בעיה כואבת, טיפול פשוט
כאבי מפרקים וגב נחשבים לתופעה שכיחה, שבחלקה נגרמת עקב ירידה במסת השריר המתחילה בגיל המעבר ועלולה לגרום לסבל ולפגיעה בתפקוד היומיומי. כיצד מטפלים? עוסקים בפעילות גופנית קלה וגם מלמדים את השרירים לעבוד מחדש
כאבי מפרקים וגב נחשבים לתופעה שכיחה, שבחלקה נגרמת עקב ירידה במסת השריר שמתחילה בגיל המעבר ועלולה לגרום לסבל ולפגיעה בתפקוד היומיומי. כיצד מטפלים? עוסקים בפעילות גופנית קלה וגם מלמדים את השרירים לעבוד מחדש
שינויים באיזון ההורמונלי המאפיינים את הגוף החל מגיל המעבר, עשויים לגרום למגוון רחב של סימפטומים, הן בגברים והן בנשים, שיכולים לנוע בין גלי חום ותחושת עייפות ועד לכאבים מפושטים בגב, בברכיים ובאזורים נוספים בגוף.
כאבי מפרקים, הנחשבים נפוצים ושכיחים מאד, מופיעים בהקשר הזה על רקע ירידה של הורמון בשם טסטוסטרון, המזוהה לרוב כהורמון המין הגברי, אך קיים באופן נורמלי גם בנשים. הטסטוסטרון אחראי, בין השאר, על יצירת רקמת שריר הן בגברים והן בנשים. עם השנים, ובמיוחד על רקע השינויים הקשורים בגיל המעבר, יורדת רמת הטסטוסטרון, והמשמעות היא שהשרירים בגוף מאבדים מסה, כלומר הופכים קטנים יותר וזמן התגובה שלהם מתארך. מגיל המעבר השרירים כבר אינם מספקים למפרק את אותה התמיכה לה הוא זקוק והתוצאה עלולה להיות התחלתו של מעגל כאב ומגבלה בתפקוד.
מדרגות במקום מעלית
ניתן למנוע את ההשפעות השליליות של הירידה בטסטוסטרון על ידי שמירה על יכולות שריריות טובות או במילים אחרות - להתמיד בפעילות גופנית. גם אם אתם לא עוסקים בספורט כבר שנים ארוכות וגם אם כאבים שונים מציקים לכם, זה אף פעם לא מאוחר מכדי להתחיל. אך אין הדבר אומר שחייבים לרוץ לחדר הכושר. למעשה, לא חייבים לרוץ בכלל, אלא אפשר לשלב תנועה בכל שלב של היום שלכם: לעלות במדרגות במקום במעלית, לצאת להליכות בערבים או בבקרים וגם עשרים דקות הליכה יכולות לעשות את ההבדל הן מבחינת הכאב והן מבחינת התחושה הכללית.
הדעה הרווחת היא שפעילות גופנית, שעלולה לגרום לכאב נקודתי, רק מחמירה את הנזק למפרק או לגב, אך למעשה, ההיפך הוא הנכון: חוסר פעילות יתרום להיחלשות השרירים ולפיכך יכול להוביל להחמרה בכאבים. מאידך, פעילות יכולה לשפר את עבודת השרירים ולחזק אותם ולהחזיר למפרק את השליטה והייצוב שהוא צריך.
כאבי מפרקים. מופיעים על רקע ירידה בטסטוסטרוןעוד חשוב להבין, כי כאשר מתחיל כאב, משתנה פעילות השרירים מסביב לאזור הכאוב, בניסיון להגן על המקום הפגוע. מגננה טבעית זו גורמת לשרירים להתכווץ יותר, במטרה להגן על המפרק, אולם התוצאה היא עלייה בעומס על האזור המפרק. כלומר הכוונה היא אולי טובה, אבל המנגנון בו נעזר הגוף לא רק לא יעיל לאורך זמן אלא אפילו גורם להמשך הכאב והמגבלה.
לחנך את השרירים
על מנת להפחית את הכאבים, לאפשר חזרה לתפקוד רגיל וגם כדי למנוע חזרה של הכאבים הללו בעתיד, ניתן בטווח הקצר לצנן את המקום, בעיקר אם ישנה נפיחות של המפרק, ליטול תרופות משככות כאבים ועל ידי הפחתת העומס המכני שיש על הברך או על הגב.
בטווח הארוך, יש "לחנך" את השרירים לחזור ולהעניק למפרק את היציבות שלה הוא זקוק. זאת, ניתן להשיג על ידי תרגול פעולות פשוטות על בסיסים לא יציבים כמו, לדוגמה, כריות שונות מלאות אוויר, בהם משתמשים רבות במכוני פיזיותרפיה שונים. הרעיון הוא לגרום לגוף לצאת מהמעגל של פעילות שרירית מוגברת ולא מאוזנת ולעבור לעבודה שרירית מאוזנת. על התרגול יש לחזור פעמים רבות, כדי לאפשר לגוף ללמוד מחדש את השליטה השרירית הנכונה והעדיפות היא לבצע את התרגול הזה ללא כאב ככל הניתן.
אופציה טיפולית נוספת הינה שיטה חדשה יחסית, שפותחה בישראל, ועושה שימוש במערכת הליכה ביו מכאנית מתוחכמת דמוית נעל. תחת השם "אפוסתרפיה", מורכבת המערכת משתי יחידות ביו מכאניות קמורות שמוצמדות לסוליית נעל ייעודית. תרגול יומיומי של פעולות הליכה וקימה עם המערכת עד כשעה ביום בסביבתו הטבעית של המטופל מביא את המטופל למנח אופטימלי ומחנכת מחדש את המוח והשרירים לחזור לעבוד בתבניות מוטוריות נכונות – דפוסי הליכה בריאים, יציבות מפרקית משופרת והקלה מתמשכת בכאב.
הטיפול הנו מותאם אישית, אינו ניתוחי ואינו תרופתי ומבוסס על מכשיר רפואי ביומכני, הנותן מענה לבעיות של מפרקי הגפיים התחתונות (ברך, ירך וקרסול) והגב. נכון להיום כ-50 אלף אנשים ברחבי העולם המטופלים באמצעות שיטה זו, בהם 85% המדווחים על הפחתה בכאב בברכיים ושיפור בתפקוד בתוך חמישה שבועות.
לסיכום, המפתח למניעה וצמצום של כאבי מפרקים בטווח הארוך, הינו התמדה על שילוב תנועה, הן בפעילות גופנית סדירה והן באורח חיים, הכולל הליכה, שימוש במדרגות וכן בטכניקות שונות המסייעות לשיפור השליטה השרירית סביב המפרק.