עייפה נורא בעקבות מחלה? יש לזה פתרונות
עייפות פיזית היא תופעה מוכרת בקרב חולים בכלל ובקרב מי שעוברת טיפולי הקרנות או כימותרפיה בפרט. מה גורם לעייפות ואיך מתמודדים איתה?
עייפות פיזית היא תופעה מוכרת בקרב סובלות ממחלה באופן כללי, ובקרב מי שעוברת טיפולי הקרנות או כימותרפיה בפרט. מה גורם לעייפות ואיך מתמודדים איתה?
בזמן החלמה ממחלה, אנו חווים שורה של שינויים פיזיולוגים, בעיקר כאשר המחלה כוללת רמות מורכבות של התמודדות. הצורך לשלב בין המשך השגרה וחיי היום-יום, טיפול במשפחה ובילדים, כולם גוזלים זמן ואנרגיה רבה. במקביל, הגוף שעובר ניתוח מורכב, או הקרנות וכימותרפיה, עובר שינוי שגורם לגוף להזדקק לכמויות רבות יותר של אנרגיה כדי להתאושש ולהחלים.
הגוף שלנו יודע לאמץ את עצמו כדי להתגבר על משברים ומתעדף בעצמו על מה להוציא את האנרגיה שעומדת לרשותו. כתוצאה מכך, הוא משקיע מאמץ רב יחסי מתוך מאגר האנרגיה לצורך ההחלמה ומתעדף באופן נמוך יותר התמודדות עם פעילויות אחרות, שפחות חיוניות לו בתקופה זו.
ניתוחים הם גורם ראשון במעלה לתופעת העייפות. הגוף שלך מנסה להתאושש ומשקיע את רוב האנרגיה בתהליך ההחלמה והחזרה לשגרה הפיזיולוגית. במקביל, תחושת העייפות והתשישות בתקופה זו גוברת אפילו במהלך ביצוע פעולות פשוטות.
מה הפתרון? מנוחה רבה ככל האפשר, בעזרתה הגוף שלך יחזור אט אט לשגרה ולהתנהלות שלו לפני הניתוח ותחושת העייפות תפחת.
הקרנות - טיפול בהקרנות נועד להמית תאים נגועים בסרטן ולעזור לגוף לייצר במקומם תאים חדשים. זהו תהליך "זולל אנרגיה" במיוחד, שמותיר אותנו פעמים רבות עייפות ותשושות. גם המתח הנפשי הכרוך בטיפולים מסוג זה אינו תורם. אך לאחר כמה חודשים, עם היווצרותם של תאים חדשים ובריאים, המצב יחזור בהדרגה לקדמותו.
כל מחלה או התמודדות עמה מייצרות סטרס נפשי, שהצורך הראשוני של הגוף להיענות לו הוא על ידי שינה. אבדן תיאבון, מחסור בשעות שינה, כאב או בחילה הם כולם סימפטומים של התמודדויות פיזיות מעייפות שדורשות מאיתנו מנוחה כדי להתאושש ולהחזיר לעצמנו את הכוח לחזור לתפקוד רגיל ותקין.
דיכוי מח עצם - טיפול במחלת הסרטן יכול ליצור מצב של פגיעה מסוימת במח העצמות וכתוצאה מכך לגרום למחסור בכדוריות דם אדומות ולבנות. התוצאה הישירה היא מצב אנמי של הגוף, שגם לו יש השפעות ישירות על רמת האנרגיה שלנו. עירוי דם או תרופות המסייעות לגוף להתגבר על פגיעה זו הן הפתרון להעלמת תחושת העייפות.
טיפים יעילים להתמודד עם העייפות
פעילות גופנית - פעילות גופנית גורמת לנו להרגיש טוב, אך במקביל היא מעייפת. לכן, יש להתאים את רמת הפעילות הגופנית שלך באופן שבו תוכלי ליהנות מהיתרונות שלה ובה בעת, לא להתיש את עצמך.
יעדים חדשים - במצב של החלמה, טוב לקבוע רשימת יעדים חדשים שהיא ריאלית ומציאותית. לנסות לנקוט באותה הגישה ולעשות את אותם הדברים בדיוק שנהגת לעשות טרם המחלה יכולה להיות משימה שאפתנית מדי, ובעיקר בעלת מחיר גבוה מבחינת תחושת העייפות שהיא גובה ממך. רשימת יעדים מובנית וישימה היא הפתרון לחלוקה מחודשת ונכונה של האנרגיות שלך.
תזמון - נסי לבדוק עם עצמך מהן שעות היממה הטובות לך לביצוע משימות או מטלות שאת מעוניינת לבצע. במהרה תגלי, כי יש לך שעות במהלך היום בהן את מרגישה טוב יותר ובעלת אנרגיה גבוהה וחיוניות גבוהה. נסי למקד את הדברים שאת רוצה להשיג בשעות אלו ולנצל את מאגרי האנרגיה שלך בדרך הטובה והיעילה ביותר מבחינתך.
מנוחות קצרות - עייפות נפתרת על ידי מנוחה. הגוף מחדש את מאגרי האנרגיה שלו הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. גם שינה של כחצי שעה יכולה להחזיר לך חלק מהנמרצות והחיוניות. גם אם לא היית רגילה לישון במהלך היום, עשי זאת כאשר את בתהליך ההחלמה. שינה, או אפילו מנוחה קצרה יכולים לספק את האנרגיות הדרושות לך להמשך התפקוד היומי, בצורה טובה.
תזונה נכונה ושתייה מספקת של נוזלים הם קריטיים על מנת להיפטר מתחושת העייפות. המזון הוא מקור האנרגיה שלנו. דווקא בתהליך החלמה חשוב מאד לדעת כיצד להתייחס אל הגוף מהבחינה התזונתית ולתת לו בדיוק את מה שהוא צריך.
מאת: ד"ר תמי קרני – ליידי אסיא, המרכז לבריאות השד