דלג לתוכן

כישלון בשגשוג: מה זה אומר - וכיצד מטפלים

הורים רבים לתינוקות נתקלים אצל רופא הילדים או אחות טיפת חלב במושג "כישלון בשגשוג". מה זה בדיוק אומר, איך מאבחנים את הבעיה וכיצד מטפלים? כל התשובות

מאת: פרופ' אתי גרנות
תאריך פרסום: 23/07/2015
3 דקות קריאה

כישלון בשגשוג (FAILURE TO THRIVE) הינו מושג שהורים רבים נתקלים בו בביקורים בתחנת טיפת חלב או אצל רופא הילדים. המושג מתייחס לתינוק או ילד בגיל הרך אשר גדילתו, במשקל ובגובה, הינה פחותה מזו של בני גילו, ולמרות שזהו מושג שמרבים להשתמש בו, אין לו הגדרה מדויקת. חלק מאנשי המקצוע מגדירים כישלון בשגשוג כירידה במשקל מתחת לאחוזון השלישי במשקל (האחוזון הנמוך ביותר בעקומות הגדילה) ואילו אחרים מדגישים את ההאטה שחלה בקצב הגדילה. במקרים אלה מוגדר כישלון בשגשוג כירידה או חציית שני קווי אחוזונים בעקומת הגדילה.

קראו עוד: המדריך: כיצד בוחרים רופא-מוהל מתאים?

מהם הגורמים לכישלון בשגשוג?

בעוד תינוקות הנולדים במשקל קטן מ-2.5 ק"ג מהווים פחות מ-10% מאוכלוסיית התינוקות, הרי שבקרב תינוקות עם כישלון בשגשוג הם מהווים כ-40%. כישלון בשגשוג בולט במיוחד בקרב תינוקות שנולדו קטנים לגיל ההריון. אצל תינוקות אלה הפיגור בגדילה חל כבר בשלב התוך רחמי. 

לעומת זאת, באותם תינוקות שרק המשקל נמוך לגיל ההריון, ואילו הגובה והיקף הראש נפגעו פחות, ישנו סיכוי טוב יותר להשגת גדילה תקינה בהמשך. בתינוקות אלה בדרך כלל קיימת סיבה אימהית, כמו פגיעה בתפקוד השליה לקראת סוף תקופת ההריון, שהביאה לפיגור התוך רחמי בגדילה. 

ישנם גם תינוקות שאצלם כל שלושת המדדים (משקל, גובה והיקף הראש) קטנים לגיל ההריון, והסיכוי שלהם להשגת הפיגור התוך רחמי בגדילה קטן יותר. אחוז ניכר מתינוקות אלו ימשיכו לסבול מכישלון בשגשוג. בין תינוקות אלה ישנם הסובלים מזיהומים תוך רחמיים, הפרעות גנטיות או חשיפה תוך רחמית לאלכוהול, סמים או תרופות.

כישלון בשגשוג. 40% מהתינוקות הסובלים מהבעיה נולדים במשקל הקטן מ-2.5 ק"ג

אך פיגור תוך רחמי בגדילה הינו רק גורם אחד מני רבים לכישלון בשגשוג. בין מגוון הגורמים לכישלון בשגשוג בילדות המוקדמת כלולים גם קשיים במציצה ובליעה וכן הקאות חוזרות מסיבות שונות, ביניהן פגיעה במערכת העצבים ובעיות אנטומיות או תפקודיות במערכת העיכול, כדוגמת רפלוקס קיבתי-ושטי ושלשול כרוני עקב הפרעות ספיגה ברירית המעי (כגון הפרעה ראשונית בספיגת סוכרים, מחלת צליאק וזיהומים הנגרמים על ידי טפילים). 

רשימת הגורמים הפיזיים/אורגניים לכישלון בשגשוג כוללת מצבים רבים נוספים, ביניהם מחלות כבד, מומי לב ומחלות ריאה כרוניות, אי ספיקה כליות, הפרעות הורמונליות כתת פעילות בלוטת יותרת הכליה או יותרת המוח והפרעות כרומוזומליות. 

קראו עוד: 12 דרכים טבעיות להעלמת סימני מתיחה

ביותר ממחצית הילדים העוברים ברור רפואי בשל כישלון בשגשוג לא ימצא אף לא אחד מהגורמים שנזכרו. בילדים אלה הסיבה יכולה להיות נעוצה בהזנה לקויה, הנקה בלתי מספקת, הכנת פורמולות בצורה שגויה, שימוש במזונות "בריאות" שאינם עונים על הדרישות התזונתיות של התינוק המתפתח וכן הפרעה בקשר אם-תינוק וחסך אימהי.

הגורם המאחד בין מצבים רבים ברשימה הארוכה של מחלות הקשורות לכישלון בשגשוג ובין המצבים הפסיכו-סוציאליים המובילים לכישלון בשגשוג הינו הגורם התזונתי. תת תזונה הינה הגורם הראשוני והעיקרי לכישלון בשגשוג. כישלון בשגשוג בשל תת תזונה יתבטא תחילה בקצב העלייה במשקל, מאוחר יותר בגדילה לגובה ורק במצבים קיצוניים וממושכים בירידה בקצב גדילת המוח, היינו, במדידת היקף הראש.

למה עלול לגרום כישלון בשגשוג? 

כישלון בשגשוג לאורך תקופה ממושכת יכול לפגוע בהתפתחות המוטורית והקוגניטיבית של הילד הרך. מחקרים שנעשו בנושא מצאו כי אצל ילדים שסבלו בינקותם מכישלון בשגשוג ערכי ה-I.Q היו נמוכים יחסית לבני גילם. בנוסף, באחוז גבוה יותר של ילדים אלה נצפו הפרעות התנהגות וקשיי למידה. 

כיצד מטפלים בכישלון בשגשוג?

בכל מקרה של כישלון בשגשוג יש לעשות כל מאמץ כדי לזהות בהקדם האפשרי את הגורם לבעיה - ולטפל בהתאם. בד בבד יש לדאוג לתמיכה תזונתית המספקת כמות קלוריות כזו שתאפשר לא רק המשך גדילה, אלה גם השלמת הפיגור בגדילה. בדרך כלל יש לספק כ-150% ועד 200% מכמות הקלוריות הדרושה באופן תקין באותו גיל. בנוסף זקוק ילד הסובל מכישלון בשגשוג לגירויים סביבתיים, תשומת לב ואהבה, צעצועים, גירויים קוליים, קירבה פיזית וחיבוק – כולם מהווים מרכיבים חיוניים בשלב ההחלמה. 


פרופ' אתי גרנות, מומחית ברפואת ילדים ובגסטרואנטרולוגיה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר משה נדלר
ד"ר משה נדלר גסטרואנטרולוגיה
ד"ר שירה שור
ד"ר שירה שור גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר שור מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ומאד מרגיעה שזה סופר חשוב בטיפול הזה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו