כיצד להקל על עצירות כרונית?
עצירות פוגעת לא רק באיכות החיים, אלא עלולה גם לגרום לסיבוכים כמחלות מעיים, בקע ובעיות נוספות. אך מתי עצירות מהווה בעיה חולפת, ומתי היא נחשבת כמקור לדאגה, מה גורם לה וכיצד ניתן לטפל בה?
עצירות פוגעת לא רק באיכות החיים, אלא עלולה גם לגרום לסיבוכים כמחלות מעיים, בקע ובעיות נוספות. אך מתי עצירות מהווה בעיה חולפת, ומתי היא נחשבת כמקור לדאגה, מה גורם לה וכיצד ניתן לטפל בה?
עצירות נחשבת למצב בו תדירות היציאות נמוכה, קשה לרוקן את המעיים ויש צורך במאמץ או כשהיציאות קשות או קטנות. עצירות עלולה להיות מלווה בכאבים ונפיחות בבטן, תחושה של התרוקנות לא מלאה, לחץ וכאב בפי הטבעת עקב המאמץ הדרוש להתרוקנות. עם זאת, היות ו-90% מהאנשים בעולם המערבי מדווחים על תנועת מעיים שמתרחשת בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע, קשה להגדיר מה הוא המצב הסדיר. כלומר, לא כל הרעה בתדירות התרוקנות המעיים מוגדרת כעצירות כרונית.
על פי ההגדרה הרפואית, עצירות כרונית מאובחנת כאשר מטופל מדווח על לפחות שתיים מהתופעות הבאות במשך שלושה חודשים ברציפות:
· פחות משלוש יציאות בשבוע
· יציאה קשה או גושית
· לפחות ברבע מהיציאות נדרש להפעיל מאמץ
· תחושת התרוקנות לא מלאה או תחושה של חסימה
· צורך בעזרה ידנית לשם התרוקנות
עצירות היא תופעה שכיחה, שפוגעת בכ-25% מהאוכלוסייה בתקופה מסוימת בחיים. היא נפוצה יותר בקרב מבוגרים, משום שכוח שרירי המעיים נחלש עם הגיל ומשום שהם נוטים ליטול יותר תרופות, שלחלקן יש תופעות לוואי של עצירות.
כמו כן, עצירות מופיעה יותר בקרב נשים, במיוחד מעל גיל 50, על רקע החלשות של שרירי חלל הבטן והאגן, תת-פעילות של המעי ולעיתים גם עקב ירידה מהירה במשקל.
מה הם הגורמים לעצירות?
הגורמים לעצירות רבים ומגוונים: החל מסיבות כמו אורח חיים יושבני, תזונה דלה בסיבים וחוסר בנוזלים וכלה בגורמים שקשורים לתפקוד הגוף כמו הריון, מחלות הפוגעות במעיים, בעיות בבלוטת התריס, אי ספיקת כליות ופגיעות בעמוד השדרה. גם תרופות שונות עלולות לגרום לתופעות לוואי של עצירות.
סיבוכים אפשריים
בנוסף לאי נוחות במערכת העיכול והמחשבות הבלתי פוסקות סביב הבעיה, עצירות כרונית עלולה לגרום גם לסיבוכים. עצירות כרונית מעלה סיכון למחלות מעיים בכלל ולסרטן מעי הגס בפרט. מאמץ בשירותים עלול לגרום לטחורים, פיסורה, בקע (הרניה) ואף צניחת רחם או רקטום בגלל לחץ חזק מדי והחלשות אפשרית של השרירים באזור.
איך ניתן למנוע עצירות?
תזונה נכונה ושינוי הרגלים עשוי לעזור לגוף לשפר את תהליך העיכול, להתניע את קצב פעילות המעיים ולמנוע את העצירות:
· שנו את הרכב הארוחות שלכם. אכלו ארוחת בוקר גדולה ומלאת חלבונים, ארוחת צהריים בגודל בינוני וארוחת ערב קטנה. חילוף החומרים נעשה איטי יותר במהלך היום, כך שתזונה כזו תקל על המעיים שלכם. בין הארוחות אכלו חטיפים בריאים כמו אגוזים ופירות יבשים, כדי לא להגיע לארוחות רעבים מאוד ולא לאכול כמויות גדולות בבת אחת. כשסיימתם את מנת המזון שמזגתם לצלחת המתינו 20 דקות לפני שתחליטו אם לקחת מנה נוספת. זה הזמן שלוקח לבטן שלכם לאותת למוח שהיא מלאה.
בעולם המערבי מדווחים על תנועת מעיים בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע· החליפו את הקפה והתה שלכם בתה ירוק, מעבר לאיכויותיו כמגביר חילוף חומרים תה ירוק מכיל נוגדי חמצון ומעודד את הכבד לייצר אנזימים שנלחמים בתאים סרטניים. משקאות חמים באופן כללי מגרים את המעיים לעבוד ולכן עוזרים בתהליך העיכול.
· שתייה של לפחות 8-10 כוסות מים ביום חשובה מאוד לגוף כדי לעזור לחילוף החומרים ולעיכול המזון.
· הפחיתו בכמות הקמח הלבן, עוגות וסוכר והוסיפו לעומת זאת לתפריט אשכוליות שהינן עשירות בסיבים תזונתיים ושזיפים ומיץ שזיפים שיכולים לעזור לעיכול.
· אימוני ספורט קבועים טובים למערכת העיכול ואף יביאו להורדה ברמות הסטרס.
· הרגילו את הגוף לשעות קבועות של הליכה לשירותים. הזמן הטוב ביותר יהיה כשעה לאחר ארוחת הבוקר.
מעבר לשינויים בהרכב המזון ואורח החיים, הרופאים ממליצים לצרוך 25 גרם סיבים תזונתיים כמו סובין ופסיליום, מהמזון או כתוספת. במקרה של מעיים צרים או היסטוריה של ניתוחי מעיים רצוי להיוועץ ברופא מומחה לפני צריכת סיבים מוגברת.
לעיתים, כשלא ניתן למנוע עצירות או להקל על התחושות הלא נעימות באמצעות שינויים בתזונה או באורח החיים, צריך להשתמש בתרופות. קיימים כמה סוגי תרופות:
נרות גליצרין או חוקן חד-פעמי – מיועדים להקלה מידית של עצירות.
תרופות משלשלות, בצורת כדורים או תה, שגורמות להפעלה חזקה של שרירי המעיים. לא רק שתרופות אלה אינן מרפאות את הבעיה, הן אף עלולות לגרום לכאב בטן או להוביל להתרגלות ולמעי עצל בשימוש ממושך.
תרופות שמסדירות את תנועתיות המעי, כמו "רזולור", המווסתת את תנועת השרירים הגדולים במעיים ומחזיר אותה לקצב הטבעי התקין שלה.
לחצו כאן למידע נוסף מצוות רפואי בנושא עצירות
נכתב בהתייעצות עם ד״ר דן קרטר, מומחה לגסטרואנטרולוגיה