דלג לתוכן

ילדים: איך מתמודדים עם סרבני אכילה בפסח

עבור ילדים שמוכנים לאכול רק פסטה שמירה על פסח כשר עלולה להיות בעייתית. דיאטנית מסבירה מה ניתן לעשות, ואיך תעברו איתם את ליל הסדר בשלום

מאת: תרצה שני
תאריך פרסום: 02/04/2015
4 דקות קריאה

עבור ילדים שמוכנים לאכול רק פסטה שמירה על פסח כשר עלולה להיות בעייתית. דיאטנית מסבירה מה ניתן לעשות, ואיך תעברו איתם את ליל הסדר בשלום

אחרי הניקיונות, אחרי ההכנות הקדחתניות לארוחת הסדר ואחרי רכישת המתנות לחג, נדמה כי הבעיה המטרידה את מרבית המשפחות בהן יש ילדים קטנים היא בעיית התזונה שלהם בימי החג. העובדה כי מרבית התפריט השגרתי של הילדים כולל רכיבים הנחשבים כחמץ, מחייבת את ההורים למצוא פתרונות יצירתיים ותחליפים למזון הילדים שאינו כשר. בנוסף, במרבית המשפחות ימי החג וחול המועד הופכים לימים של ביקורים, טיולים ואירוח, דבר התורם אף הוא לשינוי שגרת הארוחות בבית ומחייב תשומת לב והיערכות מבעוד מועד.

ערב ליל הסדר: אל תתנו להם להמתין לארוחה

ערב ליל הסדר כולל בתוכו ארוחה גדולה, הנאכלת לאחר פרק זמן ארוך שבו קוראים מההגדה. ילדים צעירים, מעבר לכך שאינם מבינים את מה שקוראים המבוגרים, מתקשים להמתין ליד השולחן עד לזמן הארוחה. קחו זאת בחשבון, היו רגישים לצורך של ילדים לאכול לפני זמן הארוחה המשותפת והתארגנו בהתאם. ייתכן ואפשר לחמם חלק מהמנות המוגשות בארוחת החג בצורה נפרדת ולהגיש לילדים הצעירים לפני הארוחה. בצורה זו ניתן להפגיש את המזון המיוחד לחג עם הילדים, והם יוכלו להתנסות וליהנות ממנו.

קראו עוד: השיטה המדעית: כך תשרדו את ליל הסדר עם התינוק

סיטואציית האכילה במסגרת גדולה שבה ישנם אנשים רבים שחלקם אינם מוכרים לו, יכולה להוות עבור הילד סיבה להסתגרות, חשש לאכול, או להסחת דעת מהארוחה עצמה. בדקו אם הילד מוכן לאכול בשולחן אינטימי יותר.

ילדים  מאוד שמרניים בנושא סוגי המזון שלהם. הם אינם ששים להתנסות במזון חדש שאינו מוכר. ארוחת הסדר מורכבת ממאכלים שאינם מוכרים לילדים, ולכן אולי חלק מהם לא ימצאו מה שברצונם לאכול. ייתכן שהמבחר הגדול מבלבל אותם, ולכן כדאי לפנות אל הילד ולהציע לו לבחור מתוך שתיים-שלוש מנות שאתם מציעים לו.

סרבני אכילה. בעייתי יותר בחג

בנוסף, התאימו את הציפיות שלכם למסוגלות הילדים. אתם מכירים את הילד שלכם ואת התנהגותו בארוחות משפחתיות. ילדים המתקשים לאכול ממה שמוגש לשולחן בארוחות אלה, רוב הסיכויים שיתקשו לשבת בסבלנות גם לארוחת הסדר.

המלצות להתנהלות לפני ארוחת הסדר:

1. תנו לילד ארוחה קטנה לפני תחילת הסדר. כך הוא לא יהיה מאוד רעב ויוכל להחזיק מעמד עד שעת הארוחה. אם הוא צעיר מדי ואינו מסוגל אפשרו לו לאכול בהתאם לצורך שלו.

2. אם ברור לכם שהילד לא ימצא מה לאכול מתוך המוגש לשולחן בזמן ארוחת הסדר, הצטיידו באוכל שהילד מכיר, ואפילו בחרו מראש מזון שמתאים לו לאכול בארוחה זו. בדקו אם הוא רוצה לשלב במאכלים שהבאתם מהבית מאכלים המוגשים לשולחן. למשל, האם רוצה להוסיף לקציצות שהובאו מהבית את הכופתאות מהמרק.

3. ספרו לילד על מאכלי הפסח, הראו לו תמונות והסבירו לו ממה האוכל עשוי, כדי שהוא יחווה חשיפה ראשונית למאכלים החדשים. נסו לחבר בין מאכלים שהילד מכיר למאכלים שיוגשו בארוחת הסדר. לדוגמה: "החרוסת דומה לממרח התמרים שאתה אוכל. מכינים אותה מתמרים ותפוחים בתוספת כמה מרכיבים נוספים".

4. קחו ספר או משחק אהוב שיעסיק את הילד עד זמן הארוחה.

5. ספרו והכינו את הילד, בהתאם לגילו, במה שעומד להתרחש בערב הסדר.

מצה: לא פשוטה לאכילה עבור ילדים

מצה הינה מאכל מרכזי במהלך ימי החג, שמהווה התמודדות בעייתית לחלק מהילדים. מהילד נדרשות סדרת פעולות עד לבליעה, לעיסה מרובה והרטבה על ידי רוק תוך כדי לעיסה. בנוסף, היא מתפוררת מהר ויכולה לתסכל את הילד כאשר היא נשברת לו בידיים ואף מתפזרת עליו.

ניתן להחליף את המצה לילדים במציות (מצה מעורבבת עם ביצים וחלב) ועליה למרוח את הממרחים השונים. ניתן גם לתת לו לחמניות מותאמות לפסח. אפשר להכין כמות גדולה מהן ולהקפיא, ובמהלך ימי החג להוציא את הלחמניות הקפואות ולהפשירן לשימוש יומיומי. אפשרות נוספת במקום מצה בארוחה החלבית, היא לצרף פחמימה מבושלת כמו תפוח אדמה או בטטה כמקור לפחמימות.

בעיה מוכרת נוספת היא שבמשך החג אנחנו מרבים לארח ולהתארח, הרבה פעמים מצב זה גורם ליציאה משגרת הארוחות אליה הילד רגיל. השעות עשויות להשתנות וכן מגוון וסוג האוכל.

מה עושים? תכננו את התארגנות הקשורה לאוכל ערב קודם, והיערכו בהתאם במזון מתאים. בהתאם לגיל הילד וליכולת שלו לקלוט, נסו לשתף אותו במה צפוי לו במהלך היום. הידיעה מראש על סדר הדברים תוריד חרדה. אם תספרו לילד שאת הארוחה אתם תאכלו בפיקניק במהלך הטיול כאשר תגיעו למעיין, הוא ידע לחכות למעיין ולא יבקש לאכול כל כמה דקות.

ומה לגבי השתייה המתוקה? בערב נמצאים על השולחן אינספור בקבוקים של שתייה ממותקת, החל מתירוש ועד שלל מיצים המוגשים לשולחן. גם בביקורים ובטיולים במהלך החג הילדים נחשפים בדרך כלל לשתייה ממותקת - וכל אלה מעלים את מפלס הסוכר שהילד אוכל.

מומלץ להעדיף מים בכל מצב ולהצטייד בהם מראש. הרבו בשתייה ועודדו את הילד לשתות כדי למנוע עצירות, שעלולה להיגרם מאכילת המצות. כאשר אתם מארחים, שלבו בכיבוד פירות חתוכים ולא רק עוגות וחטיפים.

 עוד דרך למנוע את העצירות, שעלולה לתקוף את הילדים בפסח, היא להצטייד במצות מלאות המכילות סיבים. במקרה של ילדים הנוטים לעצירות כדאי לשלב בארוחות שזיפים שהושרו במים, כולל שתיית מי ההשריה, זרעי צ'יה (כפית אחת) אותם מכניסים ליוגורט או למזון אחר שאותו אוכלים.

מאפינס כשרים שהילדים יאהבו


מרכיבים:

2 כוסות קמח מצה

כפית מלח

½ כוס שמן זית

כוס מים

4 ביצים

אופן ההכנה:

שימו בסיר את השמן, המים והמלח והרתיחו.

הוסיפו את קמח המצה וערבבו היטב.

הורידו מהאש, הוסיפו את הביצים בהדרגה תוך כדי ערבוב.

צרו מהבלילה כדורים בגודל של אגרוף וסדרו אותם על תבנית משומנת או בתבנית סיליקון של מאפינס.

אפו בחום של 170 מעלות במשך כ-40 דקות.

המלצות לשדרוג: הוסיפו שומשום, קצח, זעתר או אורגנו לגיוון, להוספת טעם ולבריאות.


הכותבת היא דיאטנית ילדים המעניקה ייעוץ באמצעות הסקייפ

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אגאטו בריסו
ד"ר אגאטו בריסו פסיכיאטריה
סגנית מנהלת מחלקה במחלקת פסיכיאטריה בבית חולים תל השומר
פרופ' מרק וייזר
פרופ' מרק וייזר פסיכיאטריה
מנהל האגף הפסיכיאטרי שיבא
ד"ר חררדו מורבניק
ד"ר חררדו מורבניק עיניים
5.0
( 9 חוות דעת )
"‏הטיפול היה מסור מצוין עבודה מצוינת הייתי ממליצה עליו בכבוד"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו