחום, בחילה והקאה ואף עילפון. במקרים אלו, ימליץ הגינקולוג לרוב על אמצעי מניעה הורמונליים שעוזרים בהפחתת הכאבים או על שימוש בגלולות ברצף. בנוסף, חשוב ליידע את הרופא במידה ולביתכם מחזור לא סדיר על מנת שיוכל להתאים לה אמצעי מניעה להסדרת המחזור.

אמהות, זכרו -


ידע, שיתוף, פתיחות ושקיפות יאפשרו לרופא להתאים לביתך את אמצעי המניעה והטיפול הטובים ביותר. נערות מייחסות חשיבות רבה לביקור אצל גינקולוג ואין להימנע ממנו.

עם זאת, אם ביתכם נבוכה מאוד ממפגש עם הגינקולוג, אפשר לקבוע את הפגישה הראשונה עם גינקולוגית ולבקש שלא תבצע במהלכה בדיקה גופנית.

אם כבר בגיל צעיר תסגלי פתיחות עם ביתך בנושא זה, תגדילי את תחושת הנוחות של ביתך בביקורים אצל גינקולוג בעתיד ותבטיחי את בריאותה. 

מאת: ד"ר טל בירון, רופאת נשים ומומחית בגינקולוגיה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 33 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה נעימה עם אמיר, הוא נעים הליכות, עונה על כל שאלה, אמפטי"
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 18 חוות דעת )
"ד״ר רז היה קשוב,רגיש ונתן מענה על כל השאלות גילה זמינות ואכפתיות לפני ואחרי"
ד"ר גיל לוי
ד"ר גיל לוי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 33 חוות דעת )
"דוקטור גיל לוי ומזכירה שלו ורדהם היו מאוד קשובים לבעיה שלי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ילדים ומתבגרים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו