דלג לתוכן

סרטן העור: איך תזהו סימנים ראשונים למחלה?

מתחת לציפורניים, בין אצבעות הרגליים או בקרקפת - אלו רק חלק מהאזורים שסרטן העור עלול להופיע בהם. העונה החמה שהגיעה ועמה השמש היוקדת היא הזדמנות טובה לבדוק את העור באופן יסודי, כדי להעלות משמעותית את הסיכוי שלנו למניעת מחלות עור וסרטן, חלילה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/07/2014 תאריך עדכון: 13/11/2019
2 דקות קריאה

הקיץ כבר כאן והחשיפה לשמש מעלה עוד יותר את הסיכון לסרטן העור. הוא מופיע בדרך כלל במקומות שחשופים לשמש לאורך זמן, כמו הפנים, הזרועות, כפות הידיים, הרגליים או הקרקפת, אך גם באזורים נסתרים כמו אזור אברי המין ואף בין אצבעות הרגליים. המפתח להחלמה מלאה ומהירה טמון במודעות רבה לנושא, בדיקות עצמיות קבועות ובדיקה שנתית מקיפה על ידי רופא עור.


אז מה זה בעצם סרטן עור?



סרטן העור היא מחלה המתבטאת בהתפתחות בלתי מבוקרת של תאי עור על פני עור שנחשף רבות לשמש. גידולי העור שאינם ממאירים יכולים לגרום לבעיות רבות עקב גודלם ומיקומים ואילו הגידולים הממאירים, יכולים להתפשט ולחדור לרקמות העור מסביבן.


סרטן העור יכול להופיע אצל בני אדם בעלי גווני עור שונים, כולל אלו שבעלי עור כהה יותר - ועל כן הם אינם פתורים מבדיקה אצל רופא העור, בניגוד לדעה הרווחת.


סרטן העור יכול להופיע כאחד משלושה זנים שונים: סרטן מסוג תאי הבסיס, סרטן מסוג תאי הקשקש, ומלנומה - הנפוץ והחמור מביניהם.


קרצינומה של תאי הבסיס סרטן עור שנטייתו להתפשט נמוכה יותר. יופיע בדרך כלל בבליטות בצורת פנינה באזור הפנים, האוזניים והעורף.


קרצינומה של תאי הקשקש סרטן עור שניתן לטיפול באופן יחסית קל, אך נוטה להתפשט במהירות רבה. הקרצינומה של תאי הקשקש יופיע בדרך כלל כגוש קטן וקשה המופיע על הפנים, העורף או כפות הידיים. בנוסף, יכול להופיע בפצע שטוח המכוסה בקשקשת או גלד המופיע של הפנים, האוזניים העורף או כפות הידיים. 


מלנומה
מלנומה יכולה להתפתח בכל רקמת עור בריאה. סוג זה של סרטן העור יכול להופיע בנקודות חן, שומות בעייתיות, גבשושיות עור או פצעים כהים.




איך נדע אם אנחנו בסיכון לסרטן עור?



ד"ר זהבה לבר, מומחית במחלות עור ומין, מסבירה כי "אבחון סרטן העור ייעשה על ידי רופא עור, אך למטופל יש חלק חשוב בגילוי המוקדם.  בעת הבדיקה העצמית יש לאתר גידולים חדשים בעור, נקודות חן בעייתיות, כתמים חריגים, נגעים בהירים או כהים שהופיעו וכמובן שומות חריגות". 


לדבריה, שומה תיחשב כחריגה בארבעה מצבים: כאשר הגבול שלה לא ברור - חרוץ או בעל תלמים;  כאשר היא בעלת גוונים רבים; כאשר היא גדולה במיוחד או כאשר היא מגרדת. גם שומה חדשה שקצב גדילתה מהיר מהרגיל תחשב לחריגה. 


לבר ממליצה לבדוק את גופנו היטב מכף רגל ועד ראש, כשאת בדיקות הקרקפת רצוי לבצע עם שיער רטוב לזיהוי נגעים טוב יותר.


זיהינו גידולי עור חשודים, מה עושים עכשיו?


אם זיהינו גידולים חריגים, יש לפנות לרופא העור לבדיקה מקיפה. האבחון יעשה באמצעות דגימה קטנה של העור הבעייתי (ביופסיה) והעברתו לאבחון מעבדה. לאחר מכן תתקבל ההחלטה האם להסירו באופן כירורגי או להמשיך לעקוב אחריו.


על מה צריך להקפיד?



ללא כל תלות בתוצאת הבדיקה, על המטופל להמעיט בחשיפה לשמש ואף להימנע מהקרינה החזקה בין השעות 10 בבוקר ל- 4 אחר הצהריים, למרוח קרם הגנה, להיערך עם כובע וביגוד מתאים לפני היציאה לשמש והכי חשוב -  להמשיך לעקוב לעיתים יותר קרובות.


ד"ר לבר חוזרת ומזכירה לצאת ולהיבדק לפחות פעם בשנה ומוסיפה כי "מטופלים עם עבר משפחתי של סרטן העור או גידולי עור חריגים מחויבים בבדיקה רפואית מדי חצי שנה".

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר שרון פינצי
ד"ר שרון פינצי עור ומין
5.0
( 32 חוות דעת )
"אמינה , מקצוענית עם תוצאות נפלאות . והרגשתי שאני בידיים נכונות וטובות.♥️🌷"
ד"ר בתיה דוידוביץ
ד"ר בתיה דוידוביץ עור ומין
רופאת עור ומין מומחית, מרצה בכירה באוניברסיטת תל אביב, אחראית מרפאת העור למושתלי איברים, מערך העור במרכז רפואי רבין
ד"ר יהונתן קפלן
ד"ר יהונתן קפלן עור ומין
4.8
( 104 חוות דעת )
"הביקור שלי במרפאה של ד"ר יהונתן קפלן הייתה יוצאת מן הכלל. הרופא היה מקצועי, סבלני ואכפתי, הסביר לי כל שלב בצורה ברורה ומרגיעה. תהליך קביעת התור היה פשוט ומהיר, היחס האישי שקיבלתי מהרגע הראשון מכל צוות המרפאה הותיר רושם חיובי מאוד. לאחר הבדיקה, הרופא והצוות דאגו להסביר בע"ם ואף לשלוח הנחיות מפורטות להמשך הטיפול – דבר שהראה אכפתיות אמיתית ומקצועיות ללא פשרות. ממליץ בחום על המרפאה ועל הרופא !"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן העור וניתוחי מוז (מוס)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו