כמה זיהום יש בשכונה שלכם? הערים המזהמות בישראל
דו"ח שפרסם ארגון 'אדם טבע ודין' חושף את הערים המזהמות ביותר בישראל. זיהום סביבתי הוא אחד הגורמים המרכזיים למוות ברחבי העולם. מהן הערים המזהמות בישראל ואיך זה משפיע עלינו?
דו"ח שפרסם ארגון 'אדם טבע ודין' חושף את הערים המזהמות ביותר בישראל. זיהום סביבתי הוא אחד הגורמים המרכזיים למוות ברחבי העולם. במרץ 2014 קבע דו"ח של ארגון הבריאות העולמי כי 1 מכל 8 אנשים בעולם נפטרים כל שנה בגלל זיהום אוויר. אם נוסיף לכך את מקרי המוות כתוצאה מזיהום מים וקרקע, הדברים בהחלט ברורים.
במדינת ישראל, בדומה לכל מדינות המערב, נאבקים ללא הפסקה בתופעת הזיהום הסביבתי, ובשנים האחרונות ישנה עליית מדרגה ממשית בנושא. במרץ 2012, אישרה מליאת הכנסת את חוק מרשם חומרים מסוכנים, הידוע גם בשם חוק PRTR (Pollutant release and transfer registers). החוק החדש מחייב מפעלים תעשייתיים וגורמים נוספים לספק למשרד להגנת הסביבה דיווחים שנתיים אודות פליטת חומרים מזהמים לקרקע, למים ולאוויר. כמו כן, במסגרת זכות הציבור לדעת, חוק PRTR קובע כי כל אדם יכול לגשת אל מאגר המידע הממוחשב ולעיין בו, בחינם וללא תשלום. ארגון 'אדם טבע ודין', אשר עמד מאחורי החוק, הגדיר אותו כ"אחד המתקדמים בעולם".
מאשדוד ועד חיפה - כמה זיהום יש בשכונה שלכם?
כעת, כשנתיים לאחר אישור חוק PRTR, מפרסם ארגון 'אדם טבע ודין' דו"ח ראשון מסוגו אשר עוסק בנתונים שדווחו על ידי מפעלים שונים בתעשייה למשרד להגנת הסביבה. הדו"ח נכתב על ידי ראש תחום אוויר בארגון הסביבתי, ד"ר אריה ונגר, ובמהלכו מופו הערים המזוהמות ביותר בישראל:
• אשדוד – פליטה מוגברת של ארסן ופורמלדהיד
• אשקלון – פליטה גבוהה במיוחד של כספית
• חיפה – שיעורי הפליטה הגבוהים בישראל של פחמימנים
• חדרה – פליטה גבוהה של בנזן
• מנחמיה – הפליטה הגבוהה בישראל של טריכלורואתילן
שיעורי סרטן גבוהים במיוחד בערים המזהמות
כאשר מצליבים נתונים אלו עם שיעורי התחלואה באזורי המגורים הסמוכים למפעלים המסוכנים, מתגלה תמונה קשה ביותר. אם ניקח את חיפה, למשל, אשר כונתה לא אחת "העיר באפור" בשל זיהום האוויר שאופף אותה, נמצא בה תחלואת סרטן גבוהה בכ-20% מהממוצע הארצי. בנוסף, חיפה מובילה ברמה ארצית מבחינת מחלות לב, אשפוז בבתי חולים בשל בעיות נשימה ועוד. חשוב להדגיש כי התופעה כוללת גם את אזור הקריות.
למסקנה דומה אפשר להגיע גם מבדיקת תחלואה של התושבים בערים המזהמות האחרות. בשנת 2009, לדוגמא, הציגה רכזת הבריאות של עיריית אשדוד דו"ח המראה תחלואה של תושבי עיר הנמל במחלות סרטן, דם, לב ואלרגיה גבוהה בכ-20% מהממוצע הארצי. גם שיעור התמותה באשדוד בגין מחלות כלי דם מוחיים הותיר את הממוצע הארצי הרחק מאחור.
אדם טבע ודין: "המשרד להגנת הטבע צריך להתחיל לפעול בנחישות"
דו"ח אדם טבע ודין התמקד ב- 6 חומרים מסוכנים, חלקם ידועים בוודאות כמסרטנים. ארסן, לדוגמא, מלבד היותו חומר מסרטן, ידוע גם כרעל אשר עלול לגרום לפגיעה קשה במערכות העצבים והנשימה. כמו כן, הרעלת כספית כתוצאה משאיפת אדי כספית עלולה לפגוע בזיכרון, בשדה הראייה ובשמיעה.
ד"ר ונגר מתח ביקורת קשה בדו"ח על המשרד להגנת הסביבה, וזאת לאחר שארגון 'אדם טבע ודין' החמיא למשרד לפני כשנתיים בשל הקידום המהיר של הצעת חוק ה-PRTR. בדו"ח הודגש כי למרות שהמשרד הממשלתי מודע היטב לנתונים, לא ננקטו כל צעדים כדי להפחית את פליטות המזהמים. כמו כן, בארגון 'אדם טבע ודין' ציינו כי המשרד להגנת הסביבה טרם השכיל לגבש מדיניות ברורה אשר תסייע לא רק לקבלת מידע אודות המזהמים, אלא גם להתמודד עם הבעיה עצמה.
המזהמת הגדולה בישראל
"תקנים אינם יכולים לעולם לספק הגנה מלאה וראויה לסביבה ולבריאות הציבור", מציין ד"ר ונגר בדו"ח. "יש לבחון בקפדנות את שיעורי פליטות החומרים המסוכנים ולהפחית אותם על ידי מדיניות סביבתית מודרנית וברורה. יתרה מכך, נזקים סביבתיים ובריאותיים יכולים להתרחש גם כאשר המפעלים והגורמים התעשייתיים עומדים בתקן".
דו"ח אדם טבע ודין נכנס לעובי הקורה ומפרסם גם את שמות המפעלים שפלטו בשנת 2013 את החומרים המזהמים בכמויות הגבוהות ביותר בישראל. בראש הרשימה נמצאת, כמובן, חברת החשמל לישראל. לדוגמה, חברת החשמל באשקלון היא מזהמת הכספית הגדולה במדינה, וחברת החשמל באשדוד אחראית על שיעורי פליטת הפורמאלדהיד החמורים ביותר, וחברת החשמל בחדרה מובילה את הרשימה מבחינת פליטת בנזן מסוכנת.
מאת: שחר דניאלי, מערכת אינפומד