האם יש דבר כזה בריא מדי?
המידע הרפואי הזמין ברשת, לצד המגמה הבריאותית שכבשה את העולם, מייצרת תופעה חדשה: אנשים האובססיביים לבריאות. מתי הדאגה לאורח חיים בריא, כפעילות גופנית, תזונה או תוספי מזון - הופכת להיות לא בריאה כלל
המידע הרפואי הזמין ברשת, לצד המגמה הבריאותית שכבשה את העולם, מייצרת תופעה חדשה: אנשים האובססיביים לבריאות. מתי הדאגה לאורח חיים בריא, כפעילות גופנית, תזונה או תוספי מזון - הופכת להיות לא בריאה כלל
מטיפים לנו לאכול מזון בריא, סופר פוד, ליטול ויטמינים ולעסוק בפעילות גופנית, אך לפעמים עיסוק זה בבריאותנו, עשוי לגרום לנו דווקא להיות חולים. בעולם מדברים כיום על מגמה בה מספר הולך וגדל של אנשים, ההופכים לאובססיביים לגבי בריאותם. אנשים אלה אינם מעוניינים רק ללמוד על אספקטים שונים של אסטרטגיות המלמדות כיצד לשמור על בריאותם, הם הופכים למכורים של ממש.
אובססיות לבריאות מגיעות בצורות שונות: ישנם אנשים שאובססיביים לגבי תזונה, לטעמם ישנם שני סוגי מזון – אלה המרפאים את הכול ואלה שגורמים למוות איטי וכואב; ישנם אנשים שאובססיביים לגבי ניהול חייהם ומבלים את רוב זמנם בניהול החיים מבלי באמת לחיות אותם; ישנם אנשים שאובססיביים לגבי תוספי מזון וויטמינים, אך הופכים את אלה למסוכנים בפוטנציה בעוד הם צורכים כמויות אדירות שלהם, וישנם אנשים שאובססיביים לגבי מדיטציה ומבלים את חייהם בישיבה מבלי למלא את שאר הצרכים שלהם. בין כל אלה עולה השאלה מתי דאגה לבריאות הופכת לאובססיה של ממש.
שימוש יותר של תוספי מזון, המשווקים ללא צורך במרשם רופא, ולעיתים נמכרים ללא הדרכה של ממש כיצד יש ליטול אותם, עשוי להביא לפגיעה בבריאות – אם בצריכה מוגזמת שלהם ואם בהפרעה לטיפול תרופתי מסוים.
תוספי תזונה. שימוש יתר עשוי לפגועעיסוק כפייתי בתזונה
האובססיה השכיחה מכולן בתחום הבריאות קשורה למזון. מי שמתחיל לחקור בנושא מגלה תאוריות שונות בתחום התזונה שטוענות כי כמעט כל מזון לא טוב לגוף בצורה זו או אחרת לפי אסכולה כלשהי. צמחונים לא יאכלו בשר, טבעונים לא יאכלו מוצרי חלב, עגבניות וחצילים לא טובים לפי אסכולת המקרוביוטיקה, בשר מבושל לא טוב על פי אוכלי המזון הטרי ועוד ועוד.
תמיד יהיה מישהו שיחשוב שמזון מסוג מסויים אינו טוב עבורכם, אך יהיה גם מי שיחשוב כיצד רוב המזונות הינם בעלי תועלות לגוף. ייתכן שיש בבשר יותר מידי שומן אך הוא עשיר בחומרים מזינים. ביצים עשירות בכולסטרול, אך הן גם מכילות לציטין שעוזר לעכל כולסטרול ושומנים אחרים ביעילות. אוכל מבושל אכן מאבד חלק מערכו התזונתי, אך חימום מזון יכול לעזור להיטמעות חומרים מזינים אחרים הקיימים בו בקלות רבה יותר בגוף. בגלידה יש שומן, אך צריכה מתונה שלה עשויה להיות חשובה כפינוק שאינו מזיק ושומר על בריאות הנפש.
ייתכן שהמרכיב המסוכן ביותר עבור אנשים אובססיביים למזון הוא כמות הפחד אותו הם מעכלים יחד עם ארוחותיהם. פחד מחומרי הדברה, מהורמונים, מפלואור, מכלור, מקרינה וממתכות כבדות מתעכל יחד עם כל ארוחה. בעוד ההשפעה השלילית של חומרים אלה על הגוף הינה אמיתית וממשית, כך גם השפעתו של הפחד היומיומי אותו חווים אנשים המכורים לבריאות ממשי וניתן רק לשער כמה פחד זה רעיל לגופם.
חסכים חמורים בחומרי תזונה, צריכת קלוריות מועטת מדי, בעיקר בגילאי הינקות ועד ההתבגרות, עשויים להביא לפגיעה של ממש בפעילות תקינה של מערכות הגוף. בנוסף, עיסוק היתר במזון שאותו אנו צורכים עלול אף לעודד הפרעות אכילה במקרים מסוימים.
אובססיה לספורט
אובססיה לספורט שכיחה מאוד גם היא. ולמרות שנראה שאובססיה זו מועילה יותר לגוף מאשר מזיקה, צידה האפל מופיע כשהיא שולטת בחייו של האדם. כאשר אדם חי עבור חדר הכושר או עבור ריצה של עשרות קילומטרים בשבוע ומערכות החיים בחייו נפגעות; כאשר אדם מתאמן למרות פציעותיו או שמחסור באימון משפיע על בריאותו הנפשית - אזי מדובר על מצב בעייתי ולא בריא. מטרתו של אימון להביא לגוף בריא ולהעשרת חיי האדם, ולא לפגוע בהם.
התמכרות לספורט בעייתית במיוחד כאשר אנשים מפתחים אובססיה לאימון עצמו ומזניחים תחומים אחרים שחשובים לשמירה על בריאות. דוגמאות סטריאוטיפיות לכך הינן האתלטים שאוכלים ג'אנק פוד (מזון בעל ערך תזונתי נמוך) ומפתחי גוף שלא מסוגלים לדמיין חיים ללא חדר הכושר. למרות שאכן קיימות התמכרויות מזיקות בהרבה מזו, כל התמכרות שגורמת להגבלה בחייו של אדם ומפריעה לחופש שלו מפחיתה מבריאותו.
פציעות ספורט, אימון יתר ותשישות – הן גם סכנות ממשיות למי שעוסק בספורט באופן כפייתי, ועלולות להיות לכך תופעות לוואי קשות בטווח הרחוק, שבסופו של דבר פוגעות בבריאות.
דאגה לבריאותכם חשובה מאין כמוה, אך אובססיה והתמכרות מפריעות לבריאות ופוגעות באיכות החיים.