המדריך: כך תבחרו את אימון הכושר שהכי מתאים לכם
אירובי או שחייה? פילאטיס או דווקא ריצה? מגוון סוגי הפעילות הגופנית עצום - ומבלבל. אז איך תדעו מה הכי מתאים עבורכם? המדריך שיעזור
זה לא סוד שפעילות גופנית חשובה לניהול חיי שגרה בריאים ומאושרים יותר: היא מסייעת בשמירה על משקל תקין, עוזרת במניעת מחלות שונות, כגון סוכרת ובעיות לב, ותורמת לשיפור מצב הרוח והביטחון העצמי.
אם אתם בדיוק בדרך לאימון השבועי שלכם, עצרו רגע ושאלו את עצמכם, עם יד על הלב: מדוע בחרתם דווקא בסוג אימון זה? האם זו החברה שבדיוק נרשמה לחוג אירובי ודורשת את חברתכם? האם זה בגלל טרנד כזה או אחר שצובר תאוצה?
קראו עוד: נותנים בוסט: 10 מזונות שכדאי לצרוך לפני אימון כושר
יש לנו חדשות עבורכם: אם בחרתם בפעילות שלא באמת מתאימה לכם, לצרכיכם האישיים ולמבנה האישיות שלכם, סביר להניח שלא תרצו להתמיד בה לאורך זמן.
אז איך בוחרים בפעילות גופנית שבאמת מתאימה לכם? יחד עם דליה מנטבר, אותוריטת הפילאטיס בישראל, בדקנו מהן הדרכים שיעזרו לכם למצוא את ה"שידוך" הספורטיבי האולטימטיבי.
1. צרכי הגוף
סובלים ממשקל עודף וחושבים שרק פעילות אירובית תסייע לכם בהצרת ההיקפים? תתפלאו, אבל דווקא שילוב פעילות בונה שריר יכולה לסייע בהשגת המטרה. הסיבה: כאשר מתאמן מפתח מסת שריר, הגוף שלו 'שורף' יותר קלוריות בזמן מנוחה.
מעדיפים הליכון בחדר כושר? אם כך, מנטבר מציעה לכם פשוט להישען עליו עם הידיים תוך כדי הליכה, כדי שלא ייווצר עומס רב על השלד.
אימון כושר. כדי להתמיד חשוב שהוא יתאים לכםומה קורה אם המנטרה הקבועה שלכם בחיים היא "אין לי זמן ואין לי כח"? במקרה כזה ההמלצה היא להיעזר במאמן אישי, שיסייע לכם בתחום המוטיבציה, לפני האימון במהלכו. אגב, כיום לא חייבים למשכן את הבית כדי להשתמש בשירותי אימון אישי. בדקו מה מאפשר לכם הביטוח המשלים בקופת החולים שלכם. ישנם כאלה המציעים אימון אישי מסובסד, במחיר שדומה לזה של חדר כושר.
קראו עוד: הדרך לקוביות: 5 תרגילים לבטן שטוחה ב-5 דקות
גם לנושא הגיל יש חשיבות. אם את בשנות ה-30 לחייך, למשל, ונמצאת אחרי לידות, מומלץ לך למצוא פעילות המותאמת לצרכייך הגופניים והחברתיים. פילאטיס, לדוגמה, עושה שימוש בעבודה על שרירי רצפת האגן (החשובים לחיזוק בייחוד אחרי הלידה), והוא עשוי להתאים למטרותייך. מאידך, אם אתם מעל גיל 60 מציעה מנטבר שתתמקדו בפעילות בונה עצם המסייעת גם בשמירה על היציבה.
2. מקום העבודה
היכן אתם מבלים את רוב שעות היום? אם התשובה היא "בישיבה על כיסא במשרד", כנראה שפעילות אירובית, מעוררת וחיונית היא התשובה עבורכם. אם הזמן מאפשר זאת, תוכלו לשלב גם פעילות מתונה יותר.
לעומת זאת, אם אתם נמנים עם האנשים המבלים את רוב שעות היום דווקא בעמידה, ראשית כדאי שתדעו שעמידה ממושכת עלולה לגרום לבעיות ברכיים, כאבי גב ואף לתופעות בכלי הדם, כגון ורידים בולטים. במקרה כזה, הפעילות המומלצת ביותר עבורכם היא שחייה. "הפעילות במים מנטרלת את משקל הגוף, שמכביד במהלך היום, ועוזרת בחיזוקו וכן בהרפייתו", מסבירה מנטבר.
עובדים בעמידה? שחייה היא אימון הכושר המתאים לכםומה אם אתם עובדים בעבודה פיזית מאומצת, כגון נגרות, בנייה או עבודת מוסך? פרגנו לעצמכם פעילות שקטה ומרגיעה יותר, כגון יוגה, פילאטיס או אפילו מדיטציה.
3. מצב בריאותי
גם מצבכם הבריאותי חשוב ביותר כאשר אתם מגיעים לבחור את הפעילות הגופנית המתאימה לכם. כך, למשל, לסובלים מסוכרת ממליצה מנטבר על פעילות אירובית, הידועה כמאזנת את ערכי הדם. לסובלים מבעיות יציבה מומלץ להיעזר דווקא בספורט סימטרי, המאזן את הגוף, כגון פלדנקרייז או שיטת אלכסנדר.
גם כשמדובר בחולי סרטן, ניתן להתאים עבורם אימון מתאים. לדברי מנטבר מומלץ להיעזר בכל סוג של פעילות שתסייע בהעלאת המורל. אם אין מגבלה רפואית האוסרת אימון, הפעילות הגופנית יכולה לתרום רבות לחולים אלה. היא מחזקת את המערכת החיסונית ויכולה לסייע בתהליך ההחלמה. כמובן שיש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני תחילת ביצוע הפעילות.
4. מה המטרה שלכם?
לפני שאתם בוחרים בסוג הפעילות הגופנית, חשבו לרגע מה המטרה שלכם. האם אתם רוצים להראות טוב? לנפח שרירים?
אם חשוב לכם "לעצב את הגוף", תוכלו לבצע אימון עיצוב, פילאטיס או יוגה. אם חפצתם ב"ניפוח שרירים", כנראה שחדר כושר הוא האופציה הטובה והמהירה ביותר עבורכם.
חשוב לכם להתמיד באימון לאורך זמן? בחרו בפעילות גופנית שלא תקשה עליכם יותר מדי ובעיקר עשו את מה שאתם אוהבים: גולף, טניס או כל מה שמרומם את רוחכם ומסייע לכם לשמור על האימון קרוב במשבצת הקבועה ביומן שלכם.
5. איך תדעו אם בחרתם נכון?
מנטבר מציעה שפשוט תבחנו את תחושותיכם לפני האימון. אם מתחשק לכם ללבוש בגדי ספורט ולצאת לדרך, כנראה שמצאתם את הייעוד שלכם. אם תחושתכם מבטאת את ההיפך מכך - לא נורא. תמיד תוכלו להחליף את סוג האימון ולבחור באחד שמתאים עבורכם יותר.