דלג לתוכן
פרופ' שמעון רייף פרופ' שמעון רייף

פקק בבטן: מטפלים בעצירות אצל ילדים

עצירות הינה תופעה שכיחה בילדים, נגרמת לרוב מהרגלים לא נכונים ונחשבת לקלה לטיפול. מדוע זה קורה, כיצד ניתן להקל על המצב ומתי מדובר בתמרור אזהרה לבעיה רצינית?

מאת: פרופסור שמעון רייף
תאריך פרסום: 04/03/2015
2 דקות קריאה
פרופ' שמעון רייף בשיתוף עם פרופ' שמעון רייף i גסטרולוג ילדים ומנהל מחלקת ילדים בביה"ח הדסה עין כרם.
התור הראשון הפנוי: 22/01/25, 16:00

עצירות הינה תופעה שכיחה בילדים, נגרמת לרוב מהרגלים לא נכונים ונחשבת לקלה לטיפול. מדוע זה קורה, כיצד ניתן להקל על המצב ומתי מדובר בתמרור אזהרה לבעיה רצינית?

אחד מכל עשרה ילדים סובלים מעצירות במהלך גיל הילדות. השכיחות הגבוהה ביותר היא בתקופת הגמילה מחיתולים, בערך בגיל שנתיים וכן בגיל בית הספר,  בעיקר בשנים הראשונות ללימודים.

כמה פעמים זה נורמלי? 

התדירות של מתן הצואה משתנה לפי הגיל: לתינוקות הניזונים מהנקה בלבד תיתכן יציאה לאחר כל הנקה ולעיתים רק אחתלשבוע או שבועיים. עובדה זו איננה מהווה בעיה כל עוד התינוק נינוח ואינו מראה קושי במתן צואה. אצל תינוקות הניזונים מתחליף חלב, התדירות הנורמלית הינה עד ארבע פעמים ביום בגיל שבוע והיא יורדת עם הגיל לממוצע של שתי יציאות בגיל שנה.  מגיל ארבע – רק פעם אחת ביממה.

מה גורם לעצירות?


ברוב המקרים, הרקע לעצירות הוא "פונקציונלי", כלומר, ללא רקע אורגני. הסיבה השכיחה ביותר אצל ילדים היא פשוט התאפקות. ילדים רבים מתאפקים מסיבות שונות, ביניהן מקום זר שמעורר דחייה אצל הילד או קושי בהתמודדות עם תנאי היגיינה לא נאותים בבית הספר כמו שירותים מזוהמים והיעדר נייר טואלט.  גם העובדה שהילד אינו חופשי ללכת לשירותים בכל עת, יכולה ליצור בעיה. כמו כן תיתכן דחיית הליכה לשירותים עקב עניין במשהו אחר כמו משחק וצפייה בטלוויזיה. מצב כזה של התאפקות , יביא לספיגה של נוזלים מהצואה בחזרה למעי והצואה תתקשה ותגדל.

כיצד מטפלים בעצירות בילדים

עצירות. ברוב המקרים הסיבה היא התאפקות

בקרב ילדים קורה שאירוע בודד של יציאה קשה מביא לחשש מיציאות נוספות ולהתאפקות, דבר המגביר את העצירות וחוזר חלילה. כשהילד מתאפק למשך שעות ארוכות, המעיים מתרגלים לכך ומתרחבים, לוחצים על הבטן וגורמים לאי נוחות, לתחושת כובד ולמצב רוח רע. כאשר כבר תהיה יציאה במצב זה היא תגרום לכאב רב יותר ובנוסף עלולה להיווצר פיסורה, מעין פצע קטן בפי הטבעת, הגורמת אף היא לכאבים ומחמירה את הנטייה להתאפקות.

סיבה נוספת לעצירות אצל ילדים הינה גמילה מחיתולים. ילד שניסו לגמול אותו מוקדם מדי ואינו בשל לכך, חש לעתים שאין הוא עומד בציפיות, אינו נקי מספיק ולכן הוא מנסה לעצור את מתן הצואה.  וכמו אצל מבוגרים, אם כי בשיעור נמוך יותר, גם הרגלי אכילה לקויים עלולים לגרום לעצירות.

כיצד מטפלים?


הטיפול בעצירות בילדים, תלוי בגיל: לתינוקות נהוג לתת מרככי צואה, אך רצוי, שלא לתת משלשלים על מנת שהתינוק לא יתמכר אליהם. לגבי הילדים הגדולים יותר, להם יש להקנות הרגלים ולעודד אותם ללכת לשירותים אחרי הארוחה, באותה שעה כל יום. טיפול זה מצליח ב-90% מהמקרים. בנוסף, ממליצים תזונאים על אכילת פירות וירקות על קליפתם, דגנים מלאים ועשירים בסיבים ועל שתייה מרובה.

כל האמור עד כאן יעיל לגבי ילדים בריאים, אולם באחוז קטן ביותר של הילדים, הרקע לעצירות עלול להיות מחלה כלשהי, מדובר בעיקר בילדים שהעצירות שלהם קשה מהרגיל והטיפול המקובל אינו מועיל להם. בין המחלות הגורמות לעצירות אצל ילדים: בעיות בעמוד השדרה, מחלה ע"ש הירשפרונג – במהלכה ישנו פגם בהיווצרות חלק מהמערכת העצבית במעי עצמו ותת פעילות של בלוטת התריס. לכן, במקרה של עצירות קשה, יציע הרופא בדיקות לשם אבחון מחלות רקע.  

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.9
( 7 חוות דעת )
"הגעתי לפרופסור מרים לאחר שהיינו מטופלים במרפאה אחרת ואני כלכך שמחה שעשינו את הצעד הזה! קודם כל יסודית מאוד, מסבירה כל דבר לפרטי פרטים, מסבירה על המשך הטיפול הלאה , רואה את המטופל ומכבדת מאוד. יכולה להגיד בפה מלא שפרופסור מרים היא אחד ויחידה. תודה רבה לך על כך 🩷"
ד"ר מרים אמונה אופק
ד"ר מרים אמונה אופק ילדים
רופאת ילדים מומחית לרפואת ילדים ומחלות ריאה לילדים בקופת חולים כללית, מנהלת מרפאת "עולם הריאות" בע"מ
פרופ' דריו פרייס
פרופ' דריו פרייס ילדים
5.0
( 75 חוות דעת )
"פרופ פרייס היה רגיש אינפורמטיבי מקצועי ומאוד נעים. הרגשנו שיש על מי לסמוך והוא ידאג לנו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' שמעון רייף

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו