דלג לתוכן

ניתוח אף עד הרמת עפעפיים: המדריך המלא לניתוחים פלסטיים בפנים

אף גדול או עקום, אוזניים בולטות ועפעפיים נפולים - את כולם ניתן לתקן כיום על ידי ניתוחים פשוטים יחסית. למי הם מתאימים, מה חשוב שתדעו לפני הניתוח ואילו טיפולים נוספים ניתן לבצע? המדריך המלא לניתוחים פלסטיים - כתבה ראשונה בסדרה

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/08/2015
6 דקות קריאה

שוק האסתטיקה צמח בשנים האחרונות והוא מציע יותר ויותר טיפולים, ניתוחיים ולא ניתוחיים, כמעט בכל איבר בגוף. אף גדול, אוזניים בולטות, קמטים וסנטר קטן - כל אלו ניתנים לתיקון תחת הסקלפל של המנתח הפלסטי וההיצע, כך נדמה, לא מספיק להדביק את הביקוש. ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על הטיפולים האסטטיים הנפוצים באזור הראש והפנים.

הראש והפנים הם האזור הראשון שבו מתמקדת תשומת הלב כאשר אנחנו פוגשים מישהו לראשונה. זהו "כרטיס הביקור" שלנו, ופעמים רבות האטרקטיביות שלו מעידה על מידת ההצלחה שלנו. ביננו, מי לא היה רוצה "לקלף" מעצמו כמה שנים ולהתהדר בפנים משודרגות, צעירות ורעננות?

קראו עוד: צניחת עפעפיים: מדוע זה קורה - וכיצד מטפלים

בתקופה שבה החיים ארוכים יותר, לתקשורת יש תפקיד מפתח בדימוי הגוף והניתוחים הפלסטיים הפכו לזמינים יותר - אין זה מפתיע שיותר ויותר גברים ונשים, בכל הגילאים, בוחרים להפקיד את פניהם בידי המנתח הפלסטי בניסיון להחזיר את הזמן לאחור. בניגוד לניתוחי שחזור, שבהם מתקנים ליקויים פיזיים שגורמים לבעיה פונקציונלית, ניתוחים קוסמטיים הם אלקטיביים ובאים רק לשפר את מה שהטבע נתן.

כמעט כל חלק בפנים יכול לעבור תיקון כירורגי, כשמצח, גבות, עפעפיים, אף, שפתיים, אוזניים, עצמות לחיים וסנטר הם רק חלק מהם. מנגד מוצעים גם טיפולים אסתטיים לא-ניתוחיים, כמו קילוף ומיצוק עור הפנים, הזרקות לטשטוש קמטים, הזרקות בוטוקס והחדרת חוטים משוננים לתיקון צניחה קלה של עור הפנים.

ניתוחים פלסטיים בפנים

ניתוחים פלסטיים בפנים. זמינים יותר

"בניתוח, בשונה מטיפול קוסמטי, מבוצע חתך בעור וישנה התערבות נרחבת בחדר ניתוח, תוך הרדמה כללית או מקומית. השינוי הוא משמעותי ומשך ההחלמה הוא לרוב כשבוע", כך אומר ד"ר יצחק רמון, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית ומנהל המרפאה לכירורגיה פלסטית ואסתטית בבית החולים אלישע בחיפה, ומוסיף כי "לעומת זאת, בטיפול אסתטי השינוי הוא קל ולרוב ניתן לחזור לשגרה מיד בתום הטיפול. שלא כמו בניתוח, השינוי הוא זמני ולרוב המצב חוזר לקדמותו לאחר מספר חודשים".

1. ניתוח עפעפיים והרמת מצח

העפעף הוא קפל העור שנמצא לפני העין ותפקידו להגן עליה, כשעם השנים ישנה הצטברות של עודפי עור ושומן באזור. כשמדובר בעפעפיים העליונים - העור מכסה על הריסים עד כדי הפרעה לשדה הראייה, ובנשים הדבר יכול לגרום לקושי להתאפר. בעפעפיים התחתונים הדבר מתבטא בקמטים ובשקיות, שמעניקים מראה עייף ולא חיוני.

