חודש המודעות לסרטן השד: 20 אלף חולות בישראל
היום מכריזים במדינות רבות ברחבי העולם על פתיחתו של חודש המודעות לסרטן השד, סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים. גילויו המקדים משפר משמעותית את הסיכוי להחלמה
היום מכריזים במדינות רבות ברחבי העולם על פתיחתו של חודש המודעות לסרטן השד, סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים וגילויו המקדים משפר משמעותית את הסיכוי להחלמה
מנתונים שמדווחים הבוקר (ד') באגודה למלחמה בסרטן ובמרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות עולה כי בישראל חיות למעלה מ-20,000 חולות, שאובחנו עם סרטן השד בשנים 2007-2011 אשר החלימו או שעדיין מתמודדות עם המחלה. נתון זה גבוה בכ-500 חולות מנתוני משרד הבריאות שפורסמו אשתקד ועליה דומה מהשנה שקדמה לה.
כיום מהווה סרטן השד 31% מכלל הגידולים הסרטניים החודרניים בנשים בישראל וכחמישית מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים. במשרד הבריאות מדווחים כי בשנת 2011 אובחנו בישראל 4,106 חולות חדשות עם סרטן חודרני של השד, ו-520 חולות חדשות עם סרטן ממוקד של השד. כ-1,000 נשים נפטרו מהמחלה בשנת 2011.
עיקר שיעורי התחלואה והתמותה הינם בנשים מעל גיל 50: 78% מהחולות הן מעל גיל 50, בעוד ש-12.5% מהנפטרות הן מתחת לגיל 50.
בקרב כלל החולות עלה בשנים האחרונות אחוז הנשים שמאובחנות עם מחלה בשלב מוקדם (ממוקד, או עם מחלה מקומית בלבד). בשנת 2011 64% מכלל החולות החדשות אובחנו עם מחלה בשלב זה, לעומת 58% מהחולות שאובחנו בשלב מוקדם בשנת 2005. התכנית הלאומית שיזמה האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות היא זו המאפשרת גילוי מוקדם של המחלה.
על פי התכנית הלאומית מכלל הנשים שאובחנו כתוצאה מסריקה (הגיעו לזימון תקופתי, ולא בגלל סימפטומים), אובחנו 78% חולות בשלב מוקדם וממוקד או עם מחלה מקומית.
במקביל לפרסום הנתונים, קוראת יעל שפירא, מנכ"לית עמותת "אחת מתשע" למשרד הבריאות לשים דגש גם על אוכלוסית הנשים שנמצאות מתחת לגיל 50 שלדבריה "זוכה להתעלמות עקבית ממשרד הבריאות".
"הנתון הקריטי ביותר שמשרד הבריאות צריך לתת עליו את הדעת", אומרת שפירא, "הוא העובדה כי כרבע מהחולות בישראל הינן נשים מתחת לגיל חמישים. נתון זה אינו חדש, ולמרות זאת, משרד הבריאות ממשיך להתעלם בעקביות מקבוצה זו. אנו קוראות למשרד הבריאות לקבוע הנחיות מפורשות עבור נשים בגילאי 30 -50, ועד שיעשה זאת, עמותת 'אחת מתשע' קוראת לכל אישה שהגיעה לגיל 30 ללכת להבדק אצל כירורג שד".