דלג לתוכן

זיהום אוויר: האם יש דרך להגן על עצמנו?

לא רק בחיפה: אזורים רבים במדינת ישראל סובלים מזיהום אוויר, אחד הגורמים המובילים בעולם למחלות קשות ולמוות. מה גורם לו והאם ניתן להתגונן מפניו?

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/04/2015
3 דקות קריאה

לא רק בחיפה: אזורים רבים במדינת ישראל סובלים מזיהום אוויר, אחד הגורמים המובילים בעולם למחלות קשות ולמוות. מה גורם לו והאם ניתן להתגונן מפניו?

האוויר שאנו נושמים מכיל באופן טבעי תערובת של גזים שונים, כשהעיקריים שבהם הם חמצן, חנקן ופחמן דו-חמצני. הריכוזים שלהם נשארים קבועים יחסית באטמוספירה וכל שינוי בהם עלול להזיק לבריאות. כך, למשל, ניתן בקלות להאמין שריכוז חמצן גבוה (מעל 21%) הוא בעל השפעה מיטיבה על הבריאות, אך זה לא נכון: ריכוז חמצן גבוה לזמן ארוך עלול להוביל לכיווץ כלי דם קטנים ולהקטנת הזרימה בהם, למשל במוח. לעומת זאת, חשיפה לריכוז פחמן דו-חמצני (CO2) גבוה עלולה לגרום לאיבוד הכרה ואף למוות. 

מלבד שינוי בריכוז הגזים, האוויר עלול להיות מזוהם בחלקיקים מיקרוסקופיים (כגון פיח), בכימיקלים ובחומרים ביולוגיים (כמו חומרי הדברה). הגורמים האנושיים לזיהום אוויר (שריפות, מפעלים וריסוסים חקלאיים) אינם האחראים היחידים, וישנם גם גורמים טבעיים (התפרצות הרי געש, סופות חול, פליטות גזים מצאן ובקר). 

קראו עוד: כמה זיהום יש בשכונה שלכם? הערים המזוהמות בישראל

גרים 500 מטר מכביש ראשי? אתם בסכנה

מקור זיהום עיקרי בעולם הוא התחבורה: הוכח שבערים גדולות, שבהן יש ריכוז גבוה של כלי רכב, יש חריגות תכופות באיכות האוויר ושכיחות גבוהה יותר של מחלות. בישראל, מדינה קטנה וצפופה, אחראית התחבורה ל-60% מזיהום האוויר, ואף יותר מכך בקרבה למוקדי תחבורה גדולים (תחנות אוטובוסים מרכזיות, מוסכים, חניונים). נמצא שהטווח המושפע ביותר מזיהום תחבורתי הוא עד 500 מטר מכביש ראשי, מרחק שרוב התושבים בערים הגדולות יכולים רק לדמיין אותו, כשלצורך השוואה בתל אביב בלבד עוברים בכל יום 650 אלף כלי רכב.

תחבורה. אחראית ל-60% מזיהום האוויר

זיהום אוויר עלול לגרום לשלל מחלות באופן ישיר או עקיף, או להחמרה של מחלות קיימות. עיקר ההשפעות הבריאותיות מיוחסות למערכת הנשימה ולמערכת הלב וכלי הדם. במחקר שפורסם ב-  American thoracic society  נמצא ששיעור המוות בערים מזוהמות גבוה ב-20% מערים עם זיהום אוויר נמוך. ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם שזיהום אוויר אחראי ל-1.4% ממקרי המוות בעולם, ויש להתייחס אליו כאל גורם סיכון בשורה אחת יחד עישון, לחץ דם גבוה ועודף כולסטרול.

עישון או זיהום אוויר: מה גורם לתחלואה רבה יותר?

אמנם ישנה הסכמה גורפת על כך שזיהום אוויר גורם לפגיעה משמעותית בבריאות, אך לא ניתן לקבוע בוודאות מהו הגורם העיקרי למחלה, במיוחד במקרים שבהם יש מחלות רקע נוספות. אם כך עולה השאלה: מהו מנגנון הפגיעה של זיהום האוויר בגוף? והאם חשיפה מתמשכת במינון נמוך למזהמים, כפי שקורה בזיהום אוויר, מסוכנת יותר מעישון (חשיפה קצרה במינון גבוה)? 

קראו עוד: איזה נזק גורם זיהום האוויר למוחם של תינוקות?

כדי לנסות ולענות על השאלה פרסם איגוד הלב האמריקאי (AHA) מחקר שמצא שחשיפה לחלקיקים מזהמים באוויר גורמת לאורך שנים לדלקות כרוניות בריאות ולחסימה של דרכי האוויר, לטרשת עורקים ולשינוי במבנה הלב. יחד עם זאת נמצא שעישון, כולל פסיבי, הוא גורם סיכון גדול יותר מזיהום אוויר.

על פי נתוני משרד הבריאות הישראלי סיבת המוות המובילה כיום בארץ היא מחלה ממארת (סרטן), לאחר שנים שבהן היו מחלות לב גורם התמותה העיקרי. בישראל 25.3% ממקרי המוות קשורים לסרטן, לעומת 13% בשאר העולם. כאמור, מחלות לב וכלי דם היו ונותרו גורם תמותה מוביל.

בהקשר של שתי המחלות ניתן לזהות שכיחות גבוהה בחלוקת המדינה לאזורים. ישנם אזורים "מועדים לפורענות",  בהם זיהום האוויר הגבוה יכול להיות קשור לתחלואה גבוהה. האזורים הללו הם בעיקר אזור הנגב והדרום, אזור גוש דן, ירושלים וחיפה והקריות. בכל האזורים הללו הודגמו שיעורים גבוהים של מחלות לב, מחלות נשימתיות, סרטן וכן בעיות פוריות וסיבוכים בלידה.

האם ניתן להתגונן מפני השפעות זיהום האוויר?

צמחים משתמשים בפחמן דו-חמצני לצורך הפקת אנרגיה והופכים אותו לחמצן. למעשה הם עושים את הפעולה ההפוכה לזו של בעלי חיים, שצורכים חמצן ופולטים פחמן דו-חמצני, ולכן כיום ישנה המלצה להגדיל את כמות הצמחיה בערים ולשמר "ריאות ירוקות", לצורך נוי ולצורך שיפור איכות האוויר. 

רופאים ממליצים לנשים בהריון, ילדים וחולים במחלות נשימתיות או מחלות לב להישאר בבית בזמנים שבהם זיהום האויר גבוה. ניתן לבדוק זאת ע"י כניסה לאתר "המשרד להגנת הסביבה", המתעדכן על בסיס שעתי ונותן תמונת מצב אמיתית לגבי איכות האוויר בסביבת המגורים, בחלוקה לשכונות על פי תחנות ניטור. 

יחד עם זאת, גם בבית הסכנה לא נעלמת: ארגון הבריאות העולמי תווה את המושג indoor air quality - איכות האויר בתוך מבנה, שעלולה להידרדר בשל שימוש בתנורים על בסיס דלקים מוצקים, עובש ונבגים, חול ועשן. כדי להקטין את החשיפה ניתן להשתמש במסננים מיוחדים (מותקנים על החלון או במערכת המיזוג) ולשמור על חלונות אטומים. 

ההמלצות עבור אנשים רגישים במיוחד, או כאלה שעבודתם מחייבת אותם לצאת החוצה בזמן זיהום אויר חריף, היא לעטות מסכות אף-פה (עם סינון חלקיקים בגודל של 1 מיקרון) על מנת להוריד את כמות החלקיקים הנשאפים לריאות.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר בכר ג'ואברה
ד"ר בכר ג'ואברה אורתופדיה
רופא בכיר במחלקה אורתופדית ילדים בבית חולים כרמל
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 28 חוות דעת )
"הייתה חוויה מצוינת, יחס אישי ונעים, תחושה שיש זמן להסברים ושאלות. לדעתי בזכות יצירת הקשר הטובה הבדיקה בכלל לא כאבה. ממליצה בחום"
ד"ר יצחק דובלסקי
ד"ר יצחק דובלסקי רפואת שיניים
מנהל מרפאת שיניים פרטית בירושלים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קצב לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו