דלג לתוכן

10 מיתוסים על תזונה לחולי סוכרת

בעוד שמגיפת ההשמנה בעולם המערבי הביאה לעלייה בשיעור חולי הסוכרת, התקבעו גם מיתוסים שונים המדברים על תזונה מיוחדת לחולי סוכרת. האם צריכה של סוכר גורמת לסוכרת? האם פחמימות מחמירות את המחלה? והאם מוצרים דיאטטיים הם הפתרון? החלטנו לעשות לכם סדר

מאת: נילי טלבי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/11/2014
3 דקות קריאה

בעוד שמגיפת ההשמנה בעולם המערבי הביאה לעלייה בשיעור חולי הסוכרת, התקבעו גם מיתוסים שונים המדברים על תזונה מיוחדת לחולי סוכרת. האם צריכה של סוכר גורמת לסוכרת? האם פחמימות מחמירות את המחלה? והאם מוצרים דיאטטיים הם הפתרון? לרגל יום המודעות הבינלאומי למחלת הסוכרת, החלטנו לעשות לכם סדר


1) צריכה מוגזמת של סוכר גורמת לסוכרת


לא נכון. צריכת סוכרים מביאה לריכוז גבוה בדם של מולקולות גלוקוז (צורה בסיסית של סוכר המספקת אנרגיה זמינה לתאי הגוף). הלבלב (pancreas) מייצר אינסולין, הורמון שתפקידו לווסת את מעבר הגלוקוז מהדם לתאים, ובכך מוריד את רמת הגלוקוז בדם. 

בסוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים) הלבלב אינו מייצר אינסולין כלל או בכמות מספקת, מסיבה שאינה ידועה, מחקרים מצביעים כי ייתכן שמדובר במקרים רבים בהתקפה עצמית של מערכת החיסון כתגובה לזיהום ויראלי. סוכרת מסוג 2 מתפתחת עקב השמנה, ובמהלכה תאי הגוף מפתחים תנגודת לאינסולין ו/או הלבלב מפסיק לייצר כמות מספקת של אינסולין התואמת לדרישות הגוף. סוכרת היריון מתפתחת עקב שינויים הורמונליים, וברוב המקרים חולפת מעצמה לאחר הלידה. 


2) הדיאטה של חולי סוכרת נוקשה מדי


לא נכון. על חולי סוכרת לתכנן את הארוחות לפי הפעילות הגופנית (צריכת האנרגיה) ולפי צריכת התרופות, כדי לשמור על יציבות רמת הגלוקוז בדם. ברוב המקרים קיים צורך בשינוי תזונתי, אך שינוי זה תלוי במטופל. 

3) צריכת פחמימות מחמירה את המחלה


לא נכון. פחמימות מהוות בסיס חשוב בכל דיאטה, וגם בסוכרת. פחמימות אמנם מספקות גלוקוז לגוף, אך הן מספקות גם ויטמינים ומינרלים חיוניים, ולכן יש לצרוך אותן במידה ובצורתן הבריאה: מזונות עם מדד גליקמי נמוך, דוגמת דגנים מלאים ופירות עשירים בסיבים. 

4) יש לעדיף צריכת חלבונים על פחמימות


לא נכון. צריכת פחמימות מביאה, אמנם, לעלייה מהירה ברמת הגלוקוז בדם, אך צריכה מוגברת של חלבונים עשויה לגרום או להחמיר מחלת כליות או מחלות לב, המהווים סיבוכים ידועים של מחלת הסוכרת שעשויים להתפתח אף ללא צריכת חלבונים מוגברת. 

5) ניתן להשתמש בתרופות להורדת סוכר כדי "לפצות" על מה שאכלנו


לא נכון. השימוש באינסולין אינו מפצה על אכילת יתר או אכילת מזונות עתירי אנרגיה. רוב התרופות המייצבות את רמת הגלוקוז בדם נלקחות בזמנים קבועים מסתמכות על צריכת פחמימות מדודה, לכן אין לשנות את מינון התרופות ללא התייעצות עם רופא. 

6) סוכרתיים חייבים להימנע ממאכלים טעימים


לא נכון. לא חייבים להימנע ממזונות מסוימים. ניתן לשנות את צורת ההכנה של מאכלים אהובים, להקטין את גודל המנה או לתכנן מראש מתי אוכלים את המנה האהובה כפיצוי. 

7) סוכרתיים חייבים להימנע מקינוחים


לא נכון.ניתן להכין קינוחים עם ממתיקים מלאכותיים במקום סוכר, להקטין את גודל המנה או לתכנן מראש מתי אוכלים קינוח כפיצוי. כמו כן, ניתן להפוך קינוח עתיר-סוכר לבריא יותר, על-ידי שימוש בקמח מלא, פירות ושמן צמחי, להקטין את כמות הסוכר הדרושה לפי המתכון או אף להחליף את הקינוח בפרי או יוגורט. 

8) צריכת ממתיקים מלאכותיים מסוכנת לחולי סוכרת


הדעות חלוקות לגבי צריכת ממתיקים מלאכותיים בהשוואה לסוכר. עם זאת, האיגוד האמריקאי לסוכרת אישר את השימוש במספר ממתיקים מלאכותיים, ביניהם סכרין, אספרטאם וסטיביה. מומלץ להתייעץ עם תזונאי בבחירת ממתיק מלאכותי מתאים. 

9) חולי סוכרת לא יכולים לאכול כמו אנשים בריאים


חולי סוכרת אמנם צריכים לשקול בתשומת לב רבה יותר את צריכת הקלוריות, פחמימות, שומנים וחלבונים, בהשוואה לאנשים בריאים, אך התזונה המומלצת לסוכרתיים היא בסך הכל התזונה הבריאה והמאוזנת אשר מומלצת גם לאוכלוסיית הכללית. 

10) מזונות דיאטטיים הם הבחירה הטובה ביותר לחולי סוכרת


מזונות המסווגים כ"דיאטטיים" עשויים להיות יקרים כספית וללא ערך בריאותי העולה על מזון "רגיל". יש לקרוא בעיון את רשימת המרכיבים של מזונות מעובדים, ולהחליט בהתאם להמלצות תזונאי. לכל האוכלוסיה בכלל וגם לחוליח סוכרת בפרט מומלץ להפחית למינימום את מוצרי המזון המעובדים, שנחשבים עשירים בשומנים, מלחים וסוכרים מיותרים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו