דלג לתוכן

3 סיבות לספירת זרע נמוכה - והפתרונות

מנסים להרות ללא הצלחה? שלושה דברים שיכולים להעלות את ספירת הזרע שלכם - ואיתה את סיכויי ההצלחה

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/03/2015 תאריך עדכון: 04/02/2016
4 דקות קריאה

מנסים להרות ללא הצלחה? שלושה דברים שיכולים להעלות את ספירת הזרע שלכם - ואיתה את סיכויי ההצלחה 

אצל כמחצית מהזוגות המתמודדים עם קשיי פוריות הסיבה היא ספירת זרע נמוכה. משמעות הדבר שמספר תאי הזרע בזרמה נמוך מ-15 מיליון תאים למיליליטר נוזל, הגבול התחתון של הטווח התקין בבדיקת הזרע. אמנם גם גברים עם ספירת זרע נמוכה יכולים להביא לעולם ילדים, אך הסיכוי שלהם להפרות את בת זוגם קטן יותר.

לדברי המומחים בתחום הפוריות, שינויים פשוטים באורח החיים של גברים עם ספירת זרע נמוכה עשויים לסייע לזוגות רבים להפוך להורים. "מחקרים מוכיחים שלאורח חיים יש השפעה על איכות וכמות הזרע", מסביר פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי, סגן מנהל היחידה לפריון והפריה חוץ גופית במרכז רבין וממנהלי בנק הזרע הפרטי SUPERM, מחלוצי תחום הפריה החוץ גופית בישראל. "כך, למשל, עישון גורם למוטציות בחומר הגנטי בתאי זרע, ובכך פוגע באיכות הזרע וביכולתו להפרות את הביצית או ליצור הריון בריא. גם לאלכוהול יש השפעה שלילית על הסיכוי להרות. גבר ששותה בירה באופן קבוע פוגע בסיכויי השתרשות הביצית המופרית".

קראו עוד: החידושים הרפואיים שיעזרו לכם להיכנס להריון

אז מה הגורמים שעלולים לפגוע באיכות הזרע שלכם, ואיך מטפלים בכך?

1. הטמפרטורה באזור החלציים

פרופ' אשכנזי מציין כי הגורם הבעייתי ביותר הוא הטמפרטורה באזור החלציים. לדבריו, כדי שהאשכים ייצרו כמות מספקת של תאי זרע איכותיים הטמפרטורה שלהם צריכה להיות נמוכה יותר מזו של הגוף, וזו גם הסיבה שהם ממוקמים מחוץ לגוף. 

מכאן, שאם לובשים תחתונים הדוקים מדי, כל האזור נעשה חם יותר - ובמצב כזה יורד ייצור תאי הזרע. כדאי לקחת בחשבון שהתפתחות תאי הזרע אורכת כ-10-11 שבועות, ולכן לא מספיק להחליף לתחתוני בוקסר יום או יומיים לפני המפגש הגורלי ולצפות שהכול יסתדר. כל דבר שעלול לפגוע בתאי הזרע ישפיע במשך כל זמן שהם מתפתחים.

פוריות. הגורם הבעייתי ביותר הוא הטמפרטורה באזור החלציים

להלן מספר המלצות פשוטות כיצד ניתן למנוע חימום יתר של האשכים:

-לבשו תחתונים ומכנסיים רפויים, כדי לאפשר אוורור של האזור: לבישת מכנסיים הדוקים, במיוחד כשעוסקים בספורט או יושבים שעות רבות מול המחשב בעבודה, עלולה להוביל לחימום מוגזם של האשכים.


-התרחקו מסאונה והימנעו מטבילה באמבטיה חמה: לחילופין, מקלחת קרירה עשויה לסייע.

-הימנעו מהנחת מחשבים ניידים בחיקכם: הם מפיצים חום רב ומחממים את האזור.

-צמצמו את הזמן בו אתם רוכבים על אופניים: רכיבה על אופניים גורמת לחיכוך רב ולכן עלולה להשפיע על טיב הזרע.

-הורידו מכנסיים כשאתם בבית: כך תאווררו את אזור החלציים ותורידו את הטמפרטורה.

-הפחיתו ממשקלכם: עודף משקל עלול להיות אחד הגורמים המרכזיים שמשפיעים לרעה על הפוריות, הן אצל נשים והן אצל גברים. בנוסף לעובדה שמשקל עודף גורם לחימום אזור החלציים, מתברר שרקמת השומן עצמה מייצרת הורמונים שמתערבים בתהליכי הפריון ומפחיתים את הסיכוי להריון המיוחל. לדוגמה, עודף משקל גורם לכך שהיחס בין הורמוני המין, טסטוסטרון ואסטרוגן אצל הגבר ירד. רמות נמוכות של הורמון המין הזכרי יפגע הן בתפקוד המיני והן בייצור הזרע.

קראו עוד: בלי טיפולים: לעודד פוריות - בקלות

2. קיימו יחסי מין לעתים תכופות

ההמלצה לקיים יחסי מין בסמוך ליום הביוץ מעלה, כמובן, את הסיכוי להפריה, אך ישנם גם מומחים שממליצים להרבות במעשי האהבה בכלל. אחת הבעיות הנפוצות שלא נותנים עליהן את הדעת היא התדירות הנמוכה של פליטת הזרע אצל גברים. העובדה שתאי הזרע נשארים זמן רב מדי בתוך האשכים עלולה לגרום לשברים בחומר הגנטי, ובכך להפחית את סיכויי ההתעברות. 

אז כמה פעמים בשבוע מומלץ לקיים יחסי מין כדי לשמור על איכות הזרע? המומחים ממליצים על שלוש פעמים. בנוסף הם ממליצים לקחת נוגדי חימצון, כמו ויטמיני C ו-E, אבץ וסלניום, שעשויים לשפר את איכות הזרע.

כמו כן, רצוי להימנע משימוש בתכשירי סיכה שונים בזמן קיום יחסי המין. הסיבה: ג'לים, תחליבים ואפילו רוק עלולים להפחית את יכולת התנועתיות של תאי הזרע. מומלץ להיוועץ ברופא לגבי תכשירים המיועדים למטרת סיכוך, שאינם פוגעים בזרע.


3. בדקו את התרופות שאתם נוטלים

ישנן תרופות שעלולות להשפיע על הורמונים או על תהליכים ביוכימיים מסוימים, שיבואו לידי ביטוי בירידה בתפקוד המיני או בפוריות. רצוי לבצע בדיקת זרע מקיפה אם יש חשד לכך ובמידת הצורך להיוועץ ברופא כיצד אפשר לשנות את הטיפול התרופתי בתקופה הרגישה שבה מנסים להרות.

התרופות החשודות כפוגעות בפוריות הן:

-טסטוסטרון וסטרואידים אנבוליים: מעכבים את הייצור הטבעי של טסטוסטרון בגוף וגורמים לירידה ברמתו באשכים, שאינה מספקת כדי לתמוך בייצור תקין של תאי הזרע. לרוב השפעה זו הפיכה, אך יכולים לעבור בין שלושה ל-12 חודשים ואף יותר עד שייצור הזרע יחזור למצבו התקין.

-מריחואנה: החומרים הפעילים במריחואנה מפריעים לפעילות הטסטוסטרון ולכן מפחיתים את ייצור הזרע והחשק המיני.

-תרופות נרקוטיות (נגזרות של מורפין): תרופות אלה ניתנות לטיפול בכאבים חזקים. שימוש ממושך של מספר שבועות בחומרים ממשפחה זו מפריע לפעילות תקינה של טסטוסטרון ועלול לפגוע בכמות ובאיכות הזרע.

-מעכבי האנזים 5-אלפא-רדוקטאז (פינסטריד, דוטסטריד): תרופות אלה נועדו לטפל בהגדלת בלוטת הערמונית או בנשירת שיער, אך גם להן יש השפעה מסוימת על ספירת הזרע. השפעה זו בולטת יותר אצל אלו הנוטלים מינונים גבוהים לטיפול בערמונית, אך היא עוברת עם הפסקת השימוש בתרופה.

-חוסמי אלפא: תרופות ממשפחה זו משמשות לטיפול בבעיות במתן שתן כתוצאה מהגדלת הערמונית. הן עלולות לגרום גם לקשיי פליטה ולהקטין את נפח הזרע בכל פליטה.

-תרופות נגד דיכאון מקבוצת SSRI: קיימים דיווחים שתרופות אלה, שנועדו לטפל בדיכאון ובחרדה, עלולות לגרום לירידה בחשק המיני ואף לפגוע ביכולת התנועה של תאי הזרע או באיכותו. לגברים שנוטלים תרופות אלה ומתקשים להפרות את בנות זוגם מומלץ לעשות בדיקת זרע ולהיוועץ ברופא לגבי המשך טיפול, במידת הצורך.

-טיפול אנטי-סרטני: קיימים סוגים רבים של תרופות אנטי-סרטניות, אך רובן עלולות לגרום לפגיעה בתאי הזרע. יתכן שיהיה צורך בהקפאת זרע לפני הטיפולים על מנת להשתמש בתאי זרע בריאים בעתיד.

-התרופות הבאות עלולות להשפיע בדרכים שונות על איכות, כמות ויכולת התנועה של תאי הזרע: ספירונולקטון, רניטידין, ניפדיפין, סולפסלזין וקולכיצין.

החדשות הטובות הן שתרופות המשפרות תפקוד מיני, כמו סילדנפיל והנגזרות שלה, אינן משפיעות לרעה על ההיבטים השונים של פוריות הגבר.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 דלית ויינטראוב
דלית ויינטראוב טיפול מיני / סקסולוגיה
ייעוץ וטיפול זוגי-מיני
מיכל אלון
מיכל אלון טיפול
מומחית להתפתחות תינוקות
פרופ' פרנסיס סרור
פרופ' פרנסיס סרור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"הגענו לפרופסור פרנסיס סרור לקבלת אבחנה לפני ניתוח לבן שלי.. קיבלנו הסבר מפורט על התהליך.. אדם נעים ומקצועי.. ממליצה בחום ומודה מקרב לב על הכל"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו