מחקר: עבודה במשמרות פוגעת ביכולות המנטליות
עובדים מסביב לשעון? מחקר חדש מראה כי עבודה בשעות לא קבועות ובמשמרות משתנות עלולה לפגוע בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות בטווח הארוך
מחקר חדש שערכו מדענים מאוניברסיטת טולוז בפאריז ומאוניברסיטת סוונסי, בוויילס שבבריטניה מראה כי עבודה בשעות לא קבועות ובמשמרות משתנות עלולה לפגוע בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות בטווח הארוך
עבודה במשמרות עלולה לפגוע בשעון הביולוגי בדיוק כמו ג'ט לג, שקושר בעבר עם עלייה בסיכון למחלות לב ואפילו לכמה סוגי סרטן. כך עולה ממחקר חדש הקושר בין עבודה במשמרות וירידה בתפקודי מוח, בייחוד בקרב עובדים אשר משמרותיהם בשעות משתנות של היום.
במחקר שבדק 3,000 אנשים החיים בצרפת, מצאו המדענים כי תוצאות מבחני זיכרון ומבחנים קוגניטיביים בקרב אנשים שעבדו במשמרות מתחלפות היו נמוכות בצורה משמעותית בהשוואה לתוצאות המבחנים של אנשים שעבדו בשעות רגילות.
הדרך בה עבודה במשמרות משפיעה על תפקוד המוח אינה ברורה לגמרי. ידוע שהפרעה לשעון הביולוגי של הגוף משפיעה על הגוף ועל הנפש. נמצא שתפקוד המוח של אנשים שטסים הרבה מופרע וההשערה לגבי הסיבה לכך היא פירוק של מבנים במוח שנגרם מיצור עודף של הורמוני סטרס. דבר דומה עשוי לקרות בקרב אנשים שעובדים בשעות משתנות של יום ולילה לאורך זמן.
השערה נוספת שהועלתה מדברת על מחסור בוויטמין D שנגרם כתוצאה מעבודה בלילה וחוסר בחשיפה לשמש. מחקרים מצאו קשר בין תפקודי מוח לקויים ומחסור בוויטמין D.
המחקר הצרפתי עקב אחר 1,200 מתוך כלל המשתתפים בשלושה שלבים, בשנת 1996, בשנת 2001 ובשנת 2006. אחד מכל חמישה נבדקים עבד במשמרות מתחלפות של שעות בוקר, שעות אחר הצהריים ושעות לילה.
המחקר הראה כי תוצאות מבחני זיכרון ומהירות עיבוד נתונים של משתתפים שעבדו במשמרות היו נמוכות מתוצאותיהם של עובדי משרד בשעות רגילות. בנוסף, החוקרים מצאו שהפסקת עבודה במשמרות נקשרה בצורה ישירה לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי, כלומר התהליך הפיך, אך נדרשו כחמש שנים כדי שהשפעות העבודה במשמרות על המוח ייעלמו.
משפיע על בטיחות במקום העבודה
מוביל המחקר, ד"ר ז'אן קלוד מרקי מאוניברסיטת טולוז, כתב בירחון Occupational and Environmental Medicine כי חשוב לנטר מקרוב אחר בריאות עובדי המשמרות בעקבות ממצאים אלה.
"הירידה בתפקוד הקוגניטיבי שנמצאה במחקר זה הינה בעלת תוצאות הקשורות לא רק ביחידים העובדים בתנאי משמרות אלא גם בבטיחות בעבודה ובנו כחברה שלמה, בהתייחס לעלייה בנפח העבודות בעלות סיכון גבוה שמבוצעות במהלך הלילה", כתב מרקי.
"מצב זה עלול להשפיע על איכות החיים של עובדי המשמרות, בייחוד אלה שעבודתם מצריכה יכולות קוגניטיביות מורכבות" מוסיפים החוקרים. "הממצאים הללו מדגישים את חשיבות המעקב הרפואי אחר עובדי המשמרות, בייחוד אחר אלה שעובדים בצורה זו יותר מ-10 שנים".