מחקר: צריכה מרובה של חלב דווקא מזיקה לבריאות
מחקר רחב היקף שנערך בשוודיה על פני יותר משני עשורים וכלל עשרות אלפי אנשים קובע כי שתיה מרובה של חלב עשויה להחליש את העצמות ומעלה שוב לכותרות את הדיון על השפעת החלב על הבריאות
מחקר רחב היקף שנערך בשוודיה על פני יותר משני עשורים וכלל עשרות אלפי אנשים קובע כי שתיה מרובה של חלב עשויה להחליש את העצמות ומכפיל את הסיכוי לחלות בסרטן בנשים, ומעלה שוב לכותרות את הדיון על השפעת החלב על הבריאות
הדיון בשאלה האם צריכת חלב טובה לבריאות ממשיך לתפוס כותרות ברחבי העולם. כעת מצביע מחקר רחב היקף, שנערך בשוודיה על פני שני עשורים כי שתייה מרובה של חלב עשויה לגרום לעצמות להיות שבירות יותר ואף לסכן את בריאות האדם.
במשך שנים טוענים חוקרים ברחבי העולם כי צריכת קלציום במוצרי חלב מונעת אוסטיאופורוזיס ומחזקת את העצמות, משום כך חלב ומוצריו מומלצים על ידי משרדי בריאות ואף ניתנים לילדים בבתי ספר ברחבי ארה"ב. אך מחקר חדש המתפרסם החודש מראה כי נשים וגברים שצורכים חלב בכמות גדולה נמצאים בסיכון גבוה יותר למוות וכן הסיכון לשבור ולסדוק עצמות בקרב הנשים עולה.
"מכפיל את הסיכוי לסרטן"
לטענת החוקרים נשים ששתו יותר משלוש כוסות חלב ביום כמעט והכפילו את הסיכון למוות והסיכון לחלות בסרטן עלה ב-44% בהשוואה לנשים ששתו פחות מכוס חלב אחת ביום. בקרב גברים ששתו יותר משלוש כוסות חלב ביום הסיכון למוות עלה ב-10% בהשוואה לגברים ששתו פחות מכוס חלב אחת ביום.
בנוסף, נמצא כי שתיית חלב מרובה מעלה את הסיכון לשבור ולסדוק עצמות בקרב נשים. הסיכוי לסדוק עצמות עלה ב-16% בקרב נשים ששתו יותר משלוש כוסות חלב ביום, והסיכוי לשבור את עצמות הירך עלה ביותר מ-60%. לגבי גברים לא נצפה שינוי בסיכוי לשבור עצמות בהשוואה בין אלה ששתו יותר משלוש כוסות חלב לאלה ששתו פחות מכוס חלב אחת ביום.
"קשר רעיוני, אך לא ישיר"
החוקרים עצמם כותבים כי יש להתייחס לתוצאות החדשות בזהירות, אולם מוביל המחקר, קארל מיכאלסון ממחלקת מדעי הכירורגיה שבאוניברסיטת אפסלה שבשוודיה אומר כי "תוצאות המחקר חזקות מספיק לטעמי, וגרמו לי להפחית את כמות החלב אותה אני צורך".
בתשובה לתוצאות מחקר זה כתבה פרופסור מארי שולינג מבית הספר לרפואה ציבורית של האוניברסיטה העירונית של ניו יורק, כי תוצאות המחקר מראות על קשר רעיוני אך לא על קשר ישיר" וכי אנשים לא צריכים לשנות את התזונה שלהם בהתאם למחקר. "איננו יכולים להסיק מסקנות בנקודת זמן זו, אנחנו צריכים לערוך מחקרים המערבים בתוכם אנשים שלא יכולים לעכל חלב מסיבה גנטית ואנשים שיכולים לעכל חלב, ולהשוות ביניהם בכל הנוגע למחלות לב וכלי דם, מוות ונטייה לסדוק ולשבור עצמות".
יותר מ-61,000 נשים ו-45,000 גברים מעל לגיל 39 השתתפו במחקר שנערך בשוודיה, במהלכו הם מילאו שאלונים בנוגע לתזונה שלהם. מיכאלסון אומר כי "העלייה בסיכון למוות שראינו יכולה להיות מוסברת על ידי רמות הסוכר הגבוהות שחלב מכיל, בייחוד לקטוז וגלקטוז. הוכח שגלקטוז גורם להזדקנות מואצת בעכברי מעבדה וכן כי חלב מקדם דלקות".
ערכים תזונתיים או מעודד למחלות?
בעולם ישנם חילוקי דעות רבים בנושא צריכת חלב. הרפואה הקונבנציונלית נחשבת ברובה כתומכת בצריכת מוצרי חלב בעקבות מחקרים התומכים בחלב ומוצריו כמקור לסידן, החשוב למניעת אוסטאופורוזיס, מקור לחלבון עם ערך תזונתי ומקור למינרלים חשובים אחרים: זרחן, אבץ ואשלגן. מרבית ארגוני בריאות במדינות העולם המערבי ממליצים לצרוך שלושה מוצרי חלב ביום כמקור לסידן.
מנגד, יש התומכים בצמצום צריכת חלב ומוצריו הנחשבים כמגבירים את כמות הליחה, אלרגיות ואסתמה.
המתנגדים לצריכת חלב פרה מציינים רשימה ארוכה של נזקים בריאותיים הנגרמים מצריכתו, ומסתמכים על חלק מהסטטיסטיקות, ועל חלק מתוצאות מחקרים שנעשו בנושא, ושלדעתם מראים קשר בין צריכת חלב לבין מחלות שונות כגון סרטן, מחלות כלי דם ולב.
את הנתונים התומכים בצריכת מוצרי חלב, הם דוחים פעמים רבות בטענה שתעשיית החלב משקיעה כספים רבים בשיווק החלב ומוצריו, ולדעתם הגופים הללו גורמים להטיה של תוצאות מחקרים ולהטיית דעות מומחים לטובת ממצאים התומכים בצריכת מוצרי חלב.
בנוסף לסיבות הבריאותיות, ישנם אנשים שנמנעים מחלב מנימוקים מצפוניים. בין התומכים בזכויות בעלי חיים יש מתנגדים לצריכת חלב ומוצריו, כשם שהם מתנגדים לצריכת מוצרים אחרים מן החי ודוגלים בטבעונות, בנימוק שצריכת מוצרים מן החי מלווה בניצול לרעה של בעלי חיים ובגרימת סבל הן לאם והן לצאצא.