דלג לתוכן

חשבון נפש מתוק: חיים עם סוכרת

חגי תשרי, בהם ראש השנה ויום כיפור, מהווים זמן טוב עבורנו לעצור ולהתבונן בעצמנו, בהרגלי החיים שלנו, בבחירות הקטנות שבונות את אורח החיים שלנו ועוד. תהליך זה של התבוננות פנימית וחשבון נפש הוא תהליך הנדרש, מידי יום, מחולי סוכרת רבים החיים בישראל. לקיחת אחריות על הסוכרת איננה מובנת מאליה והיא כרוכה במשאבים רגשיים ובזמן, אותם ניתן לייעל ולהפוך לחלק בלתי נפרד משגרת היום יום של כל חולה סוכרת

מאת: ענת טימין
תאריך פרסום: 01/10/2014
3 דקות קריאה

חגי תשרי, בהם ראש השנה ויום כיפור, מהווים זמן טוב עבורנו לעצור ולהתבונן בעצמנו, בהרגלי החיים שלנו, בבחירות הקטנות שבונות את אורח החיים שלנו ועוד. תהליך זה של התבוננות פנימית וחשבון נפש הוא תהליך הנדרש, מידי יום, מחולי סוכרת רבים החיים בישראל.  לקיחת אחריות על הסוכרת איננה מובנת מאליה והיא כרוכה במשאבים רגשיים ובזמן, אותם ניתן לייעל ולהפוך לחלק בלתי נפרד משגרת היום יום של כל חולה סוכרת

סוכרתי: מי מטפל בך?


האדם החשוב ביותר בצוות הרפואי של הסוכרתי הוא הסוכרתי בעצמו. רק הסוכרתיים יודעים איך הם מרגישים ומה מתאים להם.
בד בבד, גם עם ניסיון של שנים עם סוכרת, קשר אישי ותדיר בין הסוכרתי לצוות הרפואי אשר מטפל בו (בדומה לרופא, אחות, דיאטן ומאמן כושר) ממלא תפקיד חשוב בחיי הסוכרתי. הצוות הרפואי מכיר את ההיסטוריה הרפואית על רבדיה ותמיד יתרום הנחיות, טיפים ואפילו נקודת מבט שונה שיכולים להקל ולעזור בתהליך איזון הסוכר בדם. לכן, אם אינכם זוכרים מתי בפעם האחרונה נבדקתם, קבעו תור לפגישה.

מהי תוצאת ה -  A1C שלך ?


Hb.A1C הינו כלי העזר העיקרי כיום המשמש סוכרתיים להערכת מצב איזון רמות הסוכר בדמם. בבדיקה זו אנו מקבלים מידע על ממוצע רמות הסוכר בדם במשך שלושת החודשים אחרונים, כאשר ערך מעל 6.5-7% יוגדר במרבית המקרים כמצב של סוכרת.

לסוכרתיים מומלץ להגיע לרמת איזון בה ערך המדד יהיה נמוך מ-7%, כתלות כמובן במצב הסוכרת שלהם ובמדדים פיזיים ונפשיים אחרים (מחלות רקע אחרות, גיל ועוד). כמו כן, ככל שרמת ה- A1C גבוהה יותר, כך גדל הסיכון להתפתחות סיבוכים הקשורים לסוכרת. את בדיקת ה- A1C ניתן לעשות במרכזים פרטיים ובתי חולים שונים, כחלק מבדיקות הדם הכלליות והתקופתיות. כיום ניתן לעשות את בדיקת  ה- A1C באמצעות דקירה קלה באצבע וקבלת תוצאה תוך דקות ספורות בחלק מהמקומות.


מתי בפעם אחרונה נעלת נעלי ספורט?

פעילות גופנית לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם, מהווה כלי חשוב ובמידה שווה לטיפול התרופתי הניתן לסוכרתיים. פעילות גופנית מהווה חלק אינטגראלי מחיינו גם כשאיננו מודעים לכך, בדומה להליכה בתוך הבית, מעבר מישיבה לעמידה, הליכה לאוטו או לתחנת האוטובוס, הליכות בפארק, רכיבה על אופניים, גינון או כל פעילות אחרת אשר תגרום להפעלת השרירים.

המטרה בפעילות הגופנית היא לעלות את קצב הלב ולהפעיל את השרירים. אם תישארו פעילים תוכלו לשפר את רמות הסוכר בדם, את מצב בריאותכם ואת מצב רוחכם – וזהו מפתח להרגשה נפלאה.

ניתן להתחיל בביצוע פעילות גופנית שלוש פעמים בשבוע, כ-20 דקות בכל פעם ובהדרגה לעלות לחצי שעה-שעה, 4-5 פעמים בשבוע. לא יעבור זמן רב עד שתתחילו להרגיש את היתרונות בלהיות פעילים. זכרו גם כאן להתייעץ עם רופא לפני ביצוע פעילות גופנית, בכדי לוודא שהדבר אכן ישפר את רמות הסוכר בדמכם.


האם ידוע לך אילו מוצרי מזון עדיף לרכוש?

כיום יש יותר ויותר מוצרים חדשים על המדף המוגדרים ע"י היצרן כמותאמים לסוכרתיים. עם זאת, יש לשים לב, מאחר שגם מוצרים אלו יכולים להעלות את רמת הסוכר בדם באם נצרכים בכמות גדולה, משום שהם מכילים פחמימות. פחמימות מתפרקות לגוף כסוכר, והן למעשה קבוצת המזון העיקרית האחראית לעליית רמות הסוכר בדם. כאשר אנו באים לבדוק האם המוצר שאנו קונים מותאם לסוכרתיים, יש להסתכל על כמות הפחמימות שהמוצר מכיל, כאשר נעדיף את המוצר שמכיל את הכמות הקטנה ביותר של פחמימות.




למה חשוב לשים לב? 


מזון דל סוכר – יכיל לא יותר מ- 5 גרם סוכר ב- 100 גרם מזון.

מזון מופחת סוכר – יכיל 25% פחות סוכר בהשוואה לכמות הסוכר הנמצאת בדרך כלל במוצר.

מזון ללא תוספת סוכר- לא הוסף למוצר זה סוכר, מלבד הסוכרים הנמצאים בו באופן טבעי, שימו לב ייתכן וכמות הפחמימות גבוהה.

מזון ללא סוכר – במוצר אין סוכר, אך יש לשים לב שבדרך כלל מוצרים אלו  מכיל הרבה שומן וקלוריות, גם כן יש להתייחס לכמות הפחמימות במוצר.


מדוע חשוב לבצע בדיקה תקופתית?

סוכרת ידועה בשל היותה מחלה המסכנת פגיעה באיברי מטרה שונים בגוף, ביניהם: עור, עיניים, רגליים, מערכת העיכול והכליות. חלקם מושפעים ממהלך המחלה ומאיזון הסוכר בדם, וחלקם משפיעים על הסיכון לפתח סיבוכים. ביצוע בדיקות עצמאיות שוטפות, לצד מעקב תקופתי ושמירה על קשר רציף עם הרופא האישי, חיוניים על מנת להימנע מסיבוכים, לשמירה על איזון הסוכרת ולקיום אורח חיים בריא.

בכדי לחגוג ולציין שנה חדשה ומתוקה - לא חייבים להרבות בסוכר וניתן ליהנות ממאכלי החג ויתרונותיו בצורה מתונה ומדודה. זכרו שאתם האדם החשוב ביותר באחריות על הסוכרת שלכם ובידכם הבחירה מה נכנס לגוף שלכם!

ענת טימין, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום רפואה סינית וסוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו