דלג לתוכן

המדריך המלא: כל מה שצריך לדעת על גלולות למניעת הריון

היא יעילה רק ב-98%, מעלה את הסיכון לפקקת ורידים ואף לסוגים מסויימים של סרטן: חשבתן שהגלולה למניעת הריון היא תרופת פלא? כדאי שתחשבו שוב

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/06/2015 תאריך עדכון: 18/11/2020
4 דקות קריאה

אולי נראה לכן שהגלולות למניעת הריון היו כאן מאז ומתמיד, אך רק בשנות ה-30 של המאה הקודמת הוכיחו שהתערבות במעגל ההורמונלי של האישה יכול לגרום לעיכוב ההתפתחות של הזקיק בשחלה, מה שיעכב יציאה של ביצית מהשחלה וימנע הריון. במשך שנים נחשבה הגלולה למניעת הריון ל"גלולת פלא" וגרסאות מחודשות שלה יוצאות לשוק כל הזמן. אך לא רק יתרונות יש בגלולה למניעת הריון: מחקרים אחרונים הוכיחו את הקשר בין נטילת גלולות ומחלות שונות, שלעתים עלולות להיות קטלניות.

מבחילות ועד תסחיף ריאתי: הסכנות שבגלולות

במשך מאות שנים השתמשו תרבויות עתיקות, כמו המצרים הקדמונים, באמצעי מניעה מאולתרים: "פקק" (עשוי עשבים או צואת תנינים) שהוחדר לתוך הנרתיק על מנת למנוע מעבר של זרע, או "קונדום" עשוי עור או מעי של בעל חיים כלשהו שהולבש על הפין. ההנחה המקובלת במשך שנים הייתה שהדרך היחידה למנוע הריון היא חסימה פיזית של נוזל הזרע מחוץ לנרתיק.

קראו עוד:  גם גלולות: 10 תרופות שפוגעות בחשק המיני

כיום המצב שונה ונשים רבות בוחרות בדרך התרופתית לצורך מניעת הריון (אם כי זה לא מונע מעבר של מחלות מין. הגלולות למניעת הריון הן אמצעי שנלקח בבליעה, פעם ביום, ו-9% מהנשים ברחבי העולם משתמשות בו. במדינות מפותחות המספר כפול, ובבריטניה כשליש מהנשים בגיל הפוריות נוטלות גלולות למניעת הריון.

הגלולות מכילות את הורמוני המין הנשיים (אסטרוגן ופרוגסטרון) או חומרים דומים להם, שגורמים לעיכוב של התפתחות הזקיק בשחלה ומונעים ביוץ. למרות שהעיקרון הוכח בשנות ה-30, לקחו עוד כ-30 שנה עד להופעת הגלולות הראשונות ביצור מסחרי.

אך נשים רבות לא מודעות כלל לכך שלגלולות למניעת הריון, כמו לכל תרופה אחרת, יש שלל תופעות לוואי. "הגלולות הן תרופה לכל דבר וככאלה - עלולות להיות להן תופעות לוואי", מאשר ד"ר רוני רביע, גניקולוג ועו"ד המתמחה במקרי רשלנות רפואית. "הקלות שבהן מסתכמות בבחילות, עליה במשקל וגודש בשדיים, שינויים בעור ודימום שלא במועד, אך יש גם חמורות יותר".

גלולות למניעת הריון. שלל תופעות לוואי

אחת מתופעות הלוואי החמורות היא פקקת ורידים (DVT – Deep Vein Thrombosis), מצב בו ישנה התפתחות של קריש דם בוורידים העמוקים, בדרך כלל ברגליים ובאגן. הקריש כשלעצמו אינו מסוכן, אך הסכנה הופכת משמעותית כשהוא מתנתק ממקומו. "הקריש שהתנתק זורם עם המחזור הורידי, מגיע אל הצד הימני של הלב ועלול להישלח לריאות ולהיתקע שם", מסביר רביע. "מצב כזה, שנקרא 'תסחיף ריאתי' הוא מסכן חיים.

קראו עוד:  פוסטינור - גלולת היום שאחרי למניעת הריון

"קריש שעבר את הריאות והגיע לצד שמאל של הלב עלול להגיע לכל מקום בגוף ולגרום לחסימה של כלי דם קטנים, מה שיגרום לנמק של הרקמה, שנמצאת רחוק מנקודת החסימה, ויכול להסתיים באירוע מוחי (שבץ), אוטם לבבי או נמק של חלק מהמעי. התסמין מכונה לעתים 'מחלת מחלקת תיירים', מכיוון שישיבה ממושכת ללא תזוזה גורמת לזרימה איטית של דם בוורידים העמוקים ועלולה גם היא לגרום לפקקת ורידים. תזוזה פתאומית עלולה לגרום לניתוק של הקריש או חלקים ממנו וסחיפה שלהם עם זרם הדם".

גלולות "הדור החדש": בהכרח טובות יותר?

למרות האמונה הרווחת ש"חדש הוא בהכרח טוב יותר", מחקר חדש שפורסם בירחון האנגלי לרפואה (BMJ)תומך דווקא בעדויות המראות עלייה בסיכון לאירוע קרישתי תחת טיפול בגלולות החדשות למניעת הריון, בהשוואה לוותיקות. החוקרים השוו 10,000 נשים בגיל הפוריות שעברו אירוע של DVT עם 42 אלף נשים, שלא עברו אירוע דומה. המחקר הוכיח כי אין זה משנה באיזה סוג של גלולות האישה השתמשה בשנה האחרונה - הסיכון לאירוע קרישתי היה גבוה יותר, בהשוואה להיעדר שימוש בגלולות.

קראו עוד: 10 סיבות שבגללן כדאי לכם לעשות יותר סקס

עם זאת, שימוש בגלולות החדשות הביאו לעלייה של עד פי ארבעה בסיכון לאירוע קרישתי, בעוד שהגלולות הוותיקות העלו את הסיכון לקריש ורידי רק פי 2.5. כשמתרגמים את הנתונים הללו למספרים אבסולוטיים, המשמעות היא שמתוך 100 אלף נשים שמטופלות בגלולות מהדור החדש - 14 יסבלו מאירוע קרישתי. לעומתן, רק שש מתוך 100 אלף נשים שמשתמשות בגלולות הוותיקות יסבלו מאירוע כזה. בנוסף לא נמצא קשר למשך הזמן שבו האישה נטלה את הגלולות, והוכח ששימוש ממושך אינו מעלה את הסיכון יחסית לסיכון קצר טווח.

יש לציין שעישון הוא גורם סיכון משמעותי כשלעצמו, והוא מסוכן שבעתיים כשהוא משולב בנטילת גלולות. מחקר גדול שנערך בארצות הברית מצא שכרבע מהנשים בגיל 35-45 מעשנות, ורבות מהן כלל לא מדווחות על כך לרופא המטפל בזמן שהן מבקשות מרשם לגלולות. עישון בזמן נטילת גלולות מעלה את הסיכון לאירוע טרומבוליטי, וזו הסיבה שלרוב לא ממליצים על שימוש בגלולות לנשים מעשנות מעל גיל 35. גם נשים שבדמן מצוי ניקוטין ממקור אחר (כגון מדבקות ניקוטין או מסטיקים המכילים ניקוטין) נמצאות בסיכון ועליהן להפסיק את השימוש בהם טרם נטילת הגלולות.

ד"ר רביע מציין סיכון אחר, חמור לא פחות: סרטן. "מכיוון שהגלולות מכילות הורמונים, וההורמונים הללו משפיעים על איברים שונים בצורה שונה, יש הבדל בשיעורי ההיארעות של סרטנים מסוימים", הוא מסביר. "בעוד סרטן הרחם והשחלות נצפה פחות בנשים שנוטלות גלולות, נראתה עליה בהיארעות של סרטן צוואר הרחם וסרטן הכבד. בנוסף נראתה עליה בשיעור של סרטן השד, כשהסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בחשיפה של רקמת השד להורמוני מין למשך זמן ארוך מאוד. חוץ מנטילת גלולות, גורמים נוספים שמעלים את הסיכון לסרטן השד כוללים: התחלת המחזור החודשי בגיל מוקדם, הפסקת המחזור בגיל מאוחר ושנים ארוכות ללא הריון".

גלולות: לא "תרופת פלא"

בשל היתרונות הרבים הגלומים בנטילתה, מומלצת הגלולה למרבית הנשים שלא סובלות ממחלת רקע כלשהי. יחד עם זאת, הגלולה היא תרופה לכל דבר, וגם לאישה וגם לרופא יש אחריות משותפת על הצלחת הטיפול ומניעה של הריון לא רצוי, כמו גם מניעה של תופעות לוואי.

חשוב שהאישה תמסור מידע מלא על עברה הרפואי, ההרגלים שלה (בדגש על עישון ושתיית אלכוהול) ומחלות במשפחה, כגון סרטן או מחלות קרדיווסקולריות. כמו כן חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לנחיצות של בדיקות דם טרם התחלת הטיפול, וביצוע של בדיקות תקופתיות שבהן ניתן יהיה לאבחן תופעות לוואי ובמקרה הצורך - לשנות את סוג הגלולה או את המינון.

חשוב לדעת שהגלולה, למרות יעילותה הגבוהה במניעת הריון, יכולה עדיין לאכזב: עם אחוזי הצלחה סביב 98% עדיין יש מקום לשקול שימוש באמצעי מניעה אחרים, כמו קונדום. הקונדום אפילו מכסה על החיסרון העיקרי של הגלולה: היא אינה מונעת מחלות המועברות במגע מיני (STD).

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
פרופ' מרואן עודה
פרופ' מרואן עודה יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת האולטרסאונד במיילדות וגיניקולוגיה באגף לבריאות האישה – מרכז רפואי לגליל – נהריה
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו