דלג לתוכן
פרופ' שמעון רייף פרופ' שמעון רייף

להפסיק עם החלב? שלשולים בילדים

היא המחלה השנייה בשכיחותה בילדים - ורבים גורסים כי היא מתרחשת בעיקר בחודשי הקיץ, אך שלשולים אצל בני שנתיים ומטה נגרמים דווקא מווירוסים, בראשם וירוס הרוטה. מה מותר לאכול - ומה אסור?

מאת: פרופ' שמעון רייף
תאריך פרסום: 15/03/2015
2 דקות קריאה
פרופ' שמעון רייף בשיתוף עם פרופ' שמעון רייף i גסטרולוג ילדים ומנהל מחלקת ילדים בביה"ח הדסה עין כרם.
התור הראשון הפנוי: 27/11/24, 17:40

היא המחלה השנייה בשכיחותה בילדים - ורבים גורסים כי היא מתרחשת בעיקר בחודשי הקיץ, אך שלשולים אצל בני שנתיים ומטה נגרמים דווקא מווירוסים, בראשם וירוס הרוטה

שלשול היא המחלה השנייה בשכיחותה בילדים, אחרי זיהומים בדרכי הנשימה. לא כל שלשול הוא מחלה ולא כל שלשול נגרם בשל זיהום. ההגדרה של שלשול היא יציאות נוזליות ומרובות, כשהדגש הוא על יציאות נוזליות - לא רכות. מתי מדובר בווירוס והאם יש תרופה שיכולה להקל על השלשולים?

וירוס הרוטה: הגורם העיקרי לשלשולים

מקובל לחשוב ששלשול היא מחלה המתרחשת בימי הקיץ, אך הגורם השכיח ביותר לשלשול חריף הוא דווקא דלקת חריפה במעיים, שנובעת מווירוס בשם רוטה. מחלה זו תתרחש לרוב דווקא בחודשי החורף, כאשר שכיחותה הגבוהה ביותר היא בקרב תינוקות קטנים, בשנתיים הראשונות לחייהם.

המחלה מתחילה בהקאות ובהמשך מגיעים גם השלשולים, אליהם נלווה לעתים, אך לא תמיד, חום נמוך שנמשך כשבוע. כמו למחלות ויראליות רבות אחרות, גם לווירוס הרוטה אין תרופה, והטיפול היחיד שיש לנקוט בו הוא הקפדה על שתייה מספקת, במטרה למנוע התייבשות. במקרים קשים, כאשר יש איבוד נוזלים רב והתינוק מתקשה לשתות מספיק או שהוא מקיא הרבה ומתייבש, ייתכן ויהיה צורך באשפוז ומתן נוזלים באינפוזיה.

חלב. אין צורך להימנע

כיום קיים חיסון יעיל לוירוס הרוטה, שמונע את המחלה. ישנם מקרים בהם היא אינה נמנעת לחלוטין, אך החיסון הופך אותה לקלה יותר. כיום ניתן החיסון במסגרת טיפת חלב לתינוקות בשלוש מנות: בגיל חודשיים, ארבעה חודשים ושישה חודשים.

מלבד וירוס הרוטה, ישנם וירוסים אחרים שגורמים לשלשול. גם להם אין טיפול תרופתי, והטיפול הוא תמיכתי בלבד, ונעשה על ידי הקפדה על שתייה מרובה ומעקב אחרי הילד. חשוב לשים לב לערנות של התינוק ולוודא שהוא אכן שותה בכמות מספקת ונותן שתן מספר פעמים ביום.

דלקת מעיים חריפה יכולה להיגרם גם על ידי חיידק. המאפיינים של מצב זה הם חום ולעתים שלשול דמי או רירי. במצבים אלו יש צורך גם בטיפול אנטיביוטי, לאחר שליחת תרבית צואה. בחירת סוג האנטיביוטיקה תעשה על ידי הרופא המטפל. 


מה מותר לתת לתינוק לאכול בזמן השלשול?

שלשול ממושך הוא שלשול שנמשך מעבר לשבועיים. שלשול זה לא תמיד נובע ממחלה, אלא יכול להיגרם גם ממצב של שתיית יתר. לעתים ישנו גם שלשול אצל פעוטות שאין לו סיבה ברורה.

חשוב להדגיש כי בכל מקרה של שלשול כרוני יש לעשות בירור למציאת הגורם, שיכול להיות, למשל, מחלת הצליאק, הנובעת מרגישות לקמח. כיום הבירור מסתמך על בדיקות מעבדה ובמידה ועולה בהן חשד לבעיה החולה מופנה לגסטרוסקופיה לשם לקיחת דגימת רירית מעי לביופסיה.

סיבה שכיחה לשלשול ממושך היא פגיעה ברירית המעי, שנגרמת על ידי מחלה ויראלית. מצב זה מוביל לכך שהמעי אינו סופג את כל רכיבי המזון, ובראשם הלקטוז, שהוא סוכר החלב. לכן במצבים אלו הטיפול הוא תזונתי, כלומר הפסקת מתן חלב לילדים ותינוקות ובמקומם ניתנות פורמולות מיוחדות, המכילות חלבון מפורק ונטולות לקטוז.

מלבד מקרים אלו, ובאופן כללי, אין צורך להפסיק מתן של מזונות מסוימים לתינוק בזמן שלשול. כאשר מדובר במחלה ממושכת, כלומר לתקופה של יותר משבוע, או כאשר מדובר בתינוק קטן עם שלשול קשה - רצוי להפסיק לתת לו חלב ומוצריו עד לסיום המחלה. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 43 חוות דעת )
"הגענו לפרופ׳ לנדאו לחוות דעת יצאנו עם תשובות לשאלות ורגועים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' שמעון רייף

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו