צניחת עפעפיים: מדוע זה קורה - וכיצד מטפלים
מצב של צניחת עפעפיים אינו רק בעיה אסתטית: הוא עלול להצביע על בעיות רפואיות שונות, ואפילו לפגוע בראייה. מדוע זה קורה וכיצד מטפלים?
צניחת עפעפיים הוא מונח שלמעשה מערבב בתוכו שני מצבים רפואיים שונים. הראשון נקרא דרמטוכלזיס (Dermatochalasis), מצב בו ישנם עודפי עור ושומן בעפעפיים, המתרחשים בעיקר בשל השינויים הנובעים מההתבגרות והתקדמות הגיל. העפעף והעור מאבדים מהאלסטיות והחוזק של הרקמה הצעירה ולמעשה נמשכים מטה. מצב זה לרוב יוביל לפנייה לניתוח הרמת עפעפיים מטעמים אסתטיים, ולעתים הוא אף יכול ממש להפריע בראיה.
קראו עוד: חושבים על טיפולי בוטוקס? כל מה שחשוב שתדעו
המצב השני הוא צניחה או סגירה של "התריס", כלומר של העפעף עצמו. זהו מצב המכונה Ptosis, בו החיבור בין העפעף לשרירים המרימים אותו נחלש. לעיתים הדבר נובע ממחלות עצב או שריר נדירות.
חשוב להדגיש כי לעתים מחלות של בלוטת התריס, גידולים בארובת העין, פזילות, שברים או בעיות בעצמות הפנים עלולות להוביל למראה של פטוזיס מדומה או Pseudo Ptosis. ברור כי ישנה חשיבות רבה להבדלה בין שני המקרים ולאבחון נכון, כיוון שמי שלא יעבור הערכה נכונה ומקצועית בין המקרים (בעיקר כאשר מדובר בצניחת עפעף קלה, שבשלה נעשית פנייה למנתחים אסתטיים שאינם רופאי עיניים אוקולופלסטים) יקבל תוצאה לא מספקת כלל - וגרוע מזה, עלול להיות מצב בו מפספסים בעיה רפואית אמיתית.
צניחת עפעפיים. הנפילה מתרחשת בשל שני מצבים רפואיים שוניםבאספקט הכלכלי כדאי גם לדעת כי מערכות הבריאות הציבורית והפרטית בארץ כוללות בין שירותיהן הרמת עפעפיים במקרים בהם המצב רפואי, כלומר פוגע בראיה, וכי ניתן בחלק מהמקרים לבצע את הניתוח בבתי חולים ציבוריים או לקבל החזר מהביטוח הפרטי עבור מצבים מאוד ספציפיים.
אילו טיפולים ישנם למקרים של צניחת עפעפיים?
כאשר צניחת העפעפיים נובעת מעודפי עור ובליטה של כיסי השומן מתבצע ניתוח, המסיר את העודפים של העור והשריר המדולדלים. ניתן גם להוציא באופן מדוד וזהיר חלק מהשומן העודף ולחזק את המחיצה שהתרופפה ונתנה לו לבלוט החוצה.
קראו עוד: 4 טעויות שגורמות לכם להיראות זקנים יותר
במטופלים המעוניינים בכך ניתן גם לשלב ניתוח דומה בעפעפיים התחתונים. בניתוח מבוצעת מתיחה והסרה של העור העודף בחתך, ממש מתחת לקו הריסים, וצמצום השומן הבולט, במידה והוא קיים. אם הבעיה היא רק כיסי שומן בעפעף התחתון, ניתן לבצע את הניתוח בחתך פנימי. זהו ניתוח המתאים למנותחים צעירים, אשר אין להם צורך במתיחת עור.
במקרים בהם יש נפילה רפואית של העפעף יש צורך לחזק את החיבור בין השריר המרים אותו לבין העפעף עצמו. ניתן לבצע זאת דרך העור או, לעתים, מהצד הפנימי של העפעף, מבלי להשאיר צלקת נראית על העור. ניתן גם לשלב הסרת עודפי עור אסתטיים. מנתח מיומן יידע להציע גם שילובים מורכבים של חומרי מילוי, בוטוקס ופתרון כירורגי, לקבלת מראה הרמוני רענן ולא מלאכותי.
במקרים הנדירים בהם צניחת העפעפיים נובעת מבעיה בהולכת האות מהעצב לשריר הטיפול לרוב תרופתי והוא ניתן על ידי נוירולוג.
ד"ר אהוד רייך, רופא מומחה למחלות עיניים