הפרעת קשב וריכוז והטיפול הקוגניטיבי התנהגותי
יותר ממחצית הילדים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז ימשיכו איתה גם בגיל הבגרות ויאלצו להתמודד עם השפעותיה בעבודה, בזוגיות, בחיי המין ואפילו כהורים. הפתרון? טיפול התנהגותי קוגניטיבי
יותר ממחצית הילדים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז ימשיכו איתה גם בגיל הבגרות ויאלצו להתמודד עם השפעותיה בעבודה, בזוגיות, בחיי המין ואפילו כהורים. הפתרון? טיפול התנהגותי קוגניטיבי
בניגוד למה שמקובל לחשוב, הפרעת קשב וריכוז אינה מופיעה רק בקרב ילדים. היא אמנם מתגלה בגיל בית הספר בקרב 7% מהילדים, אך אינה נעלמת כשהילדים מתבגרים. עד כ-60% מאלה שסבלו מהפרעת קשב כשהיו ילדים ימשיכו לסבול ממנה גם בגיל הבגרות. הפרעה כרונית זו שמתבטאת בנטייה לחוסר קשב ולעיתים עם נטייה להיפראקטיביות, משפיעה על כל תחומי החיים של האדם, מעבודה ולימודים ועד לזוגיות, מיניות ואף הורות.
הפרעת קשב במבוגרים - הסימפטומים
אופן הופעת הסימפטומים להפרעת קשב בקרב מבוגרים אינו אחיד ומשתנה בעצמתו ועשוי להתפתח לשתי צורות התנהגות עיקריות:
פרפקציוניזם נוקשה – צורת התנהגות זו נותנת הרגשה מדומה של שליטה ומנסה ליצור
מסגרת בתוכה אפשר להכיל את הקשיים.
כאוטיות – התנהגות מבולבלת שכולל חוסר ארגון ואי יציבות.
הסימפטומים בהפרעת קשב בקרב מבוגרים כוללים:
· חוסר שקט וחוסר מנוחה.
· תחושת תת השגיות - אנשים אלו מרגישים שאינם מממשים את הפוטנציאל הטמון בהם.
· חוסר תשומת לב לפרטים וקושי בביצוע משימות מורכבות הבנויות משלבים או מצריכות ארגון ותכנון. הם סובלים מהסחות דעת שמתרחשות כל העת ולכן לעיתים אף אינם מתחילים לבצע משימות שונות או מתקשים בהשלמת משימות.
· קושי להתמיד בנושאי שיחה וקושי להישאר ממוקדים בשיחה.
· חוסר ארגון, בלגאן - אנשים אלה שוכחים חפצים או שאינם שמים לב אליהם.
· שעמום שמגיע בקלות וצורך בגירויים חדשים, בדברים מלהיבים ומרגשים כל העת.
· דאגה מרובה, מצבי רוח משתנים וקוצר רוח, זו גם הסיבה שפעילויות רגועות או שקטות בלתי נסבלות עבורם.
· אימפולסיביות וקבלת החלטות פזיזה כמו גם קושי להקשיב לאנשים אחרים.
טיפול התנהגותי קוגניטיבי
עקרונות הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי עוסקים בניתוח המצב הקיים ובדרך לשנותו. על פי עקרונות אלה תפיסת המציאות של אנשים בעלי הפרעת קשב הינה מסולפת וגורמת להרגשות שליליות ולהכשלה עצמית. גירויים חיצוניים גורמים לאדם להגיב לסביבתו. אדם מקבל גירויים אלה דרך התפיסה שלו את המציאות, כלומר דרך מחשבתו מהווה סוג של מסננת למציאות והיא שמביאה את האדם להגיב בדרך זו או אחרת.
במהלך השנים, נוצרים דפוסי פעולה שלא תמיד משרתים את האדם. אלה הרגלים התנהגותיים והרגלים שלעיתים מסבכים ואינם מועילים, אך התפיסה ההתנהגותית קוגניטיבית אומרת שניתן לשנות דפוסים אלה, למרות שנדמה פעמים רבות שתגובות אלה הינן אוטומטיות ובלתי נשלטות. גישה זו טוענת שניתן ללמוד דפוסי התנהגות חדשים ודפוסי חשיבה חדשים.
תהליך הלמידה של תבניות התנהגות חדשות דורש השקעת אנרגיה, זמן, מאמץ והתמדה בתרגול ויכול לשפר משמעותית את רמת החיים של המטופל. מבחינה התנהגותית לומד המטופל לנהל את הזמן שלו, לארגן מטלות, ליצור סדר עדיפויות, לתכנן ולשנות את סביבת העבודה שלו. שינויים אלו עוזרים לו לעקוף את הפרעת הקשב ולתפקד בצורה טובה יותר בחיי היומיום.
הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי שם לו למטרה לאפשר לסובלים מהפרעת קשב לחיות חיים איכותיים יותר עם תחושת הגשמה עצמית. מטרה זו היא מטרה משותפת הן של המטופל והן של המטפל שעוזר למטופל בצמיחתו האישית ובתהליך הלמידה שלו, ומביא לשיפור גדול באיכות החיים של המטופל.
אורלי שלח, פסיכותרפיסטית התנהגותית-קוגניטיבית (C.B.T)