דלג לתוכן

ההרגלים שהורסים לכם את השיניים

מצחצחים שיניים באדיקות? משתמשים בחוט דנטלי? כל הכבוד. אבל כדי לשמור על שיניים בריאות עליכם גם לדאוג להימנע מהרגלים שעשויים להזיק לכם לשיניים. הנה כמה מהם

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/10/2014
4 דקות קריאה

מצחצחים שיניים באדיקות? משתמשים בחוט דנטלי? כל הכבוד. אבל כדי לשמור על שיניים בריאות עליכם גם לדאוג להימנע מהרגלים שעשויים להזיק לכם לשיניים. הנה כמה מהם

קרח. אתם אולי חושבים שקרח לא יכול לפגוע בשיניים שלכם, שלא לדבר על העובדה שהוא טבעי ונטול סוכר, אך כרסום קרח עשוי לסדוק את השיניים שלכם. לעיסת קרח עלולה לפגוע ברקמה הרכה שבשן שעשויה לגרום לכאבי שיניים ולרגישות למאכלים חמים וקרים. בפעם הבאה שמתחשק לכם ללעוס קרח, קחו מסטיק נטול סוכר במקום.

ספורט מגע. אם אתם נוהגים לשחק כדורגל או לעסוק בכל ספורט מגע אחר, אל תשכחו לשים מגן שיניים בעת המשחק. מגן שיניים הוא מתקן העשוי מפלסטיק יצוק שמגן על השיניים העליונות שלכם. ללא המגן השיניים שלכם עלולות להישבר או אפילו לצאת ממקומן כשהמשחק הופך לקשוח. ניתן לרכוש מגן שיניים בחנות, או לבקש מרופא השיניים שלכם שיכין עבורכם מגן מותאם אישית.

שיניים כבר בגיל ינקות. אף פעם לא מוקדם מידי להגן על השיניים. אם תתנו לתינוקכם בקבוק שמכיל מיץ, חלב או פורמולה לפני השינה אתם עשויים לגרום לתחילתו של תהליך ריקבון בשיניו החדשות. התינוק עשוי להתרגל להירדם עם בקבוק בפיו ושיניו תהיינה טבולות בסוכר למשך הלילה. עצתנו - שמרו את הבקבוק מחוץ לעריסה.

פירסינג. פירסינג בלשון הוא אולי טרנד, אך נשיכת העגיל עצמו עשויה לסדוק את שיניים. פירסינג בשפתיים גורם בדיוק לאותה הבעיה, וכשהמתכת משתפשפת בחניכיים עשוי להיווצר נזק בחניכיים שיכול להוביל לאובדן של שיניים. בנוסף, הפה מלא בבקטריות ולכן פירסינג בפה יכול לגרום לדלקות ולפצעים. בשורה התחתונה, דברו עם רופא השיניים שלכם לפני שתחליטו לעשות פירסינג בפה.

חריקת שיניים. חריקת שיניים לאורך זמן עשויה להביא לשחיקתן. לרוב היא נגרמת בגלל לחץ או בגלל הרגלי שינה, דבר שגורם לכך שקשה לשלוט בחריקת השיניים. הימנעות ממאכלים קשים עשויה להקטין את הכאב שנזקי חריקת השיניים גורמים ושימוש במגן שיניים בלילה עשוי למנוע את הנזק הנגרם בעקבות חריקת שיניים בעת השינה.

תרופות וסוכר. העובדה שאינכם זקוקים למרשם כדי לרכוש תרופות נגד שיעול אינה אומרת שתרופות אלה בריאות לשיניים. רובן מלאות בסוכר, לכן זכרו לצחצח שיניים היטב לאחר נטילתם. בין אם הסוכר מגיע מתרופה או מסוכריה, הוא מגיב באותה צורה לפלאק העוטף את השיניים. בקטריה בפלאק הופכת את הסוכר לחומצה ששוחקת את האמייל בשן והדרך לחורים בשיניים נפתחת.

אם אתם מרגישים צורך ללעוס, עדיף שתלעסו מסטיק נטול סוכר.

ממתקים. כל הממתקים המסוכרים גורמים לריקבון בשיניים, אך חלק מהם עושים זאת בצורה אינטנסיבית יותר. סוכריות גומי נדבקות לשיניים והופכות לחומצה שנמצאת במגע עם האמייל של השן במשך שעות. אם אתם ממש חייבים לאכול סוכריות גומי, אכלו אותן במהלך ארוחה במקום כממתק נפרד באמצע היום. במהלך הארוחה נוצרת כמות גדולה יותר של רוק שעוזרת לשטוף את הממתקים ושאריות החומצה הנוצרת.

משקאות תוססים ממותקים ודיאטטיים. כשמדובר על סוכר, ממתקים אינם המקור היחיד. משקאות ממותקים מכילים לעיתים עד ל-11 כפיות סוכר ואם נוסיף חטא על פשע, חלק מהמשקאות אף מכילים חומצת מאכל זרחתית שאוכלת את האמייל של השן. משקאות דיאטטיים אמנם אינם מכילים סוכר, אך עשויים דווקא להכיל יותר חומצה הנמצאת בממתיקים המלאכותיים.

השיניים ככלי עבודה. אחד ההרגלים שגורמים לרופאי השיניים להצטמרר הוא ההרגל לפתוח בקבוקי פלסטיק ושקיות ניילון בעזרת השיניים. השימוש בשיניים שלכם ככלי עבודה יכול לגרום להן להיסדק או להישבר. במקום, השתמשו במספריים ובפותחני בקבוקים. בסופו של דבר, השיניים שלכם אמורות לשמש אתכם לאכילה בלבד.

משקאות אנרגיה. אין ספק שלאחר אימון טוב משקה אנרגיה מרענן וממריץ, אך משקאות אלה בדרך כלל מלאים בסוכר בדיוק כמו משקאות ממותקים וסוכריות, ולכן בדיוק כמותם הם גורמים להתקפה של חומצה על האמייל של השיניים. שתיה תכופה של משקאות אלה תוביל לריקבון של השיניים. דרך טובה יותר לשמור על רעננות ולמנוע התייבשות בזמן ולאחר אימון היא לשתות מים.

מיצים טבעיים. מיצים טבעיים מלאים בוויטמינים ואנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון), אך למרבה הצער הם גם לרוב עמוסי סוכר. לעיתים הם מכילים את אותה כמות הסוכר כמו מיץ ממותק. כשאתם בוחרים מיץ טבעי, חפשו מיץ ללא תוספת סוכר. דרך נוספת להוריד את כמות הסוכר במיץ היא למהול אותו במים.

עמילן. כמו גם את הסוכר, הבקטריה שנמצאת בפלאק הופכת גם עמילן לחומצה. חומצה זו עשויה לתקוף את האמייל של השן במהלך 20 דקות ולעיתים אף יותר אם האוכל נדבק לשיניים או נשאר בין השיניים. שקלו לצחצח שיניים אחרי אכילת מאכלים כמו תפוחי אדמה, צ'יפס, תירס, אפונה ושאר מאכלים עמילניים שנוטים להיתקע בין השיניים.

אל תתבלבלו, יין לבן כשם יין אדום מכיל חומצות שאוכלות את שכבת האימייל בשן.

ארוחות חפוזות. כשאנחנו "חוטפים משהו" אנחנו מייצרים פחות רוק בפה מאשר בזמן ארוחה, דבר הגורם לשאריות האוכל להישאר בין השיניים למשך שעות ארוכות. נסו להימנע מארוחות חפוזות לעיתים קרובות, ואיכלו חטיפים מופחתי סוכר.

לעיסת עפרונות. האם אם נוטים ללעוס את קצה העיפרון  או את העט שלכם? בדיוק כמו כרסום קרח, גם הרגל זה עשוי לגרום לסדקים ושברים בשיניים. אם אתם מרגישים צורך ללעוס, עדיף שתלעסו מסטיק נטול סוכר. המסטיק יגרום ליצירת רוק בפה שישטוף את החומצה מהפה ויעזור להגן על האמייל.

קפה. הצבע הכהה של הקפה והחומציות שלו עשויים לגרום להצהבת השיניים. למרבה המזל קל לטפל בכך בעזרת שיטות ההלבנה הרבות הקיימות. דברו עם רופא השיניים אם צבע השיניים שלכם מטריד אתכם.

סיגריות. סיגריות ושאר מוצרי טבק עשויים להכתים את השיניים וכן לגרום למחלת חניכיים שעלולה להביא לנשירת שיניים. בנוסף הן עשויות לגרום גם לסרטן הפה, השפתיים והלשון. אם אתם עדיין מחפשים סיבה להפסיק לעשן, החיוך שלכם הוא סיבה טובה.

יין אדום. החומצות הנמצאות ביין אדום אוכלות את האמייל של השן ומשאירות חלקים מחוספסים בשיניים שהינם פגיעים יותר לכתמים. בנוסף, ביין האדום קיימים פיגמנטים חזקים של צבע שגורמים לו להדבק לשיניים. שילוב החומצה והפיגמנטים גורמים לכך שצבעו של היין האדום נשאר אתכם זמן רב אחרי שהכוס שלכם כבר ריקה.

יין לבן. אם חשבתם שיין לבן יחוס על השיניים שלכם, אתם טועים. החומצה הנמצאת ביין מחלישה את האמייל, משאירה את השן עם נקבוביות קטנטנות שהופכות אותה לפגיעה בפני כתמים ממשקאות אחרים דוגמת קפה. שטפו את הפה במים לאחר שתיית כוס יין או השתמשו במשחת שיניים בעלת אפקט הלבנה כדי להילחם בכתמים שיין אדום או לבן עשויים לגרום.

בולמוסי אכילה. התקפי אכילה בלתי נשלטים לרוב מלווים בכמות גדולה של ממתקים שעשויה להביא לריקבון השיניים. בולימיה עלולה לגרום לנזק רב יותר בשיניים היות והיא מלווה לעיתים קרובות בהקאות. החומצות הנמצאות בקיא עשויה לשחוק את השיניים ולגרום להן להיות שבירות וחלשות. החומצות הללו עשויות גם לגרום להבל פה רע. בולימיה עלולה לגרום למגוון גדול של בעיות בריאותיות. דברו עם הרופא שלכם אם אתם סובלים מבולמוסי אכילה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אנה אסטליין
ד"ר אנה אסטליין רפואת שיניים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר אנה קשובה רגישה עושה את הטיפול מכל הלב ברגישות נעימות מייצרת חוויה טובה למטופל/ת אמליץ עליה מכל הלב❤️"
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב
ד"ר ניר פילוסוף
ד"ר ניר פילוסוף רפואת שיניים
רופא שיניים מומחה לאנדודונטיה מ2016
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום רופא שיניים מייעץ

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו