דלג לתוכן

האם שטיפת כלים ידנית מפחיתה אלרגיה בילדים?

מחקר חדש שנערך בשוודיה טוען כי ילדים למשפחות אשר שוטפות כלים באופן ידני מפתחים פחות אלרגיות. זאת, מאחר והם נחשפים מגיל צעיר לבקטריות הנותרות על הכלים. האם נמצא תמריץ לשטיפת הכלים ידנית?

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/02/2015
2 דקות קריאה

מחקר חדש שנערך בשוודיה טוען כי ילדים למשפחות אשר שוטפות כלים באופן ידני, ולא במדיח הכלים, מפתחים פחות אלרגיות. זאת, מאחר והם נחשפים מגיל צעיר לבקטריות הנותרות על הכלים. האם נמצא תמריץ לשטיפת הכלים ידנית?


הנה תמריץ חדש לבתים ברחבי העולם לרחוץ את הכלים בידיים – זה עלול למנוע התפתחות של אלרגיות: מחקר מקדמי חדש שפורסם במגזין Pediatrics מצטרף לכמות הולכת וגדלה של עדויות שטוענות שמעט לכלוך עושה טוב למערכת החיסונית. דרך חשיבה זו ידועה בשם "היפותזת ההיגיינה", שטוענת כי הסיבה בגללה ילדים מפתחים כל כך הרבה אלרגיות כיום היא משום שסביבתם פשוט נקייה מידי. ללא חשיפה לבקטריות בגיל צעיר, המערכת החיסונית של הילדים אינה חזקה כפי שהיא יכולה להיות.

לאורך השנים מראים מחקרים כי קיים קשר הדוק בין אורח חיים של גידול חיות, חיים בחווה ואכילת דגים לבין סיכון נמוך יותר לפתח אלרגיות. מחקר חדש זה טוען כי שטיפת כלים באופן ידני עשויה להיות ההתנהגות המומלצת הבאה שאפשר להוסיף לרשימה זו. 

מחבר המחקר, ד"ר ביל הסלמר מבית החולים לילדים ע"ש קווין סילביה שבגוטנברג שבשוודיה, אמר בראיון למגזין "טיים" כי אם קיימת חשיפה לחיידקים, בייחוד בשלב מוקדם בחיים, נוצר גירוי של המערכת החיסונית בדרכים רבות והיא הופכת לעמידה יותר.

ד"ר הסלמר וצוותו בדקו את הוריהם של 1,029 ילדים שוודים בגילאי 7-8. הם גילו שילדים מבתים בהם הכלים נשטפים באופן ידני מפתחים פחות אלרגיות מילדים בבתים בהם הכלים נשטפים במדיח כלים. רק 23% מהילדים הבאים מבתים, שבהם הכלים נשטפים באופן ידני, היו בעלי היסטוריה רפואית של אקזמה, לעומת 38% מהילדים הבאים מבתים בהם הכלים נשטפים במדיח כלים. 

החוקרים מצאו גם שתוצאות אלה היו אף חזקות יותר כאשר הילדים אכלו מזון מותסס או מזון שנרכש ישירות מהחווה. למרות שהמחקר הוא תצפיתי בלבד ואינו יכול לאשרר סיבתיות, לד"ר הסלמר ולצוותו יש כבר מספר השערות בנושא. 

לדבריו, אין זה הכרחי שהילדים ישטפו את הכלים ביד בעצמם כדי שיחשפו לבקטריה, מאחר וייתכן שהם צעירים מידי מכדי לבצע משימה זו וכי יתכן שחשיפה לאורך זמן לכלים שנשטפו ביד תביא גם היא לאותה התוצאה. מחקרים קודמים הראו ששטיפת כלים במדיח משאירה פחות בקטריות על הכלים בהשוואה לשטיפה ידנית, ולכן בבית בו הכלים נשטפים ידנית קיימת חשיפה רבה יותר לבקטריות ולכן גם לחיידקים.

סביר להניח שבבתים של משפחות ששוטפות כלים באופן ידני מופיעים גם אלמנטים נוספים שתורמים למיעוט אלרגיות. החוקרים ציינו שבתים מרובי דיירים, ובתים שדייריהם בעלי רמה סוציו-אקונומית נמוכה עשויים גם הם להיות מקושרים למיעוט באלרגיות.

שטיפת כלים ידנית. מפחיתה אלרגיה בילדים?

המחקר, שמתקבל בנתיים בספקנות בעולם הרפואה, משאיר כמה שאלות לא פתורות, כמו מדוע בדק המחקר שטיפת הכלים ביד, ביחס לאחוז נמוך של אקזמה ולא לאלרגיות אחרות כמו אסטמה ומדוע התוצאות היו כה משמעותיות, שהרי בעת שטיפת כלים נעשה שימוש בסבון ולעיתים אף בסבון אנטי בקטריאלי. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל מוזר גלזברג
ד"ר יעל מוזר גלזברג ילדים
5.0
( 26 חוות דעת )
"רופאה רגישה, נעימה, סבלנית ומקצועית. ממליצה בחום."
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 43 חוות דעת )
"הגענו לפרופ׳ לנדאו לחוות דעת יצאנו עם תשובות לשאלות ורגועים"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.8
( 5 חוות דעת )
"פרופ' מרים דוידוביץ רופאה סופר מקצועית ואדיבה. ממליצה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו