דלג לתוכן

הקשר בין חצוצרות חסומות להפריה חוץ גופית

מבין הזוגות המטופלים בבעיות אי-פוריות, כשליש מטופלים בשל חסימה בחצוצרות ולהם סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר להיכנס להריון וללדת. אך האם זוגות אלו באמת מקבלים את הסיכויים הטובים ביותר להיכנס להריון במדיניות שמונהגת כיום?

מאת: ד"ר דב לקסמן
תאריך פרסום: 03/08/2014
2 דקות קריאה
ד"ר דב לקסמן בשיתוף עם ד"ר דב לקסמן i ד"ר דב לקסמן מנהל תחום כירורגיה גיניקולוגית באיה מדיקל

מבין הזוגות המטופלים בבעיות אי-פוריות, כשליש מטופלים בשל חסימה בחצוצרות ולהם סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר להיכנס להריון וללדת. אך האם זוגות אלו באמת מקבלים את הסיכויים הטובים ביותר להיכנס להריון במדיניות שמונהגת כיום?


מהן חצוצרות חסומות?

בין הגורמים העיקריים לחסימה בחצוצרות נמצאים זיהומים, ניתוחי בטן שגרמו להידבקות בחצוצרות, ואנדומטריוזיס. כאשר נוצרת חסימה בחצוצרות בחלק המרוחק מהרחם, מצטבר בתוכן נוזל שהן מפרישות. נוזל זה מתנקז אך ורק לתוך הרחם. בשפה המקצועית מצב זה נקרא Hydrosalpinx – חצוצרה המכילה נוזל, או Sactosalpinx - חצוצרה שמוצאה חסום.

החברה האמריקאית לפריון ערכה סקר של מספר רב של מחקרים קליניים ומצאה כי חצוצרה שמכילה נוזל או חצוצרה ומוצאה סתום מפחיתה את הסיכוי להרות בכ- 50%. הסיכוי ללדת במקרה כזה פוחת ב- 45%. כמות ההפלות הטבעיות לאחר קליטת היריון במצב זה יותר ממכפילה את עצמה (פי 2.3, ליתר דיוק). ההנחה היא, שככל הנראה, הנוזל שמתנקז מהחצוצרה לרחם מקטין את יכולת קליטת ההיריון, או שהוא רעיל לרקמת ההיריון.


הפריה חוץ גופית וכריתת חצוצרות

בטיפולי הפריה חוץ גופית, השחלות מגורות באמצעות טיפולים הורמונליים גירוי יתר מבוקר, במטרה ליצור יבול גדול (אך לא גדול מדי) של ביציות. המטרה כאן היא לאפשר שאיבה שלהן אל מחוץ לגוף האישה, הפריה שלהן בעזרת זרע והחזרתן אל הגוף תוך 48-72 שעות מרגע שאיבתן.

הסיכוי להיכנס להריון בהפריה חוץ גופית עומד על 25%, והסיכוי ללדת בהפריה זו הוא 17% בלבד. 

לאור הנתונים האלו ואחוזי ההצלחה הנמוכים יחסית, הגיוני לרצות להעלות את אחוזי ההצלחה כמה שניתן. לכן, ההמלצה המתבקשת מהסקר עבור נשים בעלות חצוצרות חסומות, היא כריתת חצוצרות.

מחקרים מראים כי הסיכוי ללידה בקרב נשים שעברו כריתת חצוצרות לפי תחילת טיפולי ההפריה החוץ גופית עומדים על 30-34%, לעומת 15-16% בקרב נשים שלא עברו את הכריתה.


מה קורה בארץ?

ביחידה להפריה חוץ גופית נהוג להעביר את המטופלות 2-3 מחזורי הפריה לפני שמפנים אותן לניתוח הסרת חצוצרות. עולה השאלה, מדוע זהו המצב? מצבן של המטופלות ידוע עוד לפני שהן מופנות לטיפולי הפריה חוץ גופית, שהרי במסגרת בירור הסיבות לאי הפריון, עוברות המטופלות צילום רחם.

סיכויי ההצלחה המוצעים למטופלות נמוכים בכ- 50% כאשר הן מגיעות לטיפולי ההפריה עם חצוצרות "חולות". אם תוצע להן האפשרות להסיר את החצוצרות בטרם יתחילו את הטיפולים, יכולים להיחסך מהן סבל ואכזבה והן יכולות לזכות בסיכויים הטובים ביותר להיכנס להריון וללדת.

מאת: ד"ר דב לקסמן, מנהל תחום כירורגיה גינקולוגית, איה מדיקל – רפואת נשים מתקדמת

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 168 חוות דעת )
"הרופא הכי מקצועי שיש. קשוב, ענייני ובעיקר רגיש לכל שאלה ובקשה. ממליצה בחום לכל מי שרק מתלבטת"
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר דב לקסמן

שאלות מתוך פורום פוריות והפריה חוץ גופית (IVF)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו