דלג לתוכן

עקמת מתבגרים: כיצד מאבחנים ומהן האפשרויות לטיפול

עקמת (Scoliosis) הינה מצב בו קיים שינוי במבנה עמוד השדרה והיא דורשת מעקב וטיפול. בניגוד לדעה הרווחת, עקמת אינה נובעת מיציבה לא נכונה או נשיאת תיק גב, ולרוב מתפתחת אצל ילדים בריאים לחלוטין, כפי הנראה עקב גורמים תורשתיים

מאת: ד"ר יצחק אנגל
תאריך פרסום: 20/01/2015
3 דקות קריאה

עקמת (Scoliosis) הינה מצב בו קיים שינוי במבנה עמוד השדרה והיא דורשת מעקב וטיפול. בניגוד לדעה הרווחת, עקמת אינה נובעת מיציבה לא נכונה או נשיאת תיק גב, ולרוב מתפתחת אצל ילדים בריאים לחלוטין, כפי הנראה עקב גורמים תורשתיים


בעמוד השדרה קיימות שלוש עקומות עיקריות המופיעות בו כחלק מתצורה הטבעית שלו: באזור הצוואר, גב ומותניים. עקומות אלה מציבות את הראש במרכז מעל האגן ומשמשות כבולם זעזועים, המפזר את הכוחות המופעלים על הגוף בעת הליכה. עקמת (Scoliosis) היא מצב בו קיים שינוי במבנה עמוד השדרה, שינוי המאובחן בדרך כלל בילדות או במתבגרים צעירים. 


מתי מתגלה עקמת? 

בישראל שלושה עד חמישה מכל 1,000 ילדים מפתחים עקמת הדורשת מעקב וטיפול. ברוב המקרים, העקמת מתגלה במהלך גיל ההתבגרות, גילאים 10 עד 15, אז קצב הגדילה בילד גבוה יותר והעקמת נעשית ברורה יותר לעין. 

עקמת המופיעה לאחר גיל עשר, אשר הגורם לה אינו ידוע, נקראת עקמת נעורים אידיופתית (idiopathic adolescent scoliosis). זהו סוג העקמת הנפוץ ביותר בקרב ילדים, והיא שכיחה יותר בבנות מאשר בבנים, בעיקר במצבי עקמת משמעותית. הסיבה המדויקת להתפתחות העקמת עדיין אינה ידועה, אולם נראה שתורשה היא הגורם העיקרי. 

לרוב, עקמת מתפתחת אצל ילדים בריאים לחלוטין. במקרים נדירים, עקמת מתפתחת כתוצאה מפגמי לידה, מחלות שריר ועצב. במקרים אלה, העקמת מופיעה לרוב בגיל צעיר יותר. 


צריך לזכור שהבעיה איננה נובעת מתוך מעשה או מחדל של הילד או ההורים. דיאטה, התעמלות, יציבה לא נכונה או נשיאת תיק גב, אינם גורמים לעקמת בקרב ילדים. 

שלושה עד חמישה על כל אלף ילדים מפתחים עקמת 

כיצד מאבחנים עקמת?


הסימנים הנפוצים העשויים להצביע על אפשרות לקיומה של עקמת:

• כתף אחת גבוהה מהשנייה

• קו מותניים לא מאוזן 

• ראש אינו ממוקם מעל מרכז האגן

• שינויים במבנה בית החזה

• שכם בולטת

• נטיית הגוף לצד אחד

בקרב ילדים ונוער, עקמת עשויה להתבטא בכאב קל ואי נוחות קלה בגב עליון או סביב העקומה. כאב משמעותי דורש בירור מעמיק.

אבחון עסקת נעשה בבדיקת הסקר הפשוטה ביותר, אשר מבוצעת לרוב כחלק מבדיקות הילדים בבתי הספר והיא כיפוף לפנים (Adams Forward Bend Test). בבדיקה זו, כאשר הילד מתכופף 90 מעלות לפנים, בברכיים ישרות, ניתן להבחין ביתר קלות בחוסר סימטריה של בית החזה. האבחנה המדויקת נעשית על ידי צילום עמוד השדרה לכל אורכו בעמידה. 

העקמת נמדדת בצילום בזוויות ומוגדרת על פי מספר מדדים: גודל, מיקום, סוג וכיוון נטייה, על פי זווית העקמת, סוג העקמת וגיל הילד, נקבע לרוב סוג הטיפול והמעקב הדרוש. העקומות השכיחות ביותר הן הגבית הימנית והמותנית השמאלית. 

לעתים דרושות בדיקות הדמיה נוספות כגון CT ו-MRI  עמוד שדרה לכל אורכו, בעיקר כאשר העקומות אינן אופייניות, או כאשר קיימים ממצאים בבדיקה גופנית. בדיקות אלה מוסיפות מידע על מבנה החוליות ומאפשרות הערכה של חוט השדרה. 

כיצד ניתן לטפל?


עקומות קטנות (עד 25 מעלות) דורשות מעקב בלבד. עקומות בינוניות (25-40 מעלות) דורשות טיפול, כשהטיפול השמרני (לא ניתוחי) היחיד שהוכח כיעיל במניעת התקדמות העקמת הוא שימוש בחגורה (Brace). טיפולים אחרים כמו פיזיותרפיה, תרגילי התעמלות, יציבה, שחייה וגירוי חשמלי לא הוכיחו עצמם לאורך זמן בעצירת התקדמות העקמת. 


מחוך הוכח כיעיל בטיפול בילדים שעדיין לא הגיעו לבשלות השלד, משמע טרם סיימו את מרבית הגדילה. מטרת הטיפול לייצב את העקומה ולמנוע את המשך התקדמותה. ברוב המקרים החגורות מסתיימות בבית החזה ואינן מגיעות לצוואר. ליעילות מקסימלית נדרשות 16 עד 23 שעות שימוש ביום.  הטיפול בחגורה מסתיים כאשר הילד מסיים את תהליך הגדילה. 


עקומות גדולות יותר, מעל 45 מעלות, או כאלה שממשיכות להתקדם למרות הטיפול ידרשו טיפול ניתוחי. ללא תיקון, העקמת תמשיך להתקדם ועלולה להוביל לכאבי גב קשים, ואף לבעיות בריאותיות כמו פגיעה בתפקוד הריאתי והלבבי. לניתוח שתי מטרות עיקריות: למנוע את המשך התקדמות העקמת ולהקטין משמעותית את העקומה.


הניתוח נעשה בהרדמה מלאה, לרוב בגישה אחורית, לעיתים רחוקות דרך בית החזה. בניתוח נעשה קיבוע חוליות עמוד השדרה. בניתוח נעזרים בברגים, מוטות קשיחים ושתל עצם מקומי או מהאגן, על מנת ליישר את העקמת ולקבע את החוליות במנח החדש. אנו נעזרים במערכת ניווט תוך ניתוחית לאימות מיקום הברגים בחוליות. מערכת זו מאפשרת דיוק מקסימלי.


ניתוח עקמת הוא הליך מורכב. הניתוח אורך מספר שעות. הסיכונים בניתוח נדירים: זיהום באזור הניתוח, כאבים, פגיעה עצבית. על מנת למנוע הופעת נזק עצבי במהלך הניתוח, מבוצע ניטור של פעילות חוט השדרה, בדומה לניטור המבוצע לפעילות הלב. כל שינוי קל מובא מיד לידיעת צוות המנתחים.

רוב הילדים קמים ומתהלכים ללא צורך בחגורה תוך יום-יומיים לאחר הניתוח. הילדים בדרך כלל משתחררים לביתם בתוך שבוע. חזרה לבית הספר לאחר שבועיים עד חודש, פעילות ספורטיבית ללא הגבלה 6 חודשים עד שנה מהניתוח.

לאחר הניתוח תיפסק הגדילה בחלק זה של עמוד השדרה, אולם דבר זה לרוב אינו משפיע על הגובה הסופי של הילד, שכן מרבית הגדילה מתרחשת בעצמות הגפיים ובחלק הבלתי מקובע של עמוד השדרה.

מאת: ד"ר יצחק אנג'ל, רופא בכיר במחלקת עמוד שידרה, בית החולים מאיר

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
 דנה רובין
דנה רובין טיפול בכאב
4.9
( 14 חוות דעת )
"אני מטופלת אצל דנה כבר מעל שנה. היא תמיד מאוד קשובה ורגישה לתכנים ולבעיות שאני מביאה לטיפול. שיטות הטיפול שלה מגוונות ומרתקות. קשה להסביר אבל יש שם איתה אנרגיה מסוג אחר. היא סופר מקצועית ותמיד בודקת בכמה מקורות איך לפתור או לסייע בבעיה. כאבים פיזיים ורגשיים מדוברים ונפתרים. ממליצה בחום לכל מי שרוצה לפתוח את הראש ואת הלב - להיפגש עם דנה לטיפול קסום מסוג מיוחד"
ד"ר צור בן חיים
ד"ר צור בן חיים אורתופדיה
אורתופד, מומחה בהחלפות ברכיים וירכיים, פציעות ברך ושחזור רצועות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום עקמת

בניהול אורתוטיסט שמואל להב
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו