דלג לתוכן

המדריך המלא לנטילת ברזל בהריון

מחסור בברזל בהריון עלול לגרום לנזקים, לאם ולעובר. מדוע הכמות שלו במזון אינה מספקת ואיך תדעי אם את סובלת מאנמיה? מדריך מיוחד

מאת: מורן שצ'וצ'ינסקי, תזונאית קלינית
תאריך פרסום: 26/04/2015
4 דקות קריאה

מחסור בברזל בהריון עלול לגרום לנזקים, לאם ולעובר. מדוע הכמות שלו במזון אינה מספקת ואיך תדעי אם את סובלת מאנמיה? מדריך מיוחד


הריון הוא אחד האירועים המשמחים שקורים לנו. הציפייה לתינוק הקטן שייכנס לחיינו ויפיח בהם רגשות חדשים שלא הכרנו, אהבה עוצמתית ואושר גדול, היא חוויה שאין שניה לה. אבל עם כל ההתרגשות, אסור לשכוח שהריון דורש התייחסויות מיוחדות, כאלו שיכינו את הגוף לשינוי הגדול שעומד להתרגש עליו. גופנו עומד להזין עובר במשך תשעה חודשים, במהלכם הוא מספק לו את כל צרכיו, כך שהאם צריכה לדאוג לצייד את גופה בכמות מינרלים שיספיקו לה - ולו.

ברזל הינו אחד המרכיבים החיוניים בתהליך בניית הגוף. הוא נמצא בגופנו, בין היתר, בחלבון ההמוגלובין, הנושא את החמצן אל התאים. כאשר רמות הברזל בגוף יורדות, נפגעת גם נשיאת החמצן בגוף. במצב כזה עלולים להיווצר תסמינים שונים המוכרים כאנמיה - מחלה שיכולה לגרום לעייפות כרונית, עצבנות, חולשה, סחרחורות, נשירת שיער ועוד.

מדוע את זקוקה ליותר ברזל בהריון? 

במהלך ההריון האישה צריכה להבטיח כי רמת הברזל שהיא צורכת תספיק הן לגופה והן לגופו של העובר, וצריכת הברזל שהיא זקוקה לו גדלה. הצריכה המוגברת של ברזל בהריון נובעת גם בשל התפתחות העובר וגם מכיוון שנפח הדם בגוף האישה עולה בתקופה זו. צריכה שאינה גבוהה מספיק עלולה להביא להיווצרות אנמיית הריון, שפוגעת בכ-40% מהנשים. 

ברזל הוא מרכיב חיוני גם לגדילת העובר ולהתפתחות השיליה. ככל שהצורך של הגוף בברזל עולה, כך חלה ירידה במאגרי הברזל של הגוף ועלולה להתפתח אצל האם אנמיית הריון. גם נשים שלא היו אנמיות לפני ההריון עלולות לפתח אנמיה במהלכו, במיוחד בטרימסטרים השני והשלישי, זאת מאחר שצריכת הברזל עולה, ולאחר שהגוף השתמש במאגרים שהיו לו הוא לא יכול להמשיך ולספק את הכמות הרצויה.

המוגלובין נמוך בהריון הוא בעיה נפוצה . מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על קשר בין המוגלובין נמוך בהריון לבין לידת תינוקות במשקל נמוך ולידה מוקדמת וכן על קשר בינו לבין ההתפתחות המנטלית של התינוק. 

ברזל. חיוני לגדילת העובר ולהתפתחות השיליה

מהם הסימנים שמעידים על אנמיה בהריון?

נתחיל בכך שנדגיש כי הסימנים הללו יכולים להעיד על אנמיה, אולם הם גם עשויים להופיע אצל נשים בהריון שלא סובלות מאנמיה, ולכן כדי לדעת אם את סובלת מאנמיה עליך להקפיד לבצע בדיקות דם שגרתיות במהלך ההריון. גם אם הבדיקות תקינות בתחילת ההריון, את עלולה לפתח אנמיה בחודשים מתקדמים יותר ולכן יש להמשיך ולבצע בדיקות דם לפי הנחיית הרופא.

הסימנים שצריכים להעלות חשד:

-עור חיוור

-עייפות 

-חולשה

-סחרחורות

-קוצר משימה

-פעימות לב מהירות

-בעיות בריכוז

-כאבי ראש 

מלבד הסימנים לאנמיה, יש נשים שמראש נמצאות בקבוצת סיכון לפתח אנמיית הריון. אם את נמצאת באחת מקבוצות הסיכון הללו, חשוב שתלכי להיבדק:

-נשים הסובלות מבחילות חמורות והקאות

-נשים שנכנסו להריון סמוך להריון הקודם

-נשים בהריון עם תאומים או יותר 

-נשים הסובלות מדימומים כבדים במהלך הווסת, לפני הכניסה להריון

למה הכוונה ב"מאגרי הברזל בגוף"?

אנמיית הריון תלויה גם במאגרי הברזל בגוף. לאחר האכילה הברזל מפורק במערכת העיכול, נספג במעיים ומשם עובר אל שאר איברי הגוף. תאי המעי סופגים בממוצע בין מיליגרם אחד לשני מיליגרמים ברזל ביום. עודפים נשמרים עד לשימוש הבא בכבד. במידה והגוף השתמש ברזרבות הברזל הקיימות, ולא נוצרו מאגרי ברזל חדשים, עלולה להיווצר אנמיית הריון, גם בקרב נשים שלא סבלו מרמת המוגלובין נמוכה לפניו. בנוסף, בזמן ההריון נוצרים מאגרי הברזל של העובר, שישמשו את היילוד בחודשי חייו הראשונים.

מדוע יש צורך בתוספי ברזל?

ישנם מזונות שמכילים כמויות גבוהות של ברזל (המובילים שבהם הם בשר בקר ,בשר הודו אדום, קטניות למיניהן, שיבולת שועל, קינואה, פירות מיובשים, טחינה, לחם מלא, אגוזים, שקדים, גרעינים וביצים), אך למרות זאת קשה מאוד להגיע בדרך זו בלבד לכמות הברזל הרצויה. לכן רוב הנשים זקוקות לתוספי תזונה בהריון. אם את בהריון ואינך סובלת מאנמיה, ייתכן שתתבקשי על ידי הרופא להתחיל בנטילת תוסף ברזל כבר בתחילתו, על מנת שלא תפתחי אנמיה בהמשך. אם אובחנת כאנמית - תוסף הברזל חשוב במיוחד. 

חשוב להדגיש כי גורמים רבים משפיעים על שיעור הספיגה של הברזל בגוף. בין יתר הגורמים ניתן לכלול עישון, משקאות אלכוהוליים, קפה ותה. בהריון כמובן לא מומלץ לעשן ולשתות אלכוהול, אבל גם מוצרי מזון מסוימים עלולים לפגוע בספיגת הברזל בגוף, ובראשם מוצרי החלב. על כן רצוי להימנע מצריכת מוצרי חלב מיד או בסמוך לאכילת מזונות עשירים בברזל או נטילת תוסף מזון הכולל ברזל. 

לפני שאת בוחרת תוסף ברזל, חשוב שתבדקי האם יש עליו הגבלות כלשהן. כיום ניתן למצוא בשוק תוספי ברזל שאין להם אינטראקציה עם מזון ותרופות ואף לא עם מוצרי חלב, וההמלצה היא ליטול אותם דווקא בשילוב עם מזון, במהלך או לאחר הארוחה.  תכשירי  ברזל אלו קלים לעיכול ומאופיינים במיעוט תופעות לוואי במערכת העיכול, וניתנים לשילוב נוח בשגרה היומיומית.  תכשירים אלו מתאימים במיוחד לנשים הרות, כיוון שהם מכילים גם חומצה פולית במינון המומלץ על ידי  משרד הבריאות לנטילה במהלך ההריון, ומגיעים בכמוסה רכה, נוחה לבליעה או ללעיסה.

מה עושים עם העצירות?

תוספי ברזל עלולים להשפיע בצורה ישירה על תפקודה של מערכת העיכול ולגרום להיווצרות קשיי עיכול ועצירות, ולכן מומלץ ליטול תוסף ברזל קל לעיכול, עם מעט תופעות לוואי. בנוסף, כדי להימנע ממצבי עצירות בהריון מומלץ ליטול יחד עם תוסף הברזל סיבים תזונתיים, המסייעים למערכת העיכול, או לשלב ירקות ירוקים בארוחה.

מתי מתחילים לחוש בשינוי?

בדרך כלל בתוך שבוע-שבועיים מהרגע שתתחילי לקחת את תוסף הברזל, ייווצרו כדוריות דם חדשות ורמת ההמוגלובין תעלה. תוך חודשיים-שלושה האנמיה אמורה לחלוף, אבל יש להקשיב להוראות הרופא ולהמשיך עם הברזל במהלך כל ההריון, כדי שמצברי הברזל בגוף יתמלאו.

גם בשבועות שלאחר הלידה (לפחות עד שישה שבועות לאחר הלידה) חשוב להמשיך לצרוך ברזל בכמות מספקת כדי להעניק לתינוק את אבני הבניין החשובות גם דרך חלב האם. כך תבטיחי שהתינוק יזכה לערכים התזונתיים החשובים לו, באחת התקופות החשובות ביותר בהתפתחותו.

מה חשוב ליטול, מלבד ברזל?

חשוב לדעת שמשרד הבריאות ממליץ לצרוך, בנוסף לברזל, גם חומצה פולית במינון של 400 מק"ג ליום. את החומצה הפולית יש ליטול עוד בטרם הכניסה להריון, וכן לכול אורכו. חומצה פולית חשובה במיוחד בשלושת החודשים הקודמים להריון ובמהלך שלושת החודשים הראשונים להריון, כיוון שהיא מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון למומים בתעלה העצבית. 

מום בתעלה העצבית, שממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה, עלול לגרום לתחלואה, לנכות לצמיתות ואף למות העובר. התעלה העצבית נסגרת כשלושה עד ארבעה שבועות לאחר ההפריה, ומכאן החשיבות של צריכת חומצה פולית בתקופות אלה. גם במהלך ההיריון מומלץ להמשיך לצרוך חומצה פולית לצורך התפתחות העובר וגדילתו הנאותה וכן למניעת אנמיה אצל האישה.  כיום קיימות בשוק תרופות לטיפול  ולמניעה של אנמיה הנובעת מחוסר ברזל בשילוב עם אנמיה הנובעת מחומצה פולית.


המידע מוגש באדיבות חברת כצט

מורן שצ'וצ'ינסקי, תזונאית קלינית - חברת כצט

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר סימון שנהב
ד"ר סימון שנהב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי ברזילי. מומחה במיילדות וגניקולוגיה.
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 46 חוות דעת )
"מטופלת של נסיה כבר יותר מעשור. מקצועית מעל הכל, עדינה ומסבירת פנים. ממליצה בחום לכל מי שחוששת ומרגישה חוסר ביטחון"
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 16 חוות דעת )
"אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו