דלקת מפרקים ניוונית של הברך: איך מטפלים?
דלקת מפרקים ניוונית של הברך (OA-OSTEOARTHRITIS) היא מחלה המתבטאת באבדן הסחוס במפרק הברך ובתסמיני כאב וחוסר יכולת תפקודית שפוגעים קשות באיכות החיים של הסובלים ממנה. היא תוקפת 6% מהאוכלוסייה בעולם המערבי מעל גיל 30, ו- 11% מהאוכלוסייה מעל גיל 65
דלקת מפרקים ניוונית של הברך (OA-OSTEOARTHRITIS) היא מחלה המתבטאת באבדן הסחוס במפרק הברך ובתסמיני כאב וחוסר יכולת תפקודית שפוגעים קשות באיכות החיים של הסובלים ממנה. היא תוקפת 6% מהאוכלוסייה בעולם המערבי מעל גיל 30, ו- 11% מהאוכלוסייה מעל גיל 65
מפרק הברך מחזיק עומסים גדולים וסובל מזעזועים מרובים. לכן הוא חשוף להפרעות ולבעיות, יותר ממפרקים אחרים. בין הגורמים המרכזיים לדלקת מפרקים ניוונית נמצאים הזדקנות, מין, תזונה, תורשה, טראומות מקומיות ואורח חיים. אצל נשים המחלה נפוצה פי 2 מאשר אצל גברים, ומופיעה לרוב בשתי הברכיים.
טיפולים במחלה
הטיפולים הכירורגיים והרפואיים למחלה זו מוגבלים ולכן עיקר הטיפול הוא בסימפטומים, בהקלת הכאבים ובשיפור איכות החיים של החולים. השיטות השונות לטיפול כוללות מודעות, התעמלות, שינוי אורח חיים וכן טיפולים תרופתיים וטיפולים מקומיים.
בין הטיפולים הלא תרופתיים, קיימים טיפולים ביו-מכאניים משני סוגים:
• סדי רגלים שתפקידם לייצב את כף הרגל ולהנמיך את פני השטח של המפרק הבעייתי ובכך להפחית את הכאב ולשפר את התפקוד.
• פלטפורמה מסוג חדש המתלבשת על הרגל ומשנה את מרכז הלחץ של הרגל בזמן ההליכה ומורידה לחצים מהברך. מחקר שנעשה קבע כי מכשיר זה הביא לשיפור דפוסי ההליכה של מטופלים עם כאבים כרוניים בגב התחתון. לאחר טיפול של 3 חודשים במכשיר, השתפרו מהירות ההליכה, מקצב ואורך הצעדים והתמיכה בגפה בזמן ההליכה.
תכנית אימונים ביו-מכאנית
אפשרות נוספת להקלה בסימפטומים היא תכנית אימונים ביו-מכאנית שניתנת בתוספת לסדים המורידים את הלחץ מהמפרק ומייצבים את הרגל. במחקר שבדק כיצד משפיעה תכנית אימונים כזו על חולים בדלקת מפרקים ניוונית נמצא כי סולמות הכאב בקרב החולים ירדו משמעותית, היכולת התפקודית עלתה ואורח החיים השתפר משמעותית.
המחקר כלל 654 מטופלים עם רוב נשי, בגיל ממוצע של 64 ומשקל ממוצע של 84 ק"ג. המטופלים כולם סבלו מהמחלה מעל 6 חודשים, לא עברו ניתוחים קודמים לתיקון או החלפת הברך, לא קיבלו זריקות סטרואידים בשלושת החודשים שלפני המחקר והפסיקו לקחת משככי כאבים לפחות 72 שעות לפני תחילת המחקר. המטופלים קיבלו מכשיר ביו-מכאני ותכנית תרגילים יומיומית לביצוע בבית במהלך 12 שבועות.
שיפור משמעותי ברמות הכאב דווח לאחר 12 שבועות של טיפול, אך בדיווח היה הבדל בין גברים לנשים. נשים דיווחו על רמת חיים ירודה יותר מהגברים.
כמו מחקרים דומים אחרים, מחקר זה הראה כי כנראה קיימים הבדלים בדרך בה הסימפטומים של מחלה זו מופיעים בקרב נשים ובקרב גברים. עוד הראה המחקר, כי חשוב לאבחן נכון כל מטופל כדי להתאים את הטיפול המתאים ביותר עבורו וכי אסטרטגיות שיקומיות שכוללות פתרונות ביו-מכאניים ותרגילים מותאמים עשויות לעזור בצורה טובה ולהביא לשיפור משמעותי בסימפטומים של המחלה ולשיפור באיכות החיים.
מאת: ד"ר מיכאל דרקסלר, מומחה לכירורגיה אורתופדית והחלפת מפרק הברך והירך, המרפאה בירמיהו