דלג לתוכן

טיפול חדש יכול לרפא משחלות פוליציסטיות

בין 5-10% מכלל הנשים סובלות משחלות פוליציסטיות. למרות הדעה הרווחת, תסמונת זו אינה ייחודית לנשים בעודף משקל. עד היום, הטיפול כלל טיפולים נקודתיים לסימפטומים הרבים שגורמת התסמונת, אך כעת טיפול חדש שמוצע פותר את הבעיה עצמה ומפחית את הסימפטומים בכ- 90%

מאת: ד"ר דב לקסמן
תאריך פרסום: 26/08/2014
2 דקות קריאה

בין 5-10% מכלל הנשים סובלות משחלות פוליציסטיות. למרות הדעה הרווחת, תסמונת זו אינה ייחודית לנשים בעודף משקל. עד היום, הטיפול כלל טיפולים נקודתיים לסימפטומים הרבים שגורמת התסמונת, אך כעת טיפול חדש שמוצע פותר את הבעיה עצמה ומפחית את הסימפטומים בכ- 90%


מהי תסמונת השחלות הפוליציסטיות?

תסמונת השחלות הפוליציסטיות מתאפיינת בחוסר איזון הורמונלי הנובע מליקוי מבני ותפקודי של השחלות, שגודלן פי 2-3 מהגודל הרגיל, והן מכילות חללים ציסטיים קטנים שהם למעשה זקיקים שהחלו בתהליך ההבשלה, אך לא בשלו. ליקוי זה גורם למחזור ווסת לא סדיר, לבעיות פוריות, לקושי להרות ולהיעדר ביוץ.

הגורמים לתסמונת אינם ידועים, אך קיימת השערה כי הסיבה היא הפרשה מוגברת של הורמוני מין זכריים מהשחלה ומבלוטת הכליה.

הסימפטומים הנלווים לתסמונת זו הם רב-מערכתיים ומתבטאים בעור שמן, אקנה, שיעור יתר, חסינות גבוהה לאינסולין (שעלולה לגרום לסוכרת מסוג 2). לאורך זמן, התסמונת עלולה לגרום למחלות לב וכלי דם, ללחץ דם גבוה, ואף לסרטן רירית הרחם.

בנשים בעלות משקל עודף, התסמונת עלולה לגרום לבעיות אורטופדיות של הברכיים, הירכיים והגב, וכן לדום נשימה.


עד היום: טיפול בסימפטומים בלבד


עד היום, הטיפול הנהוג היה טיפול נקודתי בסימפטומים הנגרמים מהתסמונת. בעור ובאקנה נהוג לטפל ברואקוטן, הכרוך בתופעות לוואי רבות. בהשמנת יתר או בסוכרת נהוג לטפל בעזרת דיאטה ובתרופות שניתנות לחולי סוכרת, את המחזור ניתן להסדיר בעזרת גלולות (שגם להן תופעות לוואי רבות כגון קרישיות יתר ועלייה במשקל), ובבעיות הביוץ מטפלים בהורמונים המגרים את השחלות לפעילות נמרצת שמביאה לביוץ אך עלולים לגרום לגירוי יתר שחלתי ולבעיות נוספות כגון הריונות מרובי עוברים.


טיפול חדש: מטפל בשורש הבעיה


ברור, אם כך, שהטיפול הנקודתי בסימפטומים לא פותר את הבעיה, אלא רק עוזר להילחם במה שהבעיה מייצרת. החדשות הטובות הן, שניתוח המבוצע בגישה לפרוסקופית מאפשר לטפל בשחלות עצמן וכך לפתור את הבעיה באחוז גבוה מהמקרים. במהלך הניתוח, מוחדר סיב אופטי המחובר למצלמה ולמקור אור דרך 2-3 נקבים. כ-10 נקבים זעירים נעשים במעטפת החיצונית של השחלות, מעטפת עבה מזו של שחלות רגילות, באמצעות קרן לייזר או מחט המעבירה זרם חשמלי, או בעזרת סקלפל הרמוני.

הניתוח אורך 30-45 דקות, אחריו המטופלת חופשיה לחזור לביתה כעבור מספר שעות. ההתאוששות מהניתוח אורכת ימים בודדים והסיכונים ממנו הם כמו בכל התערבות לפרוסקופית – סיכוני הרדמה, דימום תוך בטני, פגיעה באיברים פנימיים והידבקויות תוך בטניות, אך חשוב להבהיר כי הם נמוכים מאוד ותלויים בעיקר במיומנות המנתח.

יתרונות הקסם של הניתוח

מחקרים שבדקו את ההשפעות של ניתוח זה על מטופלות הראו שיפור משמעותי אצל מעל 90% מהמטופלות: המחזור חזר להיות סדיר, האיזון ההורמונלי הושב, רמות האינסולין והורמוני המין הזכריים חזרו להיות תקינים, מצב העור השתפר, שיעור היתר נעלם, נצפתה ירידה משמעותית במשקל, והשיפור החשוב ביותר - נצפה הריון ספונטני בקרב כ- 60% מהמטופלות.


למי מיועד הניתוח?

בארץ נהוג לטפל בגישה ניתוחית רק כאשר הטיפול ההורמונלי נכשל. מן הראוי לשאול, מדוע זה המצב? תסמונת שחלות פוליציסטיות גורמת לכל כך הרבה תסמינים המפריעים לאיכות החיים ויוצרת שלל בעיות בטווח הארוך, חלקן מסכנות חיים, וניתן לטפל בה בעזרת ניתוח בעל התערבות מזערית. מניסיוני, חשוב להציע ניתוח זה כטיפול שווה בין שאר הטיפולים המוצעים לטיפול בתסמונת זו. 

מאת: ד"ר דב לקסמן, מומחה ברפואת נשים ומנהל תחום כירורגיה גינקולוגית, איה מדיקל - רפואת נשים מתקדמת

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' מרואן עודה
פרופ' מרואן עודה יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת האולטרסאונד במיילדות וגיניקולוגיה באגף לבריאות האישה – מרכז רפואי לגליל – נהריה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

בניהול ד"ר נסיה לנג פרנקו
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו