3 סיבות לבעיות פוריות אצל גברים - והטיפול
50% מהמקרים בהם זוגות מתקשים בהשגת הריון נובעים מבעיות פוריות שונות של הגבר. מהן אותן בעיות וכיצד ניתן לטפל בהן?
50% מהמקרים בהם זוגות מתקשים בהשגת הריון נובעים מבעיות פוריות שונות של הגבר. מהן אותן בעיות וכיצד ניתן לטפל בהן?
בתחילת שנות ה-90' של המאה הקודמת טכניקה שמקורה בטעות מעבדה בבריסל שינתה את עולם הפוריות ונתנה תקווה לזוגות בהם הגבר סובל ממיעוט קיצוני של תאי זרע. הטכניקה פורסמה במכתב קצר לכתב העת הרפואי היוקרתי Lancet בשנת 1992, ונודעה מאז בשם ICSI – Intacytoplasmic Sperm Injection. בטכניקה זו משתמשים במיקרוסקופ ובציוד מיוחד כדי להזריק תא זרע בודד לביצית, במטרה להשיג הפריה במהלך מחזור של הפריה חוץ-גופית.
למרות שאותה טכניקה תרמה רבות לזוגות שבעבר לא הצליחו להשיג הריון, הרי שמבחינת פוריות הגבר, במקרים מסויימים היא הפכה לחרב פיפיות, בכך שגרמה הן לזוגות והן למטפלים לוותר על בירור הפוריות של הגבר, דבר שעלולות להיות לו השלכות שליליות. ידוע כי הגבר אחראי לכ-50% מהבעיות הגורמות לקושי בהשגת הריון, וכשל באבחון בעיות אלה עלול לפגוע בזוג במספר צורות, ביניהן העברת נטל הטיפול מהגבר לאישה, שאינה סובלת מכל בעיה; אפשרות להמשך הידרדרות במדדי הזרע של הגבר; וכשל באבחנה של מצב רפואי אצל הגבר, העלול לפגוע בבריאותו הכללית ואפילו לסכן את חייו.
קראו עוד: מחקר מצא: הפירות והירקות שפוגעים בפוריות הגבר
לפיכך, בהתאם להמלצות הרפואיות הקיימות כבר מספר עשורים, כאשר זוג נתקל בקושי להשיג הריון שני בני הזוג צריכים לעבור בירור במקביל, הגבר אצל אנדרולוג (אורולוג מומחה לפוריות הגבר) וזוגתו אצל גינקולוג מומחה לפוריות האישה. אין להסתפק בבדיקת זרע שמבצע הגבר, שלמרות חשיבותה מהווה רק כלי אחד להערכת הפוריות.
הבירור האנדרולוגי של הגבר, בדומה לרוב המקצועות ברפואה, מבוסס על קבלת פריטי מידע רבים, החל מהיסטורית הפוריות והרקע הרפואי, דרך אורח החיים ואפשרויות לחשיפה לגורמים העלולים לפגוע בייצור הזרע, הבדיקה הגופנית הממוקדת באיברי הרבייה, ובדיקות מעבדה, המתבצעות בהתאם לממצאי הבירור. בדיקות המעבדה יכולות לכלול, בנוסף לבדיקת הזרע הקונבנציונלית, גם בדיקות זרע מיוחדות, בדיקות הורמונים וגנטיקה, בדיקות הדמיה ועוד.
לאחר שהאנדרולוג יקבל את כל המידע הדרוש, בהתאם לממצאי הבירור ניתן יהיה לצמצם לרוב את הרשימה של האבחנה המבדלת לאבחנה אחת, ולהציע טיפול בהתאם. הטיפול עצמו יכול לנוע על ציר ארוך, החל משינויים באורח החיים, טיפולים תרופתיים ועד לניתוחים מורכבים, ולעתים גם שילובים של כל אלו.
מהם הגורמים השכיחים ביותר לבעיות פוריות אצל גברים וכיצד מטפלים בהם?
1. דליות האשך
הגורם השכיח ביותר בבעיות פוריות הגבר הוא דליות האשך (וָרִיקוֹצֶלֶה). מדובר הרחבה של ורידי האשך, הנוצרת עקב בעיה בתפקוד המסתמים שלהם וקושי בניקוז הדם מהאשך. התיאוריה המקובלת כיום היא שמצב זה גורם להפרעה במנגנון הקירור הטבעי של האשך, וכתוצאה מכך להתחממותו ולפגיעה בייצור הזרע.
שכיחות וריקוצלה באוכלוסיית הגברים גבוהה ביותר (כ-15%), אולם רק 20%-25% מהגברים שלהם וריקוצלה זקוקים לטיפול, בהתאם לממצאי הבירור האנדרולוגי.
אי-פריון בגברים. הטכנולוגיה התקדמההטיפול הנבחר בוריקוצלה במרכזי פוריות הגבר המובילים בעולם הוא התיקון המיקרוכירורגי, שנמצא עדיף על השיטות המיושנות כניתוח הקונבנציונלי והצנתור (אמבוליזציה). מדובר בשימוש במיקרוסקופ ניתוחי מיוחד, המשפר משמעותית את יכולת הזיהוי של הורידים התורמים לבעיה ומאפשר ניתוח דרך חתך קטן, החלמה מהירה עם כאבים קלים יותר, תוצאות טובות יותר, ושיעור סיבוכים נמוך יותר.
3. העדר זרע
חלק מהמצבים שהוזכרו גורמים או קשורים לבעיה הקשה ביותר עמה מתמודד האנדרולוג: העדר מוחלט של זרע בזרמה או אָזוֹאוֹסְפֶּרְמִיָה. למרבה הפלא, מצב זה אינו כה נדיר וכ-1% מהגברים לוקים בו, כאשר רק בישראל מדובר על כ-40 אלף איש. לשמחתנו, כיום לא רק שניתן להפיק תאי זרע בחלק מהגברים הלוקים באזואוספרמיה, אלא אף ניתן להשיג הריון ולידה עם תאי זרע יקרים אלה. יכולות מודרניות אלה שינו לחלוטין את ההגדרה של המונח "עקרות" בגברים.
חשוב לציין כי המצב קל יותר אצל כשליש מהגברים האזואוספרמיים, שאצלם מדובר בבעיה חסימתית, כלומר הזרע מיוצר אך "תקוע" בדרך, והסיכוי להפקתו מתקרב ל-100%. אצל יתר הגברים הסובלים מהבעיה מדובר במצב קשה יותר, בו יש כשל של האשך המתבטא בייצור אפסי, או כמעט אפסי, של תאי זרע.
קראו עוד: 3 סיבות לספירת זרע נמוכה - והפתרונות
הטיפול במקרה נעשה על ידי איתור של "איים" מיקרוסקופיים נדירים של ייצור זרע באשך הכושל, אותם מאתרים באמצעות שיטה המתבססת על סקירת האשך בעזרת מיקרוסקופ ניתוחי ולקיחת מיקרו-דגימות מונחות, דבר המוביל לשיעורי הפקת זרע גבוהים יותר. השיטה קרויה microTESE וכיום היא המובילה בארץ ובעולם לטיפול בבעיה.
כך, בשילוב שבין טיפולי פוריות מודרניים (ICSI) לבין ניתוחים מיקרוכירורגיים מודרניים, ניתן לעזור לגברים אזואוספרמיים החפצים בילדים. גברים אלה, שרק לפני כשני עשורים, נאלצו להשתמש בתרומת זרע או באימוץ, יכולים כיום, בחלקם, להפוך לאבות לצאצאים ביולוגיים.
1. אורח חיים ומחלות
ישנם גורמים שונים באורח החיים הגורמים לאי פוריות, והאם אינם דורשים טיפול, אלא מניעה. בין הגורמים הללו ישנם עישון (בייחוד סמים), צריכת משקאות אלכוהוליים מעבר לכמות קטנה וצורות שונות של חשיפה לחום (למשל, ג'קוזי).
בנוסף קיימות בעיות קשות שנובעות ממקור הורמונלי, גנטי, מומים מולדים כאשך טמיר, מצבים שלאחר טיפולים כימותרפיים או הקרנות לגידולים ממאירים, דלקות וזיהומים ועוד. במקרים אלו הטיפול נעשה באופן המותאם אישית לאותו גבר.
ד"ר שי שפי, אנדרולוג, מנהל מרפאת פוריות הגבר בטופ איכילוב