דלג לתוכן

זהירות, בריכה: איך מטפלים בדלקת אוזניים?

לא מדובר במיתוס: בימי הקיץ ישנה עלייה במספר החולים בדלקת אוזניים. מדוע זה, למה עדיף להמתין עם האנטיביוטיקה וכיצד ניתן למנוע את המחלה?

מאת: טובה צירלין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/06/2015
2 דקות קריאה

דלקת אוזניים היא תופעה נפוצה למדי בתקופת הקיץ, בעיקר אצל הילדים היוצאים לחופשה. מסתבר שהמיתוס לפיו דלקת אוזניים נגרמים בגלל הים והבריכה הוא נכון, וכיוון שבחופשת הקיץ תדירות הביקורים בים ובבריכה היא גבוהה יותר - גם מספר החולים גבוה בהתאם. 

קראו עוד: שלא יישרף: כך תשמרו על בריאות השיער - גם בקיץ

מי הבריכה או הים עשויים להיות מזוהמים בחיידקים או פטריות ולכן כאשר נכנסים מים לאוזניים, הם עשויים לגרום לזיהום ולדלקת של האוזן החיצונית. תופעה זו נקראת "אוטיטיס אקסטרנה" או "אוזן שחיינים". הדלקת גורמת לאודם, גירוי וכאבים עזים בתעלה המחברת את אפרכסת האוזן לאוזן הפנימית. 

כיצד ניתן למנוע דלקת אוזניים?

כדי למנוע את דלקת אוזניים יש למנוע הצטברות מים באוזניים. לכן, לפני הכניסה למים מומלץ לשים כובע ים המכסה את כל האוזן או אטמי אוזניים. יש כאלה השמים לפני השחייה ואחריה טיפות אוזניים ביתיות המכילות אלכוהול וחומץ לבן ביחס של 1:1, במטרה למנוע כניסת חיידקים. 

לאחר היציאה מן המים מומלץ לייבש היטב את האוזניים באמצעות מגבת. ניתן לייבש גם באמצעות מכשירים כמו מייבש שיער, המאפשר אידוי מהיר של המים והלחות. יש להחזיק את מייבש השיער במרחק של כמה סנטימטרים מהאוזן. 

אם מים נכלאו בתוך האוזן, מומלץ לנער את הראש הצידה וכלפי מטה באלכסון. בכל אופן, אין להכניס לתוך האוזן מקלוני אוזניים. הם עלולים להסיר את שכבת השעווה הפנימית המגינה. 

דלקת באוזניים. נסו למנוע הצטברות של מים באוזניים

בתום הרחצה בבריכה או בים, מומלץ להתקלח, ולהקפיד על שטיפת החלק החיצוני של האוזן, כדי להסיר משם חול ולכלוך.  כאשר מדובר בבריכה, כדאי לברר עם המפעיל שלה האם רמות ה-PH נבדקות לפחות פעמיים ביום. רמות PH נאותות חשובות לאפקטיביות של הכלור ומצמצמות את הפצת החיידקים.

כיצד מטפלים בדלקת אוזניים?

אם בכל זאת התפתחה דלקת אוזניים, בדרך כלל אפשר להסתפק במשככי כאבים, המקלים על כאבי אוזניים. אם הדלקת מחמירה ומתפשטת לאזור האפרכסת או מעבר לזה, יש לקחת טיפול אנטיביוטי. במקרים חמורים במיוחד עשוי להיות צורך להתאשפז בבית החולים כדי לקבל טיפול דרך הווריד.

קראו עוד: 10 סיבות לשתות יותר מים - שישנו את חייכם

מדוע כיום הרופאים לא ממהרים לתת אנטיביוטיקה?

דלקת אוזניים היא הסיבה הראשית למתן אנטיביוטיקה לילדים, אך מחקרים הראו ש-70% מהילדים מחלימים גם ללא אנטיביוטיקה. בעקבות מחקרים אלו, ובשל העובדה שריבוי אנטיביוטיקה עשוי להביא לעמידות החיידקים, השתנתה הגישה הטיפולית בשנים האחרונות וכיום פועלים יותר ב"שיטת הטיפול האנטיביוטי המושהה". 

במסגרת השיטה הרופאים נוטים להשהות את הטיפול האנטיביוטי, מתוך מטרה לתת לגוף הזדמנות להתגבר על המחלה בכוחות עצמו. לפי שיטה זו, כאשר הילד מגיע לרופא הוא מקבל טיפול להורדת כאב האוזניים, הכולל משככי כאבים הנלקחים דרך הפה או טיפות מאלחשות. על פי רוב ילדים מחלימים תוך יומיים-שלושה. במקרים בהם הסבל נמשך זמן רב יותר או כאשר החום עולה או אי השקט מחמיר, ניתנת אנטיביוטיקה בכל זאת.

ישנם מקרים חריגים בהם יש צורך לתת טיפול אנטיביוטי באופן מיידי. למשל, כאשר הדלקת חמורה ביותר וכוללת הפרשות או כאשר היא מופיעה במקביל בשתי האוזניים וכן כאשר מדובר בתינוקות שגילם נמוך משישה חודשים, עליהם לא נעשה עדיין מחקר בנושא.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
ד"ר לירון מלכא
ד"ר לירון מלכא אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 90 חוות דעת )
"ד״ר מלכא מקצועית אמינה ועדינה בטיפול הרפואי"
פרופ' גיל סיגל
פרופ' גיל סיגל אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 9 חוות דעת )
"הגענו לבדיקה עבור בעלי. ד״ר סיגל היה מקצועי אדיב וענה לנו על כל השאלות. מצליצה מאוד להגיע לטיפול אצל דר סיגל🙏"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו