דלג לתוכן
ד"ר גבי וינשטיין ד"ר גבי וינשטיין

לא רק קשיים לימודיים: הפרעת קשב וריכוז בגיל ההתבגרות

דחייה חברתית, קשיים ביצירת קשר עם המין השני וכמובן קשיים לימודיים: כולם מאפיינים בני נוער הלוקים בהפרעת קשב וריכוז (ADHD). כיצד ניתן לסייע להם, והאם מומלץ לשלוח לאבחון גם בשלב מאוחר?

מאת: ד"ר גבי וינשטיין
תאריך פרסום: 26/08/2015
3 דקות קריאה
ד"ר גבי וינשטיין בשיתוף עם ד"ר גבי וינשטיין i מומחה בנוירולוגיה
התור הראשון הפנוי: 11/12/24, 08:00

כל הורה בישראל ובעולם המערבי מודע כיום להפרעת קשב וריכוז (ADHD), חלקם אף התוודעו אליה באופן אישי בעקבות אבחון ילדיהם כסובלים מההפרעה. למעשה, ההערכה היא כי כ-10% מהילדים בישראל סובלים מההפרעה. בעבר הסברה הייתה כי מדובר בהפרעה הקיימת בילדים ונעלמת בבגרות, אך בשנים האחרונות חלה עליה במודעות לקיומה של ההפרעה בקרב מבוגרים ולהשלכותיה.

קראו עוד: כל מה שאתם חייבים לדעת על הפרעת קשב וריכוז

אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז מתאר אותה לרוב כמגוון גירויים ומחשבות החולפות בראשו בו זמנית ואינם מאפשרים לו להתמקד בפעולה אחת ולהשלים אותה כנדרש. בהתאם, אבחון ההפרעה מתבסס על קיומם של מצוקה או קושי, הבאים לידי ביטוי באחת או יותר מהמסגרות השונות של האדם - בית ספר, משפחה, מסגרת חברתית ועוד. הפרעת קשב וריכוז עשויה להתבטא בסימפטומים הנוגעים לקשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. בקרב מתבגרים שלא אובחנו בילדותם קיים לעתים קושי לאבחן את אותה, כיוון שלא פעם אנו מוצאים דמיון בין סימפטומים של הפרעת קשב ובין התנהגויות האופייניות לגיל ההתבגרות. 

אבחון ההפרעה בקרב מתבגרים נעשה תוך בחינת היסטוריית ההתנהגות של המתבגר כילד, זאת על יד תשאול המתבגר וסביבתו, בדגש על הוריו ומוריו. הרופא המאבחן בוחן האם המתבגר סבל בעבר מסימפטומים של ההפרעה, גם אם ברמה פחותה, כזו שלא הפריעה לתפקודו. חלק מהסובלים מההפרעה מגיעים לאבחון רק בגיל ההתבגרות, למרות שההפרעה הייתה קיימת ברקע עוד בילדות. הדבר נובע לרוב מעלייה בעומס, בדרישות ובציפיות הסביבה מהמתבגר, עם הגיעו לגיל תיכון, כאשר מחויבויות חדשות ומאתגרות גורמות לו לתחושת מצוקה. כאשר המתבגר אינו מצליח להתמודד עם דרישות אלו בהצלחה, צפים הסימפטומים של ההפרעה והיא מופיעה כביטוי למצוקה בה נמצא המתבגר.

הפרעת קשב וריכוז בגיל ההתבגרות: פגיעה בחיים החברתיים

חשוב להדגיש כי הפרעת קשב וריכוז משפיעה על כל תחומי החיים של המתבגר. בנוסף  להשפעת ההפרעה על הישגיו הלימודיים, היא עשויה להשפיע גם על התחום החברתי. כך, למשל, מתבגרים שסובלים מהפרעת קשב נוטים לאחר יותר, חלקם אינם מודעים לזמנים או נוטים להסחת דעת בקלות יתרה, ואף עלולים לשכוח מחויבויות שקבעו כלפי חבריהם. 

הפרעת קשב וריכוז. משפיעה על כל תחומי החיים של המתבגר

גיל ההתבגרות הינו תקופה בה אנו מתנסים לראשונה גם ביחסים אישיים ובזוגיות, והפרעת קשב וריכוז שאינה מטופלת עלולה להטיל צל גם בתחום זה. כך, כאשר דעתו של אדם הסובל מההפרעה מוסחת בקלות, הדבר עלול להיתפס על ידי בן הזוג כחוסר עניין או חוסר הבנה, ובהתאם להוביל למתחים ואף לפירוק הקשר. בקרב חלק מהמתבגרים ההפרעה מתבטאת באימפולסיביות וגורמת להם להתפרץ בקלות. התנהגות אימפולסיבית עשויה להוביל לדחייה חברתית ואף לקשיים בתוך המסגרת המשפחתית. במקרה של התנהגות אימפולסיבית החוזרת על עצמה, מומלץ כי ההורים ישוחחו על הנושא עם המתבגר, במטרה להבין האם הוא מודע להתנהגותו ומסוגל לשלוט בה.

החשיבות של האבחון בגיל ההתבגרות

מכאן ברור כי אבחון הפרעת הקשב והטיפול בה הינם בעלי משמעות רבה גם בגיל ההתבגרות. מעבר לתרומת הטיפול לתפקוד המתבגר במסגרת הלימודית, פעמים רבות הטיפול מוביל לשיפור גם בפן הרגשי והנפשי. כך, מתבגר הסובל מהפרעה שאינה מטופלת עלול לחוות תחושת כשלון, החל מהישגיו הלימודיים ועד למסגרת החברתית, שעלול להוביל אותו להתרחקות מהסביבה, לעתים עד כדי התבודדות. 

מתבגרים נוטים לא פעם להשוות את עצמם לסביבתם הקרובה, ותחושה של נחיתות או חוסר הצלחה בהשוואה ליכולותיהם של אחרים, עשויה להוביל לתחושת כשלון עצמי. כישלונות אלו הינם בעלי השלכה ישירה על המתבגר, בייחוד בתקופה חשובה זו, בה מתהווה תחושת הערך העצמי של האדם, והדבר עשוי להוביל לחוסר בטחון עצמי ולירידה בתחושת הערך העצמי. טיפול ושליטה בהפרעה יסייעו למתבגר להתמודד עם הקשיים והמצוקות אותם הוא חווה במסגרות השונות, ובטווח הארוך יובילו להעלאת תחושת הערך העצמי שלו והביטחון שלו בעצמו וביכולותיו. 

הטיפול יכול להיות תרופתי, התנהגותי או שילוב של השניים. טיפול התנהגותי כולל אימון ולימוד שיטות, תבניות התנהגותיות וטיפים המסייעים לסובלים מההפרעה להתגבר על הקשיים היומיומיים שהם חווים.

כיום קיים מגוון רחב של טיפולים תרופתיים להפרעת הקשב, לרבות משפחות טיפול נוספות, העומדות בפני מי שהטיפול בריטלין לא סייע להם, והינן יעילות באותה המידה ובעלות תופעות לוואי פחותות. חלק מהתרופות הללו זמינות במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים, וישנה חשיבות גדולה לכך שכולן יהפכו לנגישות עבור מי שזקוק להן. 

ההיצע המגוון בטיפולים מאפשר התאמה מיטבית של הטיפול התרופתי למטרת הטיפול. כך, אלו שההפרעה מתבטאת אצלם בעיקר במסגרת הלימודית, יכולים להיעזר בטיפולים בעלי משך השפעה קצר טווח, ולעמת זאת מתבגר שמעוניין בשמירה על איזון ההפרעה גם בשעות אחר הצהריים, על מנת שיוכל לקחת חלק בחוגים ולפגוש חברים, יוכל לקבל טיפול בעל משך השפעה ארוך טווח - חלקם אף בעלי השפעה של עד 14 שעות. 

הפרעת קשב אינה צריכה להיות מעמסה. הסובלים מההפרעה גדלים לא פעם להיות מבוגרים יצירתיים, מוכשרים וחכמים יותר. אבחון וטיפול בה יסייע להם להגיע להישגים ולממש את הפוטנציאל שלהם.

הכותב הוא מומחה בנוירולוגיה, מכבי שירותי בריאות


ד"ר גבי וינשטיין, מומחה בנוירולוגיה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"אין מילים כדי לתאר את הנס שקרה לנו כשקיבלנו המלצה על דוקטור אוריון , אמא שלי הייתה ביום ה 6 לאשפוז בבי"ח שבו ככל הנראה טופלה לא נכון והסיקו שאין עוד דרך לשפר את מצבה ( הגיעו למסקנה שאין טעם בצנתור ונתנו טיפול שמרני שנראה שרק החמיר איתה). לצערנו לא היה לנו עם מי להיוועץ במהלך הרצף של חג-שבת, מיד בראשון בבוקר קיבלנו המלצה על דוקטור אוריון, הצלחנו להשיג אותו טלפונית והוא מיד ביקש שנעביר אליו את החומרים בעזרת תיאום עם המזכירה החומר הגיע אליו עד הצהריים וכבר בערב הוא נתן לנו אנליזה טלפונית ומכתב מיידי שאיפשר לנו להיכנס כבר באותו ערב למרכז בתל השומר. כבר כשהגענו לשם הבנו שאנחנו בידיים הכי טובות , מקצועיות ומסורות שיש ! לאחר מספר ימים ביצע דוקטור אוריון צנתור מוצלח שאחריו נראה שיפור נוסף מה שמאפשר כעת שיקום מוצלח יותר לאימי. באמת שאין מילים כדי לתאר את רמת המקצועיות והמסירות והעבודה מסביב לשעון שמבצע דוקטור אוריון . יצא לי לשהות בבית החולים גם בבוקר יום כיפור ונדהמתי לראות אותו מגיע ועובר בין כל המטופלים שלו בסבלנות ומסירות ודואג לשלום כולם . השיח מולו תמיד מכיל ומכבד ובגובה העיניים. כבר בשיחת הטלפון הראשונית הבנו שהגענו לאדם הנכון לטפל במצבה של אמי והמקצועי ביותר ככל הנראה בארץ למקרים האלה."
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר גבי וינשטיין

שאלות מתוך פורום הפרעות קשב וריכוז, ADHD

בניהול ד"ר גלעד חבצלת
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו