דלג לתוכן

אלרגיה: אולי היא לטאבלט שלכם?

במשך חודשים, הרופאים לא הבינו למה הפריחה הטורדנית על כפות ידיו של ילד בן 11 מסן דייגו לא עוברת. בסופו של דבר, התברר שככל הנראה מדובר באלרגיה לניקל בעקבות שימוש במכשיר iPad. תופעה חדשה?

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/07/2014 תאריך עדכון: 19/11/2020
2 דקות קריאה

פריחה טורדנית וקשה לטיפול


החשד שמדובר אלרגיה לניקל עלה כאשר הפריחה שהופיעה על ידיו של הילד לא עברה במשך תקופה ממושכת. בדרך כלל, פריחה כזו אמורה לעבור לאחר טיפול בקרמים מסוגים שונים תוך מספר ימים, אך במקרה הזה הפריחה היתה "עמידה" לטיפול ולא עברה גם לאחר מספר חודשים. זה הביא את הרופאים לחשוד כי מדובר בפריחה על רקע חשיפה לחומרים שונים, ובמקרה זה לניקל המצוי במכשיר ה- iPad בו מרבה הילד להשתמש. (יש לציין שחברת Apple טוענת שמכשיריה אינם מכילים ניקל, אך בכל מקרה ייתכן שמדובר באלרגיה לחומר אחר שמצוי במכשירים)

עלייה בחשיפה לניקל = עלייה במקרי האלרגיה ?


בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית בחשיפה לניקל. בעבר, עיקר החשיפה לניקל היתה בחשיפה לתכשיטים, אבזמי חגורות ומוצרי מתכת נוספים, אך כיום, החשיפה לניקל מופיעה גם כתוצאה משימוש במכשירים אלקטרוניים שונים. אנו נחשפים לניקל ומתכות נוספות באופן יום יומי, וחומרים אלה - אשר יכולים לעורר אלרגיה - מצויים במכשירים אלקטרונים רבים כמו טאבלטים, מחשבים ניידים ועוד.

אלרגיה לניקל היא תופעה נפוצה יחסית. עד לפני 10 שנים כ- 10% מהמבוגרים סבלו ממנה, והתמודדו איתה על ידי הימנעות מחשיפה למוצרי ניקל. על פי ד"ר טארין מוהיבה, רופאת עור, כיום חלה עלייה באחוז הסובלים מאלרגיה לניקל, ואנו מדברים על כ- 15% מהמבוגרים וכ- 20-25% מהילדים. אם בעבר, אנשים רבים לא אובחנו כאלרגיים לניקל מכיוון שלא נחשפו לחומר, כיום עם העלייה בחשיפה לניקל ישנה גם עלייה באבחון התופעה.

איך נראית אלרגיה לניקל?


אלרגיה לניקל מתבטאת בעיקר בפריחה, אדמומיות וגרד באזור המגורה. האלרגיה מופיעה רק באזורי הגוף אשר נחשפו לניקל, וכמובן שלא תופיע באזורים אשר לא באו במגע איתו. על מנת שהאלרגיה תתפתח, יש לבוא במגע הגוף עם הניקל, ועל כן המקומות האופייניים הם אזור אבזם החגורה ואזורי פרק כף היד לאחר ענידת צמידים. כיום, עם התרחבות השימוש במכשירי טאבלט ומחשבים ניידים, אנשים רבים חושפים את כפות הידיים שלהם לניקל, ועל כן עלולה להופיע אלרגיה אליו גם במקומות אלו.

חשוב להדגיש, כי ברגע שהחשיפה לניקל פוסקת, התגובה האלרגית משתפרת והפריחה מתחילה להיעלם. כמו כן, מכיוון שהתגובה האלרגית קשורה למגע הגוף עם הניקל, קשה מאוד להעלים את התגובה הזו כל עוד לא תיפסק החשיפה, ועל כן שימוש בתכשירים שונים בדרך כלל לא עוזר במקרים אלה. 

איך מאבחנים אלרגיה במגע?


כיום ידוע על סוגים רבים של אלרגיה בעקבות במגע בחומרים שונים. מדובר בעיקר על חומרי ניקוי, כימיקלים שונים ומתכות מסוגים שונים, שחשיפה אליהם גורמת להופעת התגובה הדלקתית שתוארה. אחת הדרכים לאבחן אלרגיה במגע ולהבין במדויק מהו החומר אליו התפתחה התגובה האלרגית היא תבחין עור (אשר נקראת גם מבחן Prick). תבחין עור מתבצע במרפאת אלרגיה ומאפשר לאבחן מהו החומר המעורר תגובה אלרגית. מלבד הסקרנות, מבחן זה מסייע להבין בדיוק מאיזה חומר יש להימנע, ומאפשר להשתמש בחומרים חלופיים אליהם האדם אינו אלרגי.

אלרגיה למכשירים אלקטרוניים: מה אפשר לעשות?


הטיפול באלרגיה מסוג זה כולל כמובן הימנעות ממגע עם החומר האלרגני. הבעיה היא שהשימוש הנרחב במכשירים אלקטרוניים כמעט שלא מאפשר לקיים אורח חיים תקין מבלי להיחשף לחומרים אלו. לכן, אחת ההמלצות היא להשתמש בכיסויים ייעודיים, אשר ימנעו את מגע העור עם החומרים האלרגנים. אפשרות נוספת היא לנסות מכשירים מחברות אחרות, אשר אולי מכילים הרכב חומרים שונה שאינו מעורר תגובה אלרגית. 

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 23 חוות דעת )
"הטיפול היה מהיר, אדיב ומקצועי"
ד"ר אדוארדו שחר
ד"ר אדוארדו שחר אלרגיה ואימונולוגיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"הוא אחלה אדם ואחלה רופא"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו