זהירות, ביצים: כך תעשו בהן שימוש נכון
הן אחד המאכלים הנפוצים בפסח, אך בשימוש לא נכון עלולות לגרום למחלות קשות. איך מאחסנים ולמה חשוב לשים לב כשקונים ביצים? כל הפרטים
הן אחד המאכלים הנפוצים בפסח, אך בשימוש לא נכון עלולות לגרום למחלות קשות. איך מאחסנים ולמה חשוב לשים לב כשקונים ביצים? כל הפרטים
פסח בפתח, ונראה כי אין מאכל כשר לחג שאינו מכיל ביצים. כיוון שבימים אלו ההצטיידות בביצים בעיצומה - הוציא משרד הבריאות הנחיות חשובות לאכסון נכון של ביצים. במשרד מציינים כי על קליפות הביצים ובתוכן עלולים להיות חיידקים גורמי מחלה, כמו חיידק הסלמונלה (Salmonella enteritidis), אשר התפתחותם תלויה בטמפרטורה, בזמן ובתנאי אחסנת הביצים, מה שמעלה עוד יותר את החשיבות על הקפדה בטיפול נכון בביצים.
קראו עוד: עושים שימוש חוזר בתבניות ביצים? אתם מסתכנים בסלמונלה
למה צריך לשים לב בסימון התאריך על הביצים?
על הביצה מודפסים שני תאריכים. חשוב להכיר את ההבדלים ביניהם, על מנת לא לרכוש ביצים שתוקפן פג:
-תאריך אחרון לשיווק: עד לתאריך זה מותר למכור את הביצה בחנות.
-תאריך אחרון לשימוש (במקרר): עד לתאריך זה מותר להשתמש בביצה למאכל, אם היא אוחסנה במקרר מאז רכישתה או מהתאריך האחרון לשימוש (המוקדם מהשניים).
חשוב לדעת: גם אם הביצה מאוחסנת בחנות בקירור אסור לשווקה לאחר התאריך האחרון לשיווק.
ביצים. חשוב לשים לב לתאריךלמה חשוב לשים לב בזמן קניית הביצים?
יש לקנות ביצים רק ברשתות שיווק או בחנויות ממוזגות, כאשר הן ארוזות באריזה חד פעמית סגורה. יש לוודא שעל האריזה קיים סימון הכולל את שם תחנת המיון, כתובתה, סוג הביצים והתאריך האחרון לשיווק. יש לוודא שעל גבי הביצה עצמה קיים סימון מזהה של תחנת המיון (קוד) וכן תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש.
לא מומלץ לקנות ביצים בשווקים פתוחים וחנויות לא ממוזגות, לקנות ביצים ללא סימון או כאלה שהן סדוקות או שבורות. בנוסף לא מומלץ לרכוש ביצים שקליפתן אינה נקייה או כאלו שהתאריך האחרון לשיווקן חלף.
קראו עוד: כמה ביצים באמת מומלץ לאכול ביום?
התקנות מחייבות את תחנות המיון והמשווקים לאחסן ולהוביל ביצים בטמפרטורה של עד 20 מעלות צלזיוס.
למה חשוב לשים לב בעת אחסון הביצים בבית?
מומלץ לאחסן את הביצים אך ורק במקרר ולמנוע מגע בינן ובין אריזתן לבין מזונות גולמיים מסוגים שנים, כמו בשר וירקות. בנוסף מומלץ למנוע מגע בין מזונות מוכנים לאכילה לבין מזונות המשמשים כחומר גלם לבישול. חשוב להקפיד להוציא את הביצה מהמקרר סמוך לשימוש בה.
חשוב לדעת שאסור לשטוף ביצים, כיוון שהשטיפה עלולה לגרום לחדירת החיידקים דרך הקליפה. במקרה ורוצים להכניס את הביצה יחד עם הקליפה לבישול ממושך (כמו בחמין, למשל) ניתן לשטוף את הביצה מיד לפני השימוש, וכך לא יהיה מספיק זמן להתפתחות החיידקים.
למה חשוב לשים לב במהלך השימוש בביצים?
מומלץ לא להשתמש בביצים טריות או במאכלים המכילים ביצים, אלא לאחר שבושלו בישול מלא. כדי לוודא שהביצה בושלה כנדרש יש לבשל אותה במים רותחים לפחות 10 דקות או לטגן אותה עד שהחלמון וחלבון קרושים. במידה ויש מדחום המיועד לשימוש במזון ניתן לוודא הגעת הטמפרטורה ל-72 מעלות צלסיוס.
את הביצים שבושלו ולא נאכלו, יש להחזיר למקרר. יש למנוע מגע בין ביצים שבושלו לאלה שלא בושלו וכן להקפיד על שטיפה יסודית של הידיים (במים וסבון) לפני ואחרי הטיפול בביצים או באריזתן. כמו כן יש לנקות ניקוי יסודי את הכלים שבאו במגע עם הביצים הגולמיות, על מנת למנוע העברת חיידקים למזונות אחרים או לביצים המבושלות.
לא מומלץ להכין מאכלים מביצים טריות בבית, כגון מיונז, מוס וכו' וכן אסור להשתמש בביצים סדוקות או שבורות.