דלג לתוכן

ניתוח הציל נער ששבר את מפרקתו בקפיצת אקסטרים

נער בן 15 שביצע קפיצת פארקור – פעילות אקסטרים של קפיצה ממקום למקום, שבר את מפרקתו לאחר שנפל מגובה רב. ניתוח חדשני שבוצע ברמב"ם הציל את חייו והוא שוחרר תוך זמן קצר ואף אינו סובל ממגבלות תנועה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/11/2014
2 דקות קריאה
כתבת וידאו

נער בן 15 שביצע קפיצת פארקור – פעילות אקסטרים של קפיצה ממקום למקום, שבר את מפרקתו לאחר שנפל מגובה רב. ניתוח חדשני שבוצע ברמב"ם הציל את חייו והוא שוחרר תוך זמן קצר ואינו סובל ממגבלות תנועה



קפיצות הפארקור הפכה בשנים האחרונות ללא פחות מתופעה תרבותית במהלכה מבצעים קפיצות אקסטרים ממקום למקום, ולעיתים אף מגובה רב. במקרים רבים זה מסתיים ללא פגיעה, אבל קפיצה אחת יותר מדי, הובילה לחדר המיון בבית החולים רמב"ם בחיפה נער בן 15, תושב הצפון, שסבל משבר במפרקת כתוצאה מנחיתה לא נכונה.

הנער, שהגיע לפני כשבוע לחדר המיון עם חבלה חמורה בעמוד השדרה הצווארי, סבל משבר בלתי יציב בחוליה הצווארית השנייה, חבלה המוכרת יותר בשם "שבר במפרקת". חבלה כזו יכולה לגרום למוות כמעט וודאי, במקרה והשבר פוגע בחוט השדרה. 

למזלו של הנער, הפגיעה נגרמה בחוליה מסוימת, שאפשרה לרופאים להציל את חייו, אבל גם לספק לו איכות חיים גבוהה בהמשך, זאת הודות לניתוח חדשני שכמוהו בוצעו בודדים בארץ, ונעשה לראשונה בצפון, במהלכו בוצע קיבוע לשבר, באמצעות בורג בודד בלבד.

לרשות המנתחים האורתופדיים ברמב"ם עמדו שלוש אפשרויות לטיפול בנער: האפשרות הראשונה כוללת קיבוע השבר באמצעות מקבע חיצוני מסוגHALO  למשך שלושה חודשים. בדרך זו אין הבטחה לחיבור השבר באחוז גבוה וודאי, הדבר כרוך בצלקת במצח המנותח, תחלואה גבוהה, כשמעל הכול מדובר באי-נוחות מאד גבוהה למטופל עצמו. 

במסגרת אפשרות שנייה מקובעות שתי החוליות הצוואריות C1 ו-C2 יחדיו ולמעשה, הן הופכות לתפקד כ"חוליה אחת גדולה", דבר הכרוך בהגבלה של 50% טווח מהתנועות הסיבוביות של הראש, לכל החיים. במקרה שכזה, מדובר בניתוח כירורגי מורכב עם סיכונים גבוהים למטופל. 

על רקע סוג הפציעה וגילו של המטופל החליטו הרופאים לבחור בדרך לא שגרתית לטיפול ולקבע את השבר באמצעות בורג בודד בלבד מאזור בסיס הצוואר, מקדימה מעל עצם הבריח, ולהימנע כליל מפגיעה בוושט, בעורקים או בקנה הנשימה. 

הדמייה של החוליות הפגועות (צילום: דוברות רמב"ם)

גישת הטיפול בנער הפצוע סייעה לרופאים להבטיח את קיבוע השבר המסוים בחוליה C2 באופן מידי, כאשר באופן זה, הסיכויים לחיבור העצם הינם הגבוהים ביותר. אולם החלק המהותי ביותר בניתוח הוא שטווח התנועות הסיבוביות של הצוואר נשאר כמו שהיה וביכולת הנער לבצע תנועות סיבוביות, תוך פחות מ-48 שעות מהניתוח. 

את הניתוח ביצעו ד"ר אליאס חדאד, מנתח בכיר ביחידת עמוד שדרה ברמב"ם וד"ר עמית קרן, רופא בכיר במערך האורתופדי, בהנחיית ד"ר חנני עמוס, מנהל יחידת עמוד השדרה בביה"ח. בבדיקות ה-CT שבוצעו לאחר הניתוח, נמצא שהשבר שוחזר וקובע באופן משביע רצון, והנער שוחרר לביתו, כשהוא אינו סובל מכאבים משמעותיים.

"בניתוח שביצענו בנער החתך הניתוחי שנשאר הינו קטן, אין קדיחות בגולגולתו ואין ברגים מיותרים", מסביר ד"ר חדאד. "כדי לוודא שהכיוון והקיבוע של אותו שבר מתבצע בצורה האופטימאלית בוצע שיקוף באמצעות שני מכשירי דימות, כשהתוצאה שקיבלנו הייתה חייבת להיות מדויקת ביותר. ברגע שקיבלנו את התמונה המלאה, החלטנו לפעול בשיטת הקיבוע השלישית, שלמרות מורכבותה הטכנית, היתרונות שלה לרווחת המטופל בהמשך חייו, הינם הגבוהים ביותר".

כאשר רואים אדם הסובל מפגיעה באזור הצוואר כתוצאה מנפילה מגובה או מחבלה, ד"ר חדאד ממליץ שלא להושיב את הפגוע, לא לנסות להזיז אותו, לחייג מיד להזעקת עזרה ראשונה ולתאר את מהות הפגיעה באופן הרחב ביותר. בהרבה מקרים, הזזת אדם פגוע בפגיעות מהסוג הזה, כשהראש מוזז שלא באותו "ציר" עם הגוף, יכול להיגרם נזק חמור למטופל, שיכול להסתיים אף במותו.



קפיצה בסגנון פארקור. תופעה מסוכנת

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שחר לקס
ד"ר שחר לקס כירורגיה
מומחה בכיר כירורגיה כללית ואונקולוגית
ד"ר ואלרי דונצ'יק
ד"ר ואלרי דונצ'יק כירורגיה
מומחה כרורגיה כלי דם
ד"ר איתי זוארץ
ד"ר איתי זוארץ כירורגיה
5.0
( 19 חוות דעת )
"ד"ר זוארץ קיבל אותי בחביבות, הסביר לי בפרוטרוט על הבדיקה, ממוגרפיה וכו'. היה מאוד סבלני, אדיב ומקצועי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כירורגיה כללית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו