דלג לתוכן
ד"ר קובי כהן ד"ר קובי כהן

דימום וסתי מוגבר: איך עוצרים את שיטפון המחזור?

כשליש עד רבע מהנשים בעולם סובלות מדימום ווסתי מוגבר. בישראל, דימום ווסתי הוא הסיבה השנייה בשכיחותה לפנייה של נשים לרופאי נשים, אחרי פטריה בנרתיק. דימום ווסתי מוגבר יכול לפגוע באיכות החיים, לגרום לחולשה ועייפות, אנמיה ולעיתים אף להוות סכנה ממשית כשהסיבה לדימום היא - לא עלינו - גידול סרטני

מאת: ד"ר קובי כהן
תאריך פרסום: 19/08/2014 תאריך עדכון: 08/01/2018
2 דקות קריאה
ד"ר קובי כהן בשיתוף עם ד"ר קובי כהן i יו"ר ומנהל רפואי של מרכז איה מדיקל, המרכז לרפואת נשים מתקדמת

בדקי: האם את סובלת מדימום ווסתי מוגבר?

דימום ווסתי מוגבר, כשמו כן הוא: בשיא המחזור, האישה צריכה להחליף תחבושת או טמפון כל שעתיים-שלוש כשאלו ספוגים לגמרי, והוא נמשך מעל 10 ימים. לעיתים מתלווים לדימומים כאבי בטן או כאבי מחזור, עייפות חריגה, קוצר נשימה בשל אנמיה וכאבים בעת קיום יחסי מין. דכדוך וחוסר אנרגיה גם הם מופיעים לעיתים, כמו גם אקנה, נשירת שיער, שיעור יתר, גלי חום, הזעות והפרשת חלב מהשדיים אצל נשים שאינן מניקות.


את מי תוקפת הבעיה ולמה?

נשים בכל הגילאים סובלות מדימום ווסתי מוגבר. בין הסיבות לדימום – שימוש בהתקן תוך רחמי, גלולות במינון לא מתאים, פוליפים ברחם, גידול שפיר של שריר הרחם (שרירן / מיומה), ציסטות ממאירות או שפירות בשחלה, דלדול רקמות הנרתיק והרחם (בגיל המעבר כתוצאה מחוסר באסטרוגן) או סרטן ברירית הרחם.


איך בודקים?

אם את סובלת מדימום מוגבר, עלייך לפנות לגינקולוג. הוא (לצורך העניין, כמובן שבאותה מידה, זו יכולה להיות גינקולוגית) ישאל אותך על היסטוריית ההריונות / לידות / הפלות שלך, ישאל אותך אם היו לך שינויים דרמטיים במשקל, יבקש ממך לספר על נשים אחרות במשפחה כדי לאתר מקורות גנטיים למחלה, וכן אם עברת טיפולי פוריות.

לאחר התשאול, יבצע הגינקולוג בדיקה של מבנה, גודל וצורת הרחם, כדי לבדוק אם ישנם שינויים אנטומיים שיכולים להיות הסיבה והמקור לדימום. הבדיקה תכלול בדיקה ידנית, בדיקת פאפ (בדיקה של משטח צוואר הרחם) והדמיית הרחם והשחלות על ידי אולטרסאונד וגינאלי.

בשלב זה של האבחון, מקובל לבצע גם בדיקות דם שכוללות פרופיל הורמונלי, ספירת דם, המוגלובין, ברזל, פריטין, תפקודי קרישה, בדיקת היריון וכן בדיקה האם יש בדם סימנים המעידים על התרחשות של תהליכים ממאירים בגוף.

דימום ווסתי כבד. כדי לפנות לגניקולוג



היסטרוסקופיה אבחנתית וטיפולית

במידה וקיים חשד לממצא חשוד ברחם יכול הרופא לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית, כלומר להתבונן ברחם מבפנים על ידי הכנסת סיב אופטי דקיק לחלל הרחם. בעת הבדיקה מטופלות לרוב חשות לחץ בבטן התחתונה, אי נוחות קלה או כאב מחזור.

במידה והרופא גילה ממצא חשוד, תוזמן המטופלת לביצוע היסטרוסקופיה טיפולית. גם במקרה זה, מוחדר סיב אופטי לחלל הבטן, אך הוא כולל גם מכשיר ניתוחי שיכול להסיר את הממצא. 

מהם הפתרונות לדימום ווסתי מוגבר?

דימום ווסתי מוגבר הוא בעיה שכיחה מאוד בקרב נשים, אך בעוד שבעבר, היה קשה לאבחן את הסיבה לכך והטיפולים במקרה שנמצא ממצא חשוד ברחם היו ניתוחיים וכללו הרדמה וזמן התאוששות ארוך, כיום ניתן לבצע הסרה של ממצאים חשודים ומגוון טיפולים תוך-רחמיים בזמן קצר, ללא ניתוח, ללא צורך בהרדמה (אלא אם המטופלת מעוניינת בכך), תוך התאוששות מהירה. 

קיימים מספר טיפולים שנועדו למתן את הבעיה הנפוצה: שימוש בהתקן תוך רחמי למניעת הריון ( התקן מירנה ), המיועד בין היתר להפחתת דימום מוגבר בזמן הווסת החודשית, גם גלולה למניעת הריון מסוג קלייר עשויה לסייע בהפחתת הדימום זאת בשל ההורמונים המצויים בה, שלהם תכונות אנטי אנדורגניות. פתרונות נוספים עשויים להיות תרופות נוגדות דלקת שאינן מכילות סטרואידים, גלולות פרוגסטוגן או זריקות פרוגסטוגן למניעת שגשוג של רירית הרחם. 


מאת: ד"ר קובי כהן, מנהל רפואי, איה מדיקל - רפואת נשים מתקדמת

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יורם מנור
ד"ר יורם מנור יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לגניקולוגיה, מיילדות, אולטראסאונד ומי שפיר. מומחה לכל סוגי האולטראסאונד הגניקולוגי.
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 33 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה נעימה עם אמיר, הוא נעים הליכות, עונה על כל שאלה, אמפטי"
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 16 חוות דעת )
"אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר קובי כהן

שאלות מתוך פורום היסטרוסקופיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו