גלולה לגמילה מאלכוהול וסמים
האם בתרופה לאפילפסיה טמון גם לפתרון להתמכרויות קשות לסמים ואלכוהול? מחקר חדש מצא את אחד המכשולים המשמעותיים לגמילה מאלכוהול וסמים ודרכם פתרון אפשרי בעזרת גלולה המשמשת לטיפול באפילפסיה
האם בתרופה לאפילפסיה טמון גם לפתרון להתמכרויות קשות לסמים ואלכוהול?
התמכרות היא אחת התופעות הקשות ביותר עמה נאלצות להתמודד חברות מערביות, וישראל נמצאת גם היא על "מפת ההתמכרויות". על פי נתונים שפורסמו לאחרונה במשרד הרווחה, בישראל חיים מעל 23,000 אזרחים המכורים לסמים, אלכוהול והימורים. נתונים מדויקים יותר מצביעים על כך שגברים נוטים להתמכרות לאלכוהול פי 3 מנשים ובעיקר בגילאי 45-64. רוב המכורים לאלכוהול הם ישראלים ילידי הארץ, אחריהם עולים מחבר העמים ולבסוף בני עדות המזרח.
מחקר חדש בארה"ב, שהתחקה אחר הגורמים המולקולריים שעומדים מאחורי התמכרויות לסמים ואלכוהול, יכול להוות פריצת דרך משמעותית בטיפול תרופתי יעיל לתופעה, על ידי תרופה המשמשת עד כה לטיפול באפילפסיה וכאבים מסוגים שונים.
45% מהמשתתפים במחקר נגמלו מאלכוהול
ידוע כבר מדוע שימוש מסיבי בחומרים כאלכוהול וסמים מוליד תגובה מוחית המייצרת תלות. כעת, מחקר חדש חושף צד נוסף של האופן בו חומרים אלו משפיעים על המוח. המחקר כולל בתוכו נתונים שפורסמו בנובמבר 2013 בכתב העת הרפואי JAMA Internal Medicine, וכן תוצאות של בדיקות מקיפות בנושא שערך המכון הלאומי לחקר שימוש לרעה באלכוהול ואלכוהוליזם בארה"ב.
המחקר מצא כי כאשר חומרים נרקוטיים (סמים) מגיעים אל המוח האנושי, הם משנים את המבנה הכימי שלהם ומהווים טריגר לתחושות כמו מתח וחרדה. תחושות אלו מהוות מכשול משמעותי לגמילה, שכן הדרך היחידה להקל עליהן היא בצריכה נוספת של החומר.
"המחקר התקדם מאד מבחינת הבנת התהליך המניע התמכרות לאלכוהול והופך אותה כה קשה לפתרון", מציינת ד"ר ברברה מייסון ממרכז פירסון לחקר אלכוהוליזם והתמכרויות במכון סקריפס, קליפורניה. "עם זאת, הצד הנסתר של ההתמכרויות תועד בחיות מעבדה, וכעת אנו יודעים שהדברים נכונים גם לבני אדם".
במילים פשוטות, מחקרה של ד"ר מייסון מראה כי תרופות המטפלות בתופעות כחרדה ומתח יכולות להיות יעילות גם למאבק בהתמכרויות לאלכוהול וסמים. במספרים, מתוך 150 אלכוהוליסטים שהשתתפו במחקרה של ד"ר מייסון ונטלו את התרופה המדוברת הנקראת גבפנטין, כ-45% מהם העידו על גמילה מוחלטת מאלכוהול.
אלכוהוליסטים אנונימיים - שיעורי הצלחה נמוכים ביותר
על פי נתונים רשמיים של הממשל בארה"ב, בשנת 2011 מעל 21 מיליון אמריקאים נזקקו לטיפול בגלל בעיות שתייה או סמים. רבים ניסו להפסיק, אך מחקרים מקרים כי רק כ-40% מהם הצליחו לעמוד במשימה. מייקל פינגרהוד, שעומד בראש המחלקה להתמכרויות בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג'ון הופקינס, מציין כי קבוצות תמיכה כ'אלכוהוליסטים אנונימיים' נוחלות הצלחה רק בחלק קטן ביותר מהמקרים. בנוסף, תרופות קיימות לטיפול בהתמכרות לאלכוהול לא משיגות את התוצאה הרצויה ופעמים רבות המשתמשים לא מקפידים ליטול אותן מספיק זמן כדי לראות תוצאות בשטח. בהקשר זה, בעוד שתחליפים כימיקלים לסמים כמו מתדון הוכיחו יעילות מרשימה, המחקר הרפואי טרם הצליח למצוא תחליפים הולמים לאלכוהול, קוקאין וסמים נוספים.
ביקור בצד האפל של המוח
עד לאחרונה, רוב המחקרים בתחום עסקו בתחושות הסיפוק וההנאה שחומרים נרקוטיים מעניקים למשתמשים בהם. מדובר במחקרים שעסקו בעיקר באופן בו נוירוטרנסמיטורים כמו דופמין 'מרימים את רוחו' של המשתמש ומעניקים לו תחושת 'היי' והתרגשות. ואכן, הוכח כי שימוש כבד מפחית משמעותית את תחושת ההנאה ומוביל לשימוש מוגבר כדי לשחזר את האפקט הראשוני. כעת, חוקרים מנסים לחקור גם את התחושות השליליות שנובעות משימוש באלכוהול וסמים, או במילים פשוטות, להגיע אל הצד האפל של המוח. מדובר במחקרים שמנסים להתחקות דווקא אחר תחושות הפחד והחרדה שתוקפות משתמשים כבדים בין מנה אחת לשניה.
מחקרים אלו מראים כי שנים של צריכת אלכוהול וסמים גורמים לשינויים באמיגדלה, חלק במוח בעל חשיבות במערכת העצבים האוטונומית והמערכת ההורמונלית, הקשור גם לרגשות כמו פחד וחרדה. התוצאה היא אחת – תחושות שמורגשות בזמן שימוש באלכוהול וסמים נטמעות במערכת גם כשלא משתמשים.
המחקר החדש של ד"ר מייסון מתמקד בכימיקל CRF (Corticotropin-releasing factor). זהו כימיקל הלוקח חלק בתגובות מוחיות למתח. הוא נכנס לפעולה בזמן צריכה של אלכוהול וסמים כדי לסייע למוח לחזור למצבו הנורמלי לאחר תחושה של הנאה מוגברת.
שנים של צריכת אלכוהול וסמים גורמות למוח לפתח רגישות גבוהה ל-CRF. כתוצאה מכך, המוח "מקשר" אי-נוכחות של CRF עם חרדה ולחץ. כלומר, מערכת הרגשות במוח 'נתקעת על הילוך גבוה'. לא בכדי, CRF מוכר גם בתור 'נוירוטרנסמיטר של צער'. כימיקל זה נחשב לאחד המכשולים המשמעותיים העומד בדרכם של משתמשים כבדים לגמילה.
כעת, מחקרם פורץ הדרך של ד"ר מייסון ושותפיה טוען כי ניתן לחסום את ה- CRF ולהקל משמעותית על תהליכי הגמילה של מכורים לאלכוהול וסמים על ידי נטילת גלולה נגד חרדה ופחד, העוזרת למוח להתמודד עם תחושות אלו בהיעדר CRF. מאת: שחר דניאלי, מערכת אינפומד