בניתוח עפעפיים מסירים למעשה את העודפים הללו, תוך יצירת חתך של 7-10 מ"מ מעל או מתחת לקו הריסים."ניתוח עפעפיים אינו גורם להרמת גבות ובמידה מסויימת אף מושך אותן כלפי מטה", אומר ד"ר רמון.

ואכן, "הרמת מצח" או "הרמת גבות" היא פרוצדורה נוספת שמבוצעת באותו אזור אך מכוונת למטרה אחרת לגמרי. "כאשר יש 'וילונות' לצידי העיניים ומראה זועף כתוצאה מצניחת הגבות באזור הסמוך לשורש האף, והמרחק בין הגבה לבין הריסים הינו קטן, יש צורך לבצע הרמת גבות. הפרוצדורה כוללת חתך בתוך השיער או בקו השיער, הפשלת עור המצח עד לגבות, החלשת השרירים המכווצים את המצח ומיקום הגבות במיקום הרצוי והסרת עודפי עור".

קראו עוד: חושבים על טיפולי בוטוקס? כל מה שחשוב שתדעו

כיום קיימת שיטה להרמת גבות ללא חתך נרחב באמצעות מכשיר שנקרא אנדוסקופ - צינור מתכת דק שבקצהו ממוקם מכשיר כירורגי ומצלמה. בשיטה זו רק מפרידים את העור ומחלישים את השרירים ללא הפשלה של העור, והקיבוע מתבצע באמצעות ברגים שמאפשרים לעור להתכווץ מבלי להוציא את עודפי העור.

הרמה קלה של הגבות ניתן להשיג גם בשיטה לא-ניתוחית על ידי הזרקת בוטוקס. הבוטוקס הוא למעשה חומר המופק מרעל (אם כי השימוש בו הוא בטוח בידיו של רופא מיומן) והוא מחליש את השרירים שמושכים את הגבות כלפי מטה. הדבר מונע יצירה של קמטים והתוצאה מחזיקה בדרך כלל למשך שלושה-ארבעה חודשים. שיטה נוספת כוללת שימוש בחוטים משוננים המוחדרים מתחת לעור, נתפסים בעור ומושכים אותו לכיוון הרצוי, כשניתן לבצע מתיחה למספר כיוונים שונים.

הסיכונים בניתוח עפעפיים או בטיפול להרמת הגבות כוללים לרוב דימום, זיהום, א-סימטריה, צלקות בולטות או היעדר תחושה. פגיעה מוטורית יכולה לגרום לחוסר יכולת להרים את הגבות, ומקרים נדירים כוללים צניחה של העפעף או אפילו עיוורון חלקי.

2. ניתוח להצמדת אפרכסות האוזניים

הגורמים לאוזניים בולטות הם לרוב בעיות בסחוס: סחוס גדול מדי בין תעלת השמע לאפרכסת או היעדר הקיפול בסחוס הנדרש להצמדת האפרכסת לראש. בניגוד לאיברים אחרים, האוזניים מגיעות לצורתן הסופית סביב גיל שש, כך שהגיל המועדף לביצוע ניתוח זה הינו לפני שהילד או הילדה הולכים לבית הספר (שכן אוזניים בולטות מהוות מקור ללעג). בנוסף, בגלל שבגילאים צעירים הסחוס רך יותר - התוצאות המתקבלות טובות יותר. בילדים הניתוח מתבצע לרוב תחת הרדמה כללית, אם כי במבוגרים ניתן לבצע אותו גם תחת הרדמה מקומית.

כיצד מתבצע הניתוח? "ישנן גישות שונות לתיקון המצב, פולשניות יותר או פחות,, מסביר ד"ר רמון. "כאשר מבצעים את הניתוח דרך חתך קדמי, הוא מבוצע באזור השקוע שאינו נראה לעין. בגישה אחורית אמנם לא רואים את החתך, אך באזור זה יש לגוף נטייה לפתח צלקות בולטות. אני באופן אישי מעדיף את הגישה הקידמית, אך כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו".

ד"ר רמון מבצע את הפרוצדורה גם בשיטה אחרת, שלרוב אינה מצריכה ביצוע חתכים: במסגרת ההליך מוכנסים תפרים קבועים המועברים מתחת לעור ומצמידים את האוזניים. ההליך הזה מונע צלקות מיותרות ומסייע להחלמה קלה יותר, עם פחות כאבים, שטפי דם ונפיחות.

באשר לסיכונים - הם כוללים בעיקר שטפי דם (שבמקרים קיצוניים יכולים לגרום גם לעיוות של האוזן), זיהום, התפתחות קלואיד (צלקת בולטת), א-סימטריה והצמדת יתר של האוזניים ונמק של העור שמכסה את הסחוס.

3. ניתוח אף (רינופלסטיה) והגדלת סנטר

זהו אחד מהניתוחים הפופולריים ביותר, ומבוצע לרוב לאחר גיל 15 (לנערות) או גיל 16 (לנערים), כששליש מהניתוחים מבוצעים בבנים. צורתו של האף נקבעת על ידי עצמות (בחלק העליון) וסחוסים (בחלק התחתון והקדמי) ועליהם פועלים בזמן עיצוב מחדש של האף, על ידי הסרה של ה"גבנון" - החלק העליון והבולט של האף.

"לאחר הניתוח, שכולל למעשה 'שבירה' של האף וחיבורו מחדש, צפויה נפיחות גדולה באזור העיניים ודימום מהאף", מסביר ד"ר רמון. "אחרי כשבועיים ניתן להיראות שוב בציבור, אך הנפיחות תרד בהדרגה במשך שנה שלמה, ורק אז ניתן להתרשם מהתוצאה הסופית".

ניתוחים פלסטיים בפנים

טיפולי בוטוקס. האופציה הלא ניתוחית

הניתוח יכול להתבצע ב"גישה סגורה"- דרך הנחיריים וללא חתך חיצוני, וב"גישה פתוחה" - על ידי חיתוך של העמודון שבין הנחיריים. זהו ניתוח אסתטי שמשנה את צורתו החיצונית של האף, אך לא מתערב בחלל הפנימי, ולכן הוא אינו משפר את מעבר האוויר באף. ניתוח פונקציונלי, שמקל על מעבר האוויר. כולל תיקון של המחיצה (ספטום) ושל ה"קונכיות" - בליטות שמקרינות לחלל האף.

"לעיתים הגורם לחוסר איזון במראה הפנים נובע מסנטר נסוג", מוסיף ד"ר רמון. "במקרים אלה מומלץ לבצע ניתוח להגדלת הסנטר יחד עם ניתוח האף כדי לשפר את המראה של הפנים בפרופיל. הניתוח כולל יצירת חתך קטן בין השפה לחניכיים בתוך הפה ויצירת 'כיס', שלתוכו מחדירים שתל סיליקון קטן ומוצק. שתל זה מוצמד לעצם ויוצר את הבלט החסר".

יש לציין ששתל זה אינו דומה לשתל סיליקון להגדלת שדיים (העשוי מג'ל סיליקון הנמצא בתוך שקית של סיליקון), אלא עשוי מסיליקון קשיח. מסיבה זו הוא אינו מתבלה ואין צורך להחליפו בעתיד.

הסיכונים העיקריים בניתוח זה הם דימום, אובדן תחושה בשפה העליונה, קושי במעבר האוויר (בגלל נפיחות) ובלט של הסחוס. במידה ומבצעים ניתוח סנטר ישנה סכנה בדחיה של השתל.



