לוקחות יותר ללב: למה מחלות לב מסוכנות יותר לנשים?
מדי שנה, מעל 8.5 מיליון נשים ברחבי העולם נפטרות בגלל שבץ מוחי ומחלות לב. למעשה, מדובר ב-33% ממקרי המוות בקרב נשים. נתונים אלו מדאיגים ביותר, לפיהם בכל דקה נפטרת בעולם אישה ממחלת לב.
מדי שנה, מעל 8.5 מיליון נשים ברחבי העולם נפטרות בגלל שבץ מוחי ומחלות לב. למעשה, מדובר ב-33% ממקרי המוות בקרב נשים. נתונים אלו מדאיגים ביותר, לפיהם בכל דקה נפטרת בעולם אישה ממחלת לב. מחלות לב נחשבות לקטלניות ומסוכנות נשים יותר מכל סוגי הסרטן גם יחד. הן תוקפות יותר נשים מגברים ו-9 מכל 10 נשים סובלות מגורם סיכון אחד לפחות לפתח מחלת לב.
אחד האתגרים המורכבים ביותר עמה מתמודדת הרפואה מבחינת מחלות לב אצל נשים הוא המודעות. למעשה, היות והסימפטומים למחלות לב אצל נשים שונים מהסימפטומים אצל גברים, והיות ופעמים רבות הם אינם מאובחנים במועד, נשים מוצאות עצמן בקבוצות סיכון ללקות במחלות הקטלניות. כמו כן, אצל כ-64% מהנשים אשר נפטרו בגין מחלת לב כלילית לא נדלקו כלל נורות אזהרה ולא הופיעו תסמינים מקדימים.
נתונים אלה הונחו לאחרונה על שולחנה של הוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת. המספרים הקשים עמדו במרכזו של דיון בנושא הגברת מודעות למחלות לב בקרב נשים וגורמי רפואה. את הנתונים גיבשו והציגו גורמים מטעם המרכז לבריאות לב האישה במרכז הרפואי הדסה בירושלים. זאת, מתוך מטרה להדגיש את החשיבות אשר טמונה בהגברת המודעות בנושא מחלות לב אצל נשים בקרב הקהילה הרפואית וציבור הנשים בישראל.
7 הסימפטומים למחלות לב בנשים, או - מתי לפנות לרופא?
כאמור, מחלות לב הן מגורמי המוות המסוכנים ביותר עבור נשים בישראל ובעולם ואחת הסיבות לכך נעוצה בהבדלי סימפטומים בין נשים לגברים בכל הנוגע להתפתחות מחלות לב. להלן 7 הסימפטומים למחלות לב אצל נשים או אם תרצו, ממה צריך לחשוש ומתי ללכת לרופא?
שינה לא רצופה – מחקרים אשר פורסמו לאחרונה הצביעו על כך שכ-50% מנשים שלקו בהתקף לב דיווחו לאחר מכן על שינה לא רצופה במשך ימים עד שבועות טרם האירוע הלבבי.
בעיות עיכול, צרבת – על פי רוב, נשים אשר סובלות מצרבת סבורות כי הסיבה לכך נעוצה במאכלים מסוימים. עם זאת, חשוב לדעת שכ-40% מהנשים שלקו בהתקף לב סבלו לפני האירוע הלבבי מהקאות לא מוסברות, בחילות וצרבת.
עייפות קיצונית – נשים רבות סובלות מבעיות עייפות ולא אחת הסיבות לכך הן מאמץ יתר, העדר שינה, וירוס וכדומה. עם זאת, כאשר העייפות היא קיצונית במיוחד, ייתכן וזהו סימפטום המעיד על משהו חמור יותר. 7 מכל 10 נשים אשר לקו בהתקף לב ציינו כי הן סבלו בשבועות שלפני האירוע הלבבי מעייפות קיצונית.
כאבים מופשטים – נהוג לחשוב כי התקף לב מגיע לאחר כאב בלתי מוסבר באזור החזה. עם זאת, מחקרים שנערכו בקרב נשים שלקו בהתקף לב הראו כי 30% מהנשים סבלו טרם האירוע הלבבי מכאבים מופשטים באזורים שונים בגוף כגון בגב, בכתפיים, בצוואר ואפילו בגרון ובלסת.
קוצר נשימה – לא אחת, קוצר נשימה מתקשר אצל נשים עם אסטמה ולחץ. עם זאת, לעיתים קוצר נשימה, בעיקר כאשר הוא חמור וקיצוני, יכול להעיד על התפתחות מחלת לב. למעשה, זהו אחד התסמינים הנפוצים בקרב נשים הסובלות ממחלות לב.
חרדה – מחקרים שנערכו בקרב נשים לאחר התקף לב מצאו כי 33% מהנבדקות סבלו טרם האירוע מחרדה קיצונית ובלתי מוסברת. זהו גם אחד התסמינים "החמקמקים" ביותר, אשר בדרך כלל לא מטופל כיאות.
הזעה מרובה וסחרחורות – סחרחורות והזעה מרובה יכולות להיות סימן להתפתחות מחלת לב. 40% מהנשים אשר לקו באירוע לבבי ציינו לאחר מכן שהאירוע תקף אותן לאחר מספר שבועות במהלכם הם סבלו באופן בלתי מוסבר מזיעה קרה וסחרחורות.
שרת הבריאות: שיפור מצב בעזרת מודעות
על פי רוב, סימפטומים להתפתחות מחלת לב אצל נשים יכולים לבוא לידי ביטוי בכמה אופנים. למשל, קוצר נשימה, עייפות חריגה, בחילות, כאבים בצוואר, כאבי בטן, כאבי כתפיים, הקאות, חולשה והזעות. נציגי המרכז לבריאות האישה בוועדה הדגישו כי הסימפטומים למחלות לב אינם זהים בין גברים לנשים. כמו כן, צוין כי למרות שנשים מפתחות מחלות לב כעשור לאחר הגברים, הסיכון עבורם משמעותי בהרבה. בעיקר בשל חוסר מודעות ואבחון מאוחר.
יעל גרמן, שרת הבריאות, אמרה בוועדה כי גורם המוות הראשון בקרב נשים מעל גיל 75 הוא מחלת לב. השרה הוסיפה כי ניתן לשפר באופן מהותי את ההתמודדות עם התופעה במידה והמודעות מבחינת הבדלי הסימפטומים בין גברים לנשים תגבר בקרב רופאים, צוותים רפואיים, אחיות וקהל הנשים הרחב. לדוגמה, השרה אמרה כי כאשר מערכת הבריאות בארה"ב גילתה בשנת 2004 את ההבדלים בין גברים לנשים בנושא זה, והעלתה את המודעות בהתאם, מקרי המוות פחתו בצורה דרמטית.
נדרשת פעילות מיידית
אל הדברים הללו הצטרפה מנהלת המרכז לבריאות האישה במרכז הרפואי הדסה, ד"ר דנה צפת. ד"ר צפת הדגישה כי אחת הבעיות המרכזיות בנושא היא העדר מודעות לגבי הסיכון שבמחלות לב ומחלות כלי דם אצל מרבית הנשים בישראל. לדבריה, נשים לא מעטות אשר סובלות מסימפטומים שצריכים לעורר את חשדן מתייחסות לכך בביטול ובבחינת "זה יעבור". ד"ר צפת הוסיפה כי אי פנייה במועד לבדיקה רפואית היא תופעה מסוכנת אשר גורמת לנשים רבות לפתח את המחלות המסוכנות והקטלניות הללו.
הוועדה לקידום מעמד האישה פרסמה בתום הישיבה דרישה ממשרד הבריאות לקדם תוכניות ופעולות להגברת המודעות בנושא בקרב נשים, צוותים רפואיים, אחיות ורופאים. יו"ר הוועדה, ח"כ עליזה לביא, הוסיפה כי הנתונים המדאיגים דורשים פעילות מיידית ויש לצפות ממשרד הבריאות לעלות קמפיין דחוף בנושא. יתרה מכך, יו"ר הוועדה הדגישה כי הקמפיין הפרסומי חייב להיות לא רק בעברית אלא גם בערבית ורוסית. לסיכום, הוועדה הציבה למשרד הבריאות דרישה לעדכן אותה ולדווח לה בתוך חודשיים על התוכניות והפעולות שננקטו בנושא.
מאת: שחר דניאלי, מערכת אינפומד