4. טיפולים אסתטיים - האופציה הזמנית, ללא ניתוח

לא כולם ששים לשכב על שולחן הניתוחים כדי לתקן פגם קטן בפנים, כשהסיבות העיקריות הן חשש מתוצאה לא מוכרת ולא הפיכה, החלמה ארוכה ומחיר גבוה (אם כי בטיפול ארוך - המחיר המצטבר עלול להיות אף יקר יותר מניתוח). אמנם רוב הטיפולים נעשים באזור הפנים, אך ישנם גם טיפולים לכפות הידיים, לאזור המחשוף וכן טיפולים למניעת הזעת יתר.

פילינג, קילוף עור הפנים: מבוצע על ידי יצירת כווייה מבוקרת, שגורמת להסרת שכבת העור החיצונית ועידוד היצירה של עור חדש ורענן. הקילוף יכול להתבצע על ידי חומרים כימיים או באמצעים שיגרמו לכווייה מחום: לייזר, גלי רדיו או הבזקי אור.

מילוי קמטים: ירידה בנפח הפנים היא תופעה טבעית שמתרחשת עם העליה בגיל, בעיקר עקב דלדול רקמת השומן בפנים (בעיקר בלחיים) ונסיגה של עצמות הלחיים והלסת. זה, בתורו, מביא למראה נפול עם קפלי עור, במיוחד בצידי האף, הפה והסנטר. ניתן למלא את הקמטים עצמם ולטשטש אותם, או למנוע אותם לגמרי על ידי מילוי הלחיים.

כשלא ניתן להשתמש בשומן עצמי, חומר הבחירה הוא לרוב חומצה היאלורונית, חומר שמצוי ברקמת בגוף באופן טבעי ולכן החדרתו אינה גורמת לתופעות לוואי. חומרים נוספים המשמשים להזרקה הם קולגן (שנמצא ברקמות חיבור בגוף) וכן הידרוקסי-אפטייט (מרכיב בעצמות). חומרי המילוי הללו מתפרקים עם הזמן ונעלמים, מה שמחייב הזרקה נוספת לאחר שישה עד 12 חודשים.

הזרקת בוטוקס: החומר, שכאמור מקורו ברעלן החזק ביותר בטבע, נועד להחליש או לשתק את שרירי ההבעה הגורמים לקמטים וכך לסייע ביצירה של פנים "חלקות" יותר. הבוטוקס מוזרק בצורה מקומית, ולאחר ההזרקה ההבעות אינן משתנות, אך התכווצות השרירים חלשה יותר. כך ניתן למנוע היווצרות קמטים חדשים או לגרום להם להיות שטחיים יותר, במידה והם כבר קיימים.

בחודשים האחרונים היה הד תקשורתי רחב בנוגע לאישור השימוש בבוטוקס לרופאי שיניים למטרות קוסמטיות. אמנם משרד הבריאות התנגד לכך שרופאי השיניים יעסקו ברפואה אסתטית, אך הנחיה זו טרם קיבלה את אישור בית המשפט, ובהתאם להנחיות ההסתדרות לרפואת שיניים - נכון להיום הם רשאים לבצע טיפולים קוסמטיים באזור הפנים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' נחום נשר
פרופ' נחום נשר כירורגיה של בית החזה
5.0
( 5 חוות דעת )
"חווית טיפול מקצועית ומסבירת פנים. מומלץ מאד"
ד"ר יהונתן קפלן
ד"ר יהונתן קפלן עור ומין
4.8
( 103 חוות דעת )
"הרגשתי שהבעיה מטופלת במהירות הראויה, שיש מעקב צמוד על המקרה, המועדים, וכל הצרכים. הרגשה של טיפול יעיל ומקצועי."
ד"ר גיל נרדיני
ד"ר גיל נרדיני כירורגיה פלסטית
5.0
( 36 חוות דעת )
"ד״ר גיל נרדיני היה סבלני לאורך כל התהליך ענה על כל שאלה ברגישות ונועם נתן מענה לכל שאלה בכל שעה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום בוטוקס ומילוי קמטים

בניהול ד"ר מוני פרידמן